Fudbalerke Kanade odustale od najavljenog štrajka zbog neisplaćenih premija 1Foto: Printscreen/YouTube/ CBC News: The National

Ženska fudbalska reprezentacija Kanade odustala je od najavljenog štrajka nakon što su iz Fudbalskog savaza Kanade stigle pretnje tužbom.

Ženska fudbalska reprezentacija Kanade učestvovaće na „She belives“ kupu nakon što je Fudbalski savez Kande pripretio igračicama tužbama ako ne odustanu od najavljenog štrajka.

Igračice su sada u obavezi da učestvuju u svim medijskim aktivnostima pred turnir koji će početi 16. februara u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Sport Klub.

U petak su igračice objavile saopštenje u kome je navedeno da od Saveza ne dobijaju adekvatnu podršku, a sve je to bila reakcija na odluku da se smanji finansijska pomoć ženskoj selekciji samo pet meseci pred Svetsko prvenstvo.

U tom saopštenju je navedeno da je FS već i pre sastanka igračica najavio moguće tužbe, te da će, ako igračice odbiju da u četvrtak igraju protiv SAD preduzeti sve pravne korake protiv svake igračice pojedinačno i protiv Udruženja profesionalnih igrača.

„Kao igračice koje od 2022. godine nisu dobile nikakvu kompenzaciju za ispunjene obaveze prema reprezentaciji, a nakon pretnje tužbama, savetovali smo igračicama da se vrate na trening i da nastupe na She belives kupu kako je i planirano. I dalje verujemo da je smanjenje finansija, posebno uoči Svetskog prvenstva, neprihvatljivo i verujemo da Fudbalski savez mora da pokaže ženskoj reprezentaciji više poštovanja i pruži veću podršku. Verujemo da se nikada ništa neće promeniti dok se ne ujednimo“, navedeno je u novom saopštenju Udruženja igrača.

Oglasila se i Kristin Sinkler, kapiten tima:

„Da pričamo otvoreno. Naterane smo da se vratimo treninzima u kratkom roku. Ali, ovo nije gotovo. Nastavićemo da se borimo za sve što smo zaslužile i pobedićemo. Na She belives kupu igramo samo iz protesta“, poručila je Sinkler koja je za reprezentaciju odigrala 319 utakmica,

Ženska reprezentacija Kanade je, globalno gledano, jedna od najuskisnijih. Kanažanke su aktuelne olimpijske šampionke, a osvojile su na Igrama još i dve bronze. Kao ozbiljan šok dolazi spoznaja da igračice nisu plaćene za svoje nastupe u reprezentaciji tokom cele prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari