Najmlađi jedini dobitak u Baharovom lutanju: Sagovornici Danasa o tome što je Crvena zvezda najlošiji među 32 kluba u Ligi šampiona 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda je imala veće fudbalske pretenzije u Evropi nego ranijih godina, dovela je za iskušenja u Ligi šampiona nekoliko igrača koje je dobro platila, dovela je i trenera stranca u koga je polagala nade, ali uzalud sve.

Crveno-beli ne samo da su bili poslednji u grupi nego su ostavili najlošiji rezultatski utisak među 32 kluba.

Sagovornici Danasa se slažu da je Crvena zvezda trebalo da se prikaže u boljem svetlu, a saglasani su i oko toga da je jedina dobit što su šansu dobila njena deca.

Zoran Šećerov, sportski novinar, primećuje da domaći igrači, a naročito dragulji koji su prošli omladinsku školu, imaju izraženiji doživljaj Zvezdine vrednosti od stranaca.

„O Zvezdinom dometu govori samo jedna rečenica – najlošiji klub u ovogodišnjoj Ligi šampiona. Njen greh je u tome što je Bahar protraćio celo leto i jesen na lutajuće eksperimente, što se igračima koji su u početku bili upečatljivi izgubio svaki trag, što je Mijailovića „ubio“ menjajući mu uloge, što… mali je milion nedostataka ispoljeno. Da je Zvezda imala energiju i fanatizam svojih navijača, koji su žarko želeli pobedu protiv Mančester sitija iako je utakmica bila bez rezultatskog značaja, utisak bi bio povoljniji. Stranci definitivno nisu opravdali očekivanja, ali su se Zvezdina deca pokazala u lepom svetlu. Kada jedan 18-godišnjak, Mijatović, dvaput za pola sata pogodi stativu tima kakav je Mančester siti, onda je jasno da se radi o dobrom štofu. Upravo u tome i leži upadljiva razlika u doživljaju veličine kluba u srcima Zvezdinog podmlatka i na prolaznoj stanici inostranih igrača“.

Dejan Milovanović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, smatra da se crveno-beli ipak nisu obrukali.

„Zvezda je imala tešku grupu u kojoj se nije obrukala. Naše su zablude u klupskom fudbalu, kao i o reprezentaciji, da ćemo moći da se izborimo s timovima iz drugog i trećeg reda, s onima koji ne izazivaju strahopoštovanje kao kosmičke veličine Mančester sitija i Brazila, ali se na terenu pokaže da su i Jang bojs i Kamerun protivnici za respekt. Zvezda je skupo prodala kožu, a niko je nije potcenio. I jedan od najboljih trenera sveta Gvardiola joj je iskreno uputio mnogo lepih reči. Da je razvoj događaja bio samo malo drugačiji, i njeno mesto na tabeli bilo bi bolje. Ali, Zvezda je i spoznala da se na tom nivou evropskog fudbala i najmanja greška plaća. Njen gol nije neprestano visio u vazduhu, ali su protivnici surovo kažnjavali i tren nepažnje. Rezultatski uspeh nije postignut, ali je dragocena tekovina minulog učešća to što su Zvezdina deca Mijatović, Lučić i Nedeljković dobili priliku da igraju na najvećoj pozornici. Iz sopstvenog iskustva znam koliko im to znači. Oni u tim godinama nisu opsednuti snovima o Realu i Barseloni nego da zaigraju na Marakani“.

Fudbalski trener Dragan Okuka drži da Zvezda nije imala dovoljno sreće, ali i da je smanjila razliku prema najmoćnijim klubovima Evrope.

„Zvezda je smanjila razliku u odnosu na te najveće evropske gigante. Setite se samo ubedljivih poraza od PSŽ i Liverpula u gostima, a sada toga nije bilo. Uz to treba istaći da su bili daleko bolji od Jang Bojsa, u obe utakmice su stvorili po 7-8 stopostotnih prilika, ali lopta jednostavno nije htela da uđe u gol. Mora se priznati da nisu imali sreće, a i sreća vam je potrebna kada igrate u ovako elitnom takmičenju. Imala je Zvezdina igra mane, ali po svemu viđenom oni nikako nisu zaslužili da imaju samo jedan bod na kraju takmičenja. Uz to su promovisali nekoliko fantastičnih mladih igrača, od kojih će i reprezentacija imati velike koristi u budućnosti. Takođe atmosfera na stadionu na svim utakmicama je bila spektakularna i Zvezda je još jednom pokazala da zaslužuje da u kontinuitetu igra u Ligi šampiona“

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari