Odmetanje po zakonu: Sud pravde EU se izjasnio da UEFA i FIFA ne mogu da sputaju Superligu Evrope 1Foto: EPA-EFE/Christopher Neundorf

Sud pravde Evropske unije je odlučio da Evropska fudbalska unija (UEFA) i Svetska fudbalska federacija (FIFA) bez zakonskog osnova, zloupotrebljavajući svoj položaj krovnih organizacija, onemogućavaju stvaranje Superlige Evrope.

Pre dve godine 12 evropskih klubova su se složili da pokrenu novo takmičenje po ugledu na Evroligu u košarci, koje bi bilo zatvorenog formata i pandan Ligi šampiona UEFA.

Košarkašku Evroligu je 2000. osnovao  ULEB, Udruženje profesionalnih liga Evrope, koji se osamostalio od evropskog ogranka Svetske košarkaške federacije (FIBA).

Sud pravde, sva je prilika, vodio se takvim slučajem da načelno potvrdi slobodu udruživanja i da fudbalskim klubovima za pravo da se povedu za košarkaškim primerom.

Iako je inicijativa u početku naišla na podršku mnogi među vodećim klubovima Starog kontinenta, u međuvremenu su samo najljući rivali španskog fudbala Real i Barselona ostali na braniku Superlige, koja bi, uveravaju zagovornici, svima donela veliki novac sponzora.

UEFA je preduzela svoje korake. Liga šampiona će od iduće sezone imati 36 timova, četiri više nego do sada.

Na vest da bi u Superligu bila pozvana i Crvena zvezda, s Marakane su se opredelili da neće okrenuti leđa UEFA.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari