Fudbalski svet u nedelju dobija dva kontinentalna i jednog planetarnog šampiona u kategoriji reprezentacija 1Foto: EPA/ ENNIO LEANZA

Četiri godine posle Mundijala u Kanadi dobićemo nove svetske šampionke u fudbalu, a to mogu biti braniteljke trofeja iz Sjedinjenih Američkih Država ili aktuelne evropske prvakinje iz Holandije, jer su obe ekipe pokazale najviše na SP u Francuskoj i zaslužile da ih gledamo u nedeljnom finalu u Lionu.

S tom razlikom što Amerikanke odlično znaju kako se “pokorava” planeta, jer su to uradile na tri od osam dosadašnjih prvenstava, pri čemu u kolekciji medalja imaju još jedno srebro i tri bronze, dok je Holanđankama ovaj plasman najveći uspeh u mundijalski uspeh, jer ni na jednom pre nisu dobacile do pobedničkog postolja. S druge strane, preostale predstavnice Evrope imaju seriju od čak 12 utakmica na velikim takmičenjima bez poraza, jer od EP 2017. niko nije našao načina da stane na put izabranicama Sarine Viegman.

– Svašta može da se dogodi, to je jedna utakmica, a nagrada je titula – rezonuje selektorka Holanđanki.

I njena koleginica, sa klupe suparnica, puno očekuje od istih 90 minuta.

– Vredno smo radile da bismo opet došle do prilike da se borimo za trofej, nadam se da ćemo je iskoristiti – optimista je Džil Elis.

Istog dana, za bronzu će igrati Engleska i Švedska.

Brazil i Peru za titulu

U nedelju se spušta zavesa i na 46. izdanje Kopa Amerike, najstarijeg fudbalskog turnira na svetu, pod čijim okriljem se još od 1916. godine za titulu prvaka Južne Amerike bore članice KONMEBOL-a, plus dva gostujuća nacionalna tima izvan pomenutog kontinenta (ovog puta su to bile Japan i Katar). Čileu je već skinuta “kruna”, a o njenog novog vlasnika odlučiće dvoboj domaćina Brazila i Perua, na čuvenoj “Marakani” u Rio de Žaneiru.

Brazilcima je u svim mogućim prognozama i anketama data uloga favorita, pošto imaju pojedince zvučnijih imena, jačih klupskih karijera i veće tržišne vrednosti, a i “karioke” su s osam dosadašnjih trofeja treće na listi najuspešnijih učesnika KA (iza Urugvaja – 15 i svog večitog rivala Argentine – 14).

– Znam da nacija puno očekuje od ove ekipe, kao što mi imamo velike ambicije i verujemo u sebe – hrabri zemljake napadač Sehio Aguero.

Peruu je ovo prilika da se domogne četvrte titule i nastavi pobedničku tradiciju u finalima, ali pulenima Rikarda Gareke kao omča oko vrata stoji podatak da je ova selekcija dobila svega četiri od 45 meča sa Brazilom, i da su poslednjih od 32 poraza doživeli u grupnoj fazi ovog KA (0:5).

Pre finala, u meču za treće mesto, sastaće se Čile i Argentina.

Trofej Meksiku ili SAD

Vreme je da saznamo i ko je najbolji na teritoriji KONKAKAF-a, što mogu biti samo finalisti šampionata Severne i Srednje Amerike – organizator takmičenja Sjedinjene Američke Države ili Meksiko, čiji je okršaj zakazan za 7. jul u Čikagu.

Meksikanci su najčešće izlazili kao konačni pobednici u istoriji ovog šampionata – na sedam od 13, međutim ono što brine navijače “sombrerosa” je njihov hod po mukama u meču polufinala, gde su sa skromnih i jedva izborenih 1:0 savladali poluamaterski sastav Haitija.

– Pucamo od želje da se kući vratimo s titulom, ali moramo ostati mirni i veoma skoncentrisani. Naš potivnik ima dobru ekipu i domaću publiku uz sebe, pa će biti potrebno dosta snage i pameti, uz malo sreće, da ga dobijemo na njegovom terenu – jasno je strelcu gola za finale Raulu Himenezu.

Amerikanci su bili sigurniji u ubedljiviji u polufinalnih sat i po borbe sa selekcijom Jamajke (3:1), što smatraju dobrim predznakom za duel koji im može doneti šestu regionalnu titulu, prethodni put osvojenu pre dva leta.

– Igramo pred našim navijačima, branimo titulu, dobro smo igrali na prethodnim utakmicama… Rekao bih da imamo sve preduslove za slavlje, ali neće biti lako sa Meksikom – kaže Kristijan Mate Pulišić iz SAD iz Čelsija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari