FK Crvena zvezda i neozbiljnost u vođenju srpskih klubova 1foto: STARSPORT

Crvena zvezda će ove jeseni igrati grupnu fazu nekog od evropskih kupova, sada je već izvesno da to neće biti Liga šampiona, dvomeč sa Klužom odlučiće ko će od te dve ekipe u grupe Lige Evrope, a ko u Ligu Konferencija. UEFA je formiranjem svog trećeg takmičenja stvorila prostor da nacionalnim šampionima gotovo obezbedi evropsku jesen i to je vrlo korektan potez.

S tim što su durbini crveno-belih bili usmereni mnogo više, direktor Zvezdan Terzić je više nego samouvereno ocenio ovaj tim kao najbolji u poslednjih 30 godina, skoro pa najavio Ligu šampiona i baš najavio nastavak dominacije u domaćim okvirima još mnogo godina.

Kad je u pitanju sportska sreća, ona je bila na strani crveno-belih.

Kairat nije trebalo da bude nikakav problem, Šerif je takođe bio jedan od najslabijih od mogućih rivala u trećem kolu.

Ali nagomilavanje grešaka, amaterskih poteza, neposlovnosti, isplivalo je na površinu pre nego što bi ostalo „neprimećeno“.

Da je prođen Šerif, LIga Evrope bila bi u džepu, sudar sa zagrebačkim Dinamom mogao je doduše da nosi neuporedivo veći rizik od neuspeha, ali bi crveno-beli igrali takmičenje koje im je realno „po meri“.

I gde bi mogli zahvaljujući povećanom klupskom rejtingu da se nadaju i prolasku u prolećnu eliminacionu fazu.

Ali je sve odjednom palo u vodu, i ništa se više ne čini lakim i dostupnim.

Čini se da je pre svega Terzić, a sa njim i veliki broj „izabranih“ medija kojima šalje „svoja“ saopštenja i saziva ih na ad hok konferencije, napravio medveđu uslugu klubu stepenom arogancije i ne baš zasnovanog optimizma.

Najpre, Zvezda je dovela samo Aleksandra Dragovića, odličnog štopera, ali na poziciju na kojoj ni prošle sezone nije imala problema.

Tandem Milunović – Degenek bio je možda i najbolji deo tima, u oba pravca.

Milunovića su se olako odrekli, navodno su i dugovi prema njemu bili veliki pa je to iskompenzovano ispisnicom.

Slično je bilo i sa Falčinelijem, koji nije baš „eksplodirao“ prošle sezone, ali je imao priličan udeo u „duploj kruni“ iako mu ta pozicija „suvog“ špica nije baš specijalnost.

Bio je skup za otkup, izgledalo je da Zvezda ide na tržište napadača sa mnogo para i ambicija, a završilo se nižerazredno.

Po napisima u pomenutim medijima, celo leto se flertovalo sa Aleksandrom Prijovićam, posao nije bio ni blizu kraju, ali je Zvezdan Terzić po njegovom definitivnom propadanju sasuo po Prijoviću drvlje i kamenje optužujući ga za neozbiljnost i „nedoraslost“ klubu kao što je Crvena zvezda.

Izvori bliski Prijoviću, pak, kao razlog pucanja priče navode da je on samo tražio dodatne garancije za isplatu ugovorenog, što je druga strana ocenila kao „bezobrazluk“.

Kakogod, onda je kupljen centarfor „na odloženo“, ali ne plaćanje, nego igranje.

Tek od januara, a za ranije je doveden igrač sa viškom kilograma, nespreman i duže vreme van forme. Drugi pucanj u sopstvene noge.

Jasno je ko dan i laicima, a kako ne bi bilo čelnicma klubova, godišnji budžet se pravi u julu i avgustu, to su dva ključna meseca u sezoni za sirotinjski deo Evrope kome pripadamo.

Tad se zarađuje, tu se otvaraju ili zatvaraju vidici. Ući u te odlučujuće utakmice u kvalifikacijama bez špica isto je kao „voziti“ auto bez motora. Može samo nizbrdo.

Moguće da „zvezdaška“ javnost, kako Terzić voli da imenuje one kojima se obraća, ne zna da Zvezdi te pare od UEFA možda i nisu neophodne.

Ili se smatra da Liga šampiona i nije realna u takmičarskom smislu jer su ekipe tamo nemereljivo jače, Liga Evrope je prava mera.

A i odlazak na rupu Dinamu u ovom trenutku nikom realnom se nije svideo kao opcija.

Najveću timsku dubiozu već godinama, pitanje bekova, u Crvenoj zvezdi nisu umeli da reše, ili još gore. nisu tu videli problem.

Nisu Rodić, Gajić i Gobelkić najgori na svetu, niti najveći krivci za loš početak sezone, ali jesu „nezamenljivi“ i nedovoljno kvalitetni za ispunjenje Zvezdinih zvaničnih ambicija.

Ako prosečna srpska domaćica zna da su bekovi ključ modernog fudbala, bez uvrede za domaćice, onda to sigurno znaju i u stručnom štabu i menadžmentu Zvezde, ali iz samo njima znanih razloga, o kojim čaršija predano razglaba, tu nisu preduzeli ništa.

Glasine ne treba shvatati preozbiljno, ali se neki potezi ne mogu objasniti drugačije nego notornim neznanjem (manje verovatno) ili (štetnim) menadžerskim kombinacijama (verovatnije).

U svakom slučaju činjenica da u rosteru od 30 plus igrača imaš tri upotrebljiva beka je- neverovatna.

Zvezda ovog leta, što je možda i gore od činjenice da nije kupila koga treba, nije nikoga uspela ni da proda.

A posebno ne za neke ozbiljne pare. Ogroman broj igrača pod ugovorom, godinama gomilan, predstavljao bi balast i mnogo bogatijima.

U klubu se očigledno tako ne razmišlja, ili nema ko time da se bavi, ali 20-ak igrača sa prosečnim ugovorom od recimo 200-300 hiljada evra godišnje, unapred žderu prosečnu zaradu od evro kupova, a od njih nema neke velike vajde.

Vezano zlo je da svi igrači iz omladinske škole, projektovani kao zvezde tima i „kapitalci“ u prodaji, jedan po jedan nestaju sa radara, igraju malo, na kašičicu, puca im samopouzdanje i pada tržišna cena.

Ne bi se tako u privatnom klubu sigurno gledalo na sopstvene resurse, ali u Zvezdi, kao uostalom i u svim drugim klubovima u paradržavnom vlasništvu (kod nje i Partizana se to vidi drastičnije), za rezultate poslovanja nikad niko u istoriji nije odgovarao. I neće ni ubuduće.

I kad je već u pitanju odgovornost, u Srbiji inače reč sa najviše „prenesenih“ značenja, ona se samo „preuzima“ i tu se sve završava. Odmah posle utakmice u Tiraspolju trener Dejan Stanković je krivicu preuzeo na sebe, sastav, izmene, igru, rezultat.

Utakmica od skoro 12 miliona evra je izgubljena, „krivac“ je priznao, i to je to.

Iako su mnogi portali u trci za „ekskluzivu“ još preksinoć objavili da se očekuje njegova ostavka, a to povezali sa odlukom da igračima da dva slobodna dana, to se nije desilo.

Slično se nagađalo i o sudbini sportskog direktora Mitra Mrkele koji je direktno odgovoran za „kupujem-prodajem“ i sklapanje tima, ali takve odluke faktički bi mogao da donese samo direktor Zvezdan Terzić, „komandno“ za sve odgovoran, jer se Upravni odbor i predsednik kluba (?!) o malo čemu pitaju.

Sve da se to i desi, još bi grotesknije izgledalo koga bi doveli kao zamene. Pred finansijski kraj ove fudbalske sezone.

Gavriću cena pala tri puta

Prema pisanju mađarskih a i nekih srpskih medija Crvena zvezda se dogovorila sa Ferencvarošom oko transfera Željka Gavrića (20), na koga Dejan Stanković očigledno ne računa. Nagađa se da su Mađari spremni da za njega Zvezdi plate 1.200.000 evra, plus procenat od naredne prodaje, a očekuje se samo njegov pristanak.  Prema pisanju „izabranih“ medija, Zvezda je zimus za njega imala ponudu od tri miliona evra, ali je navodno tražila milion više i posao je propao.

U prodaji karte za Kluž

Od sutra u 12h počinje onlajn prodaja karata za utakmicu Crvena zvezda – Kluž koja se igra u utorak 17. avgusta u 21.00. Mesta na severnoj i južnoj tribini stadiona koštaju 600, na istočnoj 1.200 i na zapadnoj 1.500 dinara. VIP zapad prodaje se po ceni od 2.500 dinara, VIP lože 1 i 2 za 3.500, a VIP galerija za 5.000. Od subote karte će moći da se kupe i na blagajnama stadiona u terminu od 10 do 16 sati, u ponedeljak do 19 časova, a na dan meča sve do početka utakmice. Za taj meč važe sezonske ulaznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari