Fudbalsko vaskrsnuće od 0:3 do 4:3: Utakmica kakvu Premijer liga nije imala dve decenije (VIDEO) 1Foto: John Walton/PA via AP

U engleskom fudbalu za vikend su i neke utakmice u 29. kolu Premijer lige i četvrtfinale domaćeg kupa, a uvertiru za sledeća uzbuđenja na Ostrvu načinili su Bornmut i Luton u susretu za prepričavanje.

Odigrali su zaostali meč 17. kola, koji je bio odložen iz nesrećnog razloga.

Kad su se sastali u redovnom terminu sredinom decembra prošle godine, prekinuto je jer se u 59. minutu, pri 1:1, na zemlju zbog zastoja srca sručio kapiten Lutona Tom Lokjer (29).

Velški štoper se oporavlja na kućnom lečenju. Ugrađen mu je defibrilator.

Rukovodstvo Premijer lige je ubrzo donelo odluku da se utakmica igra iz početka.

Luton, povratnik u najbolje društvo posle 31 godine, koji će se u poslednjeoj četvrtini prvenstva grčevito boriti za opstanak, stekao je u prvom poluvremenu prednost od 3:0.

Značajna zaliha mu nije bila dovoljna ni za remi.

 

Domaćin je načinio potpuni preokret, prvi takav u Premijer ligi od 2003. Pobedonosni pogodak za 4:3 pao je u 83. minutu.

Pre 2003. bile još tri utakmice u kojima je jedan tim vodio s 3:0, a zatim ne samo da nije postigao nijedan gol već je i poražen.

Lids – Derbi 4:3
(7. novembar 1997)

Kad je Aljoša Asanović, nekadašnji igrač splitskogHajduka, doveo goste u vođstvo s 3:0 iz penala u 33. minutu, izgledalo je da je vrlo jak tim Lidsa pred brodolomom.

Domaćin nije klonuo duhom na svom Elandu. Do odlaska na odmor je smanjio preko Rods Valasa i Australijanca Harija Kjuela.

Opsada Derbijevog gola se isplatila u završnici meča.

Holandski golgeter Džimi Flojd Haselbajnk je poravnao s bele tačke, a Li Bojer je u poslednjem minutu doneo veliku radost domaćoj publici.

Vest Hem – Vimbldon 3:4
(8. septembar 1998)

S dva gola Jana Rajta, jednog od najboljih strelaca Premijer lige, koji se prethodno dokazao u Arsenalu, Vest Hem je već u 27. minutu vodio s 3:0.

Timu Harija Rednapa ni tolika prednost nije dala spokoj.

Vimbldon je pobedonosni pogodak dao u 81. minutu preko Efana Ekokua, nigerijskog napadača rođenog u Mančesteru.

Velšanin Džon Hartson, robusni centarfor, koji je prvi na meču zatresao mrežu, prešao je u tom zimskom prelaznom roku upravo u Vimbldon za više od 11 miliona evra u današnjim parama, što je bio klupski transfer-rekord.

Totenhem – Mančester junajted 3:5
(29. septembar 2001)

Din Ričards, Les Ferdinand i Nemac Kristijan Cige su u prvom poluvremenu smestili tri lopte iza leđa francuskog golmana Fabijana Barteza.

Četa Glena Hodla i 36.000 navijača na starom Vajt Hart Lejnu su bili na sedmom nebu.

U drugom delu meča tim legendarnog škotskog trenera Aleksa Fergusona je zagrejao motore.

Malte ne u prvom napadu gol je dao Endi Kol.

Mrežu je zatim zatresao Loran Blan, koji je kao i Bartez tog leta postao svetski prvak s Francuskom na njenom tlu. To mu je i jedini premijerligaški pogodak.

Onda je glavom pogodio i Holanđanin Rud van Nistelroj, a poravnao je Argentinac Huan Sebastijan Veron.

Londonske „pevce“ konačno je očerupao Dejvid Bekam, neomiljen među engleskim navijačima tih godina. Uzeli su ga na zub zbog nepromišljenog crvenog kartona na početku drugog poluvremena u duelu s Argentinom u osmini finala na Mundijalu 1998 (Engleska ispala na penale) i zbog razmirica s njima na Evropskom prvenstvu 2000 (nije prošla grupu).

 

Vulverhempton – Lester 4:3
(25. oktobar 2003)

U svojoj jedinoj sezonu u Lesteru Les Ferdinand je kao strelac, i to dvostruki, bio akter i ove utakmice s volšebnim preokretom.

Domaćin je počeo da se budi u drugom poluvremenu.

Gol za pobedu postigao je senegalski napadač Anri Kamara u 86. minutu.

BONUS

Totenhem – Mančester siti 3:4
(4. februar 2004)

Nije meč iz Premijer lige već iz engleskog kupa, ali je upečatljiv u istoriji domaćeg fudbala upravo kao utakmica s potpunim preokretom u duelu premijerligaških timova.

Bio je to ponovljeni okršaj u šesnaestini finala jer deset dana ranije u Mančesteru nije pala odluka o pobedniku (1:1).

Kao i u ligaškom meču sa Sitijevim gradskim rivalom Junajtedom tri godine pre toga Totenhem je u prvom poluvremenu stekao vođstvo s 3:0 preko Ledlija Kinga, Robija Kina i Kristijana Cigea levicom iz slobodnog udarca.

„Građani“ u to doba nisu bili ni blizu vrhova koji se danas osvajaju pod arapskim kapitalom, ali su imali internacionalni tim koji je kadar da se napregne za podvig.

Njihov tadašnji trener Kevin Kigen, legenda engleskog fudbala, opisao je utakmicu kao najveću ikada u kupu. Možda i jeste s obzirom i na to da je Džoi Barton za tri minuta dobio dva žuta kartona na izdisaju prvog poluvremena pa je potera za domaćinom izgledala kao nemoguća misija.

Francuz Sikvan Disten, kapiten, zatresao je mrežu u 48. minutu, Holanđanin Paul Bosvelt u 69, engleski napadač Šon Rajt Filips u 80, a Džon Meken, dete Junajteda, u 90. Strelca odlučujućeg gola Kigen je poslao na teren u 27. minutu pošto se povredio Francuz Nikolas Anelka.

 

U osmini finala, u gradskom derbiju na Old Trafordu, „crveni đavoli“ su pobedili s 4:2. Trofej su i uzeli. Bila je to prva sezona portugalskog asa Kristijana Ronalda među njima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari