Francuska bez medalje na EP u rukometu, Danskoj bronza 1EFE/Zsolt Szigetvary

Olimpijski šampion u muškom rukometu, u meču za treće mesto na EURO, poražen od aktuelnog svetskog prvaka Danske.

Trikolori su na takmičenje u Mađarskoj i Slovačkoj došli kao pobednici prošlogodišnjih Igara u Tokiju, ali su im se VIkinzi revanširali za poraz u tom finalu i svojom četvrtom kontinentalnom bronzom – 35:32 (29:29)  napravili het-trik kada su u pitanju penjanja na pobednička postolja, jer su prošlog februara uzeli planetarno zlato.

Prvo poluvreme pripalo je Francuzima (14:13), kojima je dobro išlo i posle pauze, ali u nekom trenutku se voda okrenula na protivnikovu vodenicu, iako „kratkog“ za prvu zvezdu Mikela Hansena (nije bio u timu) i Matijasa Gidsela (povredio se u ranoj fazi susreta), igrača pošteđenih duela sa istim protivnikom na kraju druge faze turnira, kada je ovaj minimalnim trijumfom obezbedio polufinale.

Grabila je skandinavska ekipa ka trijumfu u regularnom delu, ali je šut Dike Mema zakačila jednog njenog igrača u bloku i prevarila golmana Niklasa Landina, a to borbu Titana produžilo za 10 minuta.

U dodatnom vremenu Francusku je koštalo to što je u prvih 300 sekundi postigla samo jedan pogodak i to uz zvuk sirene, preko Kentana Maea. Kada su Danci, posle toga, poveli sa plus tu više nije bilo prostora za novi preokret i eventualno izvođenje sedmeraca.

Najefikasniji pojedinac meča bio je Jakub Holm sa 10 golova, a posle njega najviše pogodaka za Dansku postigli su Niklas Kirkeloke (5) i Rasmus Lauge (4).

Kod Francuske je Mae dao osam, Igo Deska sedam, Janis Len pet, a Nikolas Turna četiri gola.

Slava pripada i fenomenalnim čuvarima mreže, Dancu Landinu sa čak 18 odbrana i Francuzu Vensanu Žerau sa 17 uspešnih intervencija.

U večerašnjem finalu, o tituli odlučuju njen branilac Španija i Švedska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari