"Finale pre finale" pred vratima 1Foto: FoNet/AP

U poslednjoj deceniji konkurencija na Zapadu je mnogo veća u poređenju sa Istočnom obalom. S tim u vezi, ove sezone je, prema opštem mišljenju, najveći takmac Golden Stejta ekipa Hjustona, koja je regularni deo sezone završila sa najboljim skorom u čitavoj ligi.

Pošto su Roketsi iz Teksasa, a Voriorsi dolaze iz Kalifornije, jasno je da ih još samo jedna pobeda deli od potencijalnog finala Zapadne konferencije. Hjuston je duplim brejkom napustio Solt Lejk Siti (87:100) i pred svojim navijačima imaće zicer, baš kao i Golden Stejt, nakon što je u četvrtom meču naplatio Pelikansima za ubedljiv poraz u prethodnom duelu (92:118).

Kevin Durant bio je pravi lider Voriorsa; iz igre je šutirao 15-27 i sa 38 poena predstavljao je nerešiv problem za brojne čuvare, koje je Alvin DŽentri konstantno rotirao. Povratnik u tim, Stefen Kari pogodio je četiri trojke iz devet pokušaja za 23 poena u utakmici u kojoj se Klej Tompson mučio da dođe do otvorenih pozicija za šut protiv DŽrua Holideja, pa je duel završio sa 13 poena i učinkom 1/6 van linije 7,24. Među zaslužnijima bio je Drejmond Grin, koji je defanzivo sveo Entonija Dejvisa, za njega skromnih 26 poena. Dejvis je imao i 12 skokova, ali i šest izgubljenih lopti u meču u kom je Ražon Rondo imao mnogo problema da odgovori na energiju bekovske linije šampiona. On je meč završio sa šest poena (2/10 iz igre), 11 skokova, šest asistencija i četiri izgubljene lopte, dve više od Holideja koji je do 19 poena stigao uz 50 odsto šuta iz igre (8/16).

Nakon što su neprijatno iznenadili navijače u drugoj utakmici serije i dozvolili gostima „brejk“ pred selidbu u Solt Lejk Siti, Hjuston Roketsi ostvarili su i drugu pobedu u tom gradu posle čega ih samo još jedna „recka“ deli od tek trećeg finala Zapada računajući od šampionskih sezona 1993/94 i 1994/95. Polovom asistencijom za trojku DŽejmsa Hardena otvoreno je drugo poluvreme, posle čega je „CP3“ vezao šest, sačekao da Erik Gordon ubaci dvojku i trojku u dva vezana napada, pa dodao još dva poena za 57:76 na 15 minuta do kraja susreta koji je Pol završio sa 27 poena, 12 skokova i šest asistencija, a Harden sa 24 poena, četiri skoka i tri asistencije. DŽezeri bez Rikija Rubija nisu bili konkurenti timu u kojem su Pol i Harden, zbirno šutirali 2/13 za tri poena i izgubili devet lopti od čega samo „Brada“ osam. Roketsi su defanzivno, naročito u trećoj deonici, potpuno razbili ofanzivne planove Kvina Snajdera kraj kojeg je možda poslednji put u Solt Lejk Sitiju u svojstvu asistenta sedeo naš stručnjak Igor Kokoškov – budući trener Finiks Sansa. Donovan Mičel je bio najefikasniji u Juti sa 26 poena (2/7 za tri), devet skokova, dve asistencije, četiri ukradene i tri izgubljene lopte.

 

Torta u lice Krisa Pola

Slavljenik Kris Pol, poput Rasela Vestbruka, imao je oštru raspravu i umalo fizički kontakt sa jednim navijačem Jute, a kasnije je ispričao novinarima da je umalo on izveden iz hale zbog stvari koje je navijač domaćeg tima rekao njemu. Kada se situacija smirila, a Hjuston zabeležio ključnu pobedu, počelo je i slavlje u svlačionici gostiju tokom kog je Pol dobio tortu – ali u lice!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari