Goleade nisu u planu 1Foto: Juanjo Martin/EPA

Goleade u prvoj turi mečeva osmine finala Lige šampiona podigle su visoko lestvicu očekivanja ljubitelja fudbala širom Evrope.

Pa se većina nada da će neko od aktera večerašnjih utakmica Bajer – Atletiko i Mančester Siti – Monako ili sutrašnjih duela Porto – Juventus i Sevilja – Lester moći da nastavi tamo gde su prošle nedelje stali Pari Sen Žermen, Bajern i Real Madrid, ekipe s izglednim šansama da se posle rafalne paljbe po rivalima na svojim terenima, u prvih 90 minuta dvomeča, probiju u Top osam elitnog takmičenja.

Bajeru i Atletiku nisu strani međusobni mečevi, jer im je žreb ukrstio puteve i pre dve godine, u istoj ovoj fazi LŠ, kada je posle dva minimalna trijumfa obe ekipe od 1:0 konačni pobednik odlučen penal ruletom, gde su više sreće imali Španci. Nemački i španski klub sastajali su se i 2010, ali te bitke nisu imale junake, jer su u takmičenju po grupama i jedni i drugi (po) dva puta uzeli (po jedan) bod, nakon identičnih ishoda (1:1) u „Baj areni“ i na „Visente Kalderonu“. Navijači Bajera, dakle, nemaju razloga da zaziru od statistike, ali zato ne mogu da se pouzdaju u formu izabranika Rodžera Šmita, jer njene varijacije drže Lavove na skromnom osmom mestu u Bundesligi, s čak 20 bodova manje od lidera Bajerna. Dodatnu brigu predstavljaju suspenzija turskog špica, inače drugog strelca tima, Hakana Čahanoglua i odsustvo povređenog standardnog defanzivca DŽonatana Baha. U isto vreme Havijer Hernandez je u strašnom golgeterskom naletu, a njegovi hici u metu u poslednja dva kola, protiv Augzburga i Ajntrahta, doneli su šest bodova Bajeru prošlog petka i vikend pre toga, a raduju i sve bolje partije maloletnog veziste Kaija Haverca, odnosno podatak da je Leverkuzen već deset evropskih mečeva neosvojiva tvrđava za goste.

I finalista prošle LŠ se nalazi u finoj rezultatskoj seriji u nacionalnom prvenstvu, pa posle tri vezane pobede, kojima su prethodila dva uzastopna remija, drži četvrtu poziciju u Primeri, sa malo više dobijenih mečeva (13) od onih bez maksimalnog učinka (šest remija, četiri poraza). Jorgandžije su ispale iz Kupa kralja, ali zato i dalje drže korak sa Seviljom u trci za direktan plasman u sledeću Ligu šampiona, „rezervisanu“ za večite rivale Real i Barselonu, na čemu najviše imaju da zahvale centarforskom paru Antonio Grizman – Kevin Gameiro. Francuzi u četi Dijega Simeonea „poentirali“ su (po) sedam puta u dosadašnja 23 kola, a s vremena na vreme ih pomaže klupska napadačka ikona Fernando Tores. Veća briga Madriđana je defanziva, jer na svojoj polovini terena ne mogu da računaju na povređene Dijega Godina i Huanfrana, ali u Atletiku veruju da će naći način da ostanu neporaženi, kao u sedam poslednjih mečeva na strani.

Drugi par nije ništa manje atraktivan, ali je zato intrigantniji, pošto Mančester siti nikada nije imao posla sa Monakom i obrnuto, pri čemu engleski i francuski predstavnik dobro guraju u svojim ligama. Posle par proklizavanja u PRL domaćin je uhvatio pravi ritam, pa se domaćin ove utakmice u februaru primakao vodećem Čelsiju na osam podnošljivih bodova zaostatka. Optimizam trenera Žozepa Gvardiole i pristalica Građana uoči dolaska Monaka remete povrede Aleksandra Kolarova i Gala Klišija, važnih odbrambenih fudbalera, o čijem će se nastupu odlučivati na dan meča. U takvim okolnostima očekuje se da najveći teret povuku istureniji igrači, pre svih prva „haubica“ nebeskoplavih Serhi Aguero, s 11 pogodaka sedmi na listi najefikasnijih fudbalera u engleskom šampionatu u ovom trenutku.

Monako je pao u Bastiji u premijernom meču 26. kruga Lige 1, ali taj remi ga nije srušio sa trona, jer je i dalje, za bodovni trokorak, ispred Pari Sen Žermena. Na ruku trenera Leonarda Žardima ide učinak centarfora, jer su Falkao (16), Lotin (7) i Garilo (7) u dobroj formi , jedino će Džemerson izlet na Ostrvo propustiti zbog viška javnih opomena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari