Fudbaleri CZ: Mnoge smo prijatno iznenadili 1Foto: STARSPORT

Prvi bod Crvene zvezde u Ligi šampiona izazvao je euforiju među navijačima na stadionu „Rajko Mitić“, a nula protiv Napolija ocenjena je kao veliki i zasluženi podvig.

Trener Vladan Milojević je trećim uzastopnim remijem na evropskoj sceni ponovo pokazao da njegov tim ume da odigra na rezultat protiv višestruko jačeg protivnika.

Igrači Zvezde ispunili su obećanje da mogu da se nose sa nekim od najvećih imena evropskog i svetskog fudbala. Kapiten crveno-belih Vujadin Savić tvrdi da je ponosan na rezultat protiv italijanskog kluba.

– Ovaj bod je velik kao kuća. Odigrali smo dobru utakmicu. Normalno je da Napoli ima veći posed lopte, a mi smo se branili fantastično i pokazali veliko srce. Pokazali smo da smo dobar tim i napravili smo pozitivan rezultat. Mislim da je uspeh svaki bod u Ligi šampiona. Ovo je najrealniji rezultat. Bilo je šansi i na jednoj i na drugoj stran i – rekao je Savić.

Defanzivac šampiona Srbije svestan je da će protiv Liverpula i Pari Sen Žermena biti još teže i da će morati još bolje da se odigra nego protiv Napolija.

– Bitno je da smo verovali i da smo zadržali veru navijačima da možemo da igramo sa najboljim ekipama. Možda su pojedini pre meča očekivali da će Napoli lako da nas pobedi, ali mi nismo to dozvolili. Videćemo kako ćemo se nositi sa Liverpulom i Pari Sen Žermenom. Sigurno će biti teže, ali mi ćemo dati sve od sebe, kao i uvek. Kada smo ovako kompaktni, možemo da očekujemo dobar rezultat – istakao je Savić.

Iako je Ričmond Boaći uspeo da uđe u priliku da savlada golmana Napolija Davida Ospinu, napadač tvrdi da je morao bolje da odigra meč.

– Mislim da smo iznenadili mnoge u svetu fudbala. Mislim da smo prijatno iznenađenje. Svojom igrom nisam zadovoljan jer nisam postigao pogodak. Uvek želim gol. Posle svake utakmice gledam video snimke meča, gledam šta sam mogao bolje da uradim i trudim se to da ispravim. Moram da napredujem – naglasio je Boaći.

Marko Marin je na mahove uspevao da kreira igru Crvene zvezde. Iako je na terenu pokazao klasu u odnosu na saigrače, nije uspeo da uđe u gol šansu.

– Imamo dobru ekipu. I sad smo pokazali da možemo da igramo sa ekipama kakva je Napoli. Odigrali smo dobro i uzeli bod. Da bi uzeli sva tri nedostajao je bolji pas ili šut. Moramo tu da budemo malo mirniji. Nekoliko puta smo ušli u šut sa 20 metara, a možda je trebalo da sačekamo bolje pozicioniranog saigrača. Nadam se i verujem da ćemo uzeti više od ovog jednog boda u Ligi šampiona – zaključio je Marin.

Vlasnik Napolija ostao u Beogradu

Italijanski mediji navode da je vlasnik i predsednik Napolija Aurelio de Laurentis ostao u Beogradu posle meča sa Napolijem iako je bilo planirano da se vrati zajedno sa ekipom. Laurentisu je navodno teško pao remi protiv Zvezde i zbog toga nije želeo da bude u blizini ekipe.

Insinje žali zbog prečke

Napadač Napolija Lorenco Insinje, koji je u prvom poluvremenu pogodio prečku, tvrdi da je njegovoj ekipi nedostajala sreća protiv Zvezde.

– Nesreća je što lopta nije ušla u mrežu već se odbila o prečku. Nije lako igrati protiv tako agresivnog tima poput Zvezde, a koji ima veliku podršku navijača – naveo je Insinje.

Italijani kritikuju Napoli i hvale „delije“

Italijanski mediji ocenili su kao veliki neuspeh remi Napolija protiv Crvene zvezde na startu Lige šampiona. „Gazeta delo Sport“ i „Korijere dela Sera“ ističu da su Zvezdini bekovi Stojković i Rodić odigrali ključnu ulogu u zaustavljanu najopasnijih igrača Napolija Kaljehona i Insinjea. „Korijere“ piše da su napadači Napolija pravili velike probleme u prvom, ali da su uštopovani u drugom poluvremenu. „Tutomerkato“ jedini naglašava da je Zvezda imala sreće, dok ostali ističu da je Ančeloti potcenio šampiona Srbije, te da je zbog toga kažnjen u Beogradu. Svi mediji sa „čizme“ preneli su da je na „Rajku Mitiću“ vladala sjajna atmosfera. „Jedna tribina viče, druga odgovara, onda se treća uključuje… Neviđeno navijanje u Beogradu“, preneo je „Đornale“. „Svi pevaju i niko ne sedi. Stadion je bio pun dva sata pre utakmice“, objavio je „Kalčo Merkato“.

Region bruji o uspehu crveno-belih

Hrvatski mediji naglasili su da je na stadionu Crvene zvezde bio sjajan ambijent, kakav se ne viđa na području stare Jugoslavije. Crnogorske „Vijesti“ navele su da je „Zvezda odolela Napoliju u grotlu Marakane“. Isti izvor naglašava da je Dejan Savićević kao član generacije iz Barija dobio ovacije na stadionu pre početka meča. „Dnevni Avaz“ navodi da je „Zvezda osvojila bod protiv moćnog Napolija“. Makedonski „Sport“ preneo je da je „na tribinama nastala eksplozija emocija kada su na teren izašli igrači iz Barija“. Makedonski sportski dnevnik je u svom izveštaju kritikovao izjavu Karla Ančelotija posle meča da su „Zvezdini igrači odlični glumci“.

Navijači iz Rumunije bodrili šampiona Srbije protiv Napolija: Zvezda, kajmak i Cecina kuća

„Zvezda oooo“, preslišava sebe Sorin u bradu kod Autokomande, jedinu navijačku pesmu koju sam neposredno pre početka istorijskog meča protiv Napolija uspeo da ga naučim. Sorin je Rumun iz Transilvanije koji je na „Rajko Mitić“ došao ne da bi gledao Insinjea, Kaljehona, Hamšika, već da bi navijao za Crvenu zvezdu. Kao neko ko ne zna ni reč srpskog jezika izuzetno brzo prolazi kratak kurs za snalaženje u grotlu „Marakane“, a koji se sveo na najkraću navijačku pesmu na svetu i tri najvažnije reči za komunikaciju sa lokalcima u slučaju opasnosti: „Kosovo je Srbija“.

Sorina je u Beograd doveo Dragan iz Temišvara, rumunski državljanin srpskog porekla koji nije zaboravio svoj jezik i korene. Sa njima su još Mita, Dan, Paul i Horia. Oduševila ih je atmosfera na mečevima Lige Evrope prošle godine, pa su postali verovatno najvatreniji rumunski navijači srpskog šampiona Evrope. Hteli bi na Sever da navijaju, ali sam ih ubedio da im je još uvek i zapadna tribina sasvim dobra, dok ne nauče sve pesme. Veći strah imam ja da ih bez znanja srpskog pustim među „delije“ nego oni sami. Kažu da se ne plaše ničega i da nikada nisu imali ni najmanju neprijatnost. „Rumunija nije priznala Kosovo, prijateljske smo zemlje“, objašnjava Dan.

Kažu da u glavnom gradu Srbije nisu ni primetili neke od glavnih turističkih aduta političara, poput novogodišnje rasvete u sred septembra, niti ih interesuje da obiđu građenje Beograda na vodi ili da ih provozam automobilom trasom nepostojećeg metroa. Zanima ih isto što i svakog srednjoškolca koji dolazi na ekskurziju ili jednodnevni izlet u Beograd: „Marakana“, Cecina kuća pored stadiona i tržni centar Ušće. Oduševljeni su prirodom na Košutnjaku. Tvrde da nigde u Evropi nisu videli takvu lepotu nadomak centra grada. Dragan ih je upoznao i sa srpskom hranom, a kajmak je uz domaća piva ostavio najbolji utisak. Na kraju odlaze zadovoljni posle nule protiv Napolija. „Liverpulu dajemo barem jedan gol“, obećava Dragan na rastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari