Gosti se opet počastili 1Foto: EPA-EFE/ PAOLO MAGNI

Fudbaleri Reala i Mančester sitija poslednji su dali sebi „for“ za drugi deo dvomeča osmine finala Liga šampiona.

Španski tim  je to uradio sa 0:1 na terenu Atalante, engleski sastav sa 0:2 u dvorištu Borusije iz Menhengladbaha, pa su sada sa Liverpulom i Čelsijem na pragu Top 8, jer su i ovi pogađali mrežu na strani, a sa gostovanja su se vratili bez primljenog pogotka.

Bajern je realno već prošao dalje, Pari Sen Žermen je jednom nogom u sledećoj rundi, dok ostali moraju manje ili više da se potrude da bi sačuvali prednost (Porto, Borusija (D)),  poništili trenutni minus (Juventus, Sevilja, Lajpcig, Atletiko) ili vaskrsnu posle ovonedeljne pogibije (Lacio, Barselona).

Zanimljivo je da je na osam utakmica čak sedam pobeda pripalo gostujućim ekipama.

U Atalanti i dalje veruju da je izvodljivo izbaciti Real, ali ni dan posle poraza sa igračem manje ne mogu da oproste sudiji Tobijasu Štileru što je već u 17. minutu isključio Rema Frojlera, iako bi i najprosečniji arbitar pokazao žuti karton za takav faul u toj fazi meča.

Bez jednog čoveka u polju, ofanzivno našpanovana ekipa iz Bergama nije mogla ni smela da napada kao što bi to činila u regularnim uslovima, pogotovo ne u sudaru sa rekordnim pobednikom elitnog takmičenja.

– Uništio je meč. Možda bismo izgubili i da smo bili kompletni, ali nam sudija nije dozvolio da makar probamo da igramo onako kako smo želeli. Razočaravajuće je kada ostanete tako rano sa 10 igrača jer onda morate mnogo više da se branite. I mi smo to dosta dobro radili najveći deo utakmice… Šta sada? Stvar je jednostavna, dalje možemo samo ako pobedimo u Madridu. Sa tim stavom idemo na revanš, pa šta nam donese – ogorčeno i rešeno zvuči trener plavo-crnih Đan Pjero Gasperini, čijim izabranicima je ovo tek drugi poraz od prošlog 1. decembra, a od tada su 21. put (u svim takmičenjima) izlazili na teren.

Čuveni italijanski stručnjak Fabio Kapelo takođe je kritikovao potez Nemca sa pištaljkom, nazvavši ga „neobjašnjivim“, jer „pocrveneli“ prvotimac Atalante nije bio njen poslednji čovek u polju, a igrač Reala je išao široko.

Još je otišao korak dalje konstatacijom „počinjem da sumnjam jer Laciju dan ranije nije dosuđen penal protiv Bajerna“, aludirajući na potencijalno nejednak tretman timova sa Apenina.

Mada nije prećutao ni igru Atalante, primetivši da „ne ume da se brani kao drugi timovi, još nije napredovala na tom planu“.

Zinedin Zidan, naravno, nije hulio na dobijenu pomoć, ali nije bio ni oduševljen izdanjem njegovih „kraljevića“. Svestan da su se provukli kroz iglene uši.

– Iako sa igračem više veći deo vremena nismo bili pravi na ovom meču. Atalanta je psihički jaka ekipa i zato se tako dobro branila do 86. minuta. Bilo bi bolje da smo postigli još neki gol, ali i ovaj jedan na strani daje nam dobre šanse u revanšu. Imamo dosta problema, različite vrste, ali nalazimo se na dobrom putu. Želimo da pobedimo kod kuće i nastavimo trku za jedan od trofeja ove sezone – zna Francuz da se pamti i računa samo rezultat, a on je očigledno zadovoljan minimalcem iz prve bitke.

Borusija iz Menhengladbaha je očekivano glatko izgubila domaćinski duel sa Mančester sitijem, na stadionu u Budimpešti, gde su je „oterale“ rigorozne mere nemačke Vlade u borbi sa korona virusom.

– Generalno, dobro smo prošli. Sve vreme smo kontrolisali utakmicu i stvarali šanse, dva gola u gostima su lepa zaliha, međutim nismo bilo dovoljno fokusirani napred. Pogotovo u nekim situacijama jedan na jedan. Moramo to popraviti, pa u revanšu izboriti prolazak dalje. I dalje sa poštovanjem tretiramo Borusiju – reči su šefa stručnog štaba već viđenog engleskog prvaka Žozepa Pepa Gvardiole.

Bajern i PSŽ su još bolje prošli.

Malo je realno da Lacio nadoknadi -3 (1:4) u drugih 90 minuta rvanja sa kaznenom ekspedicijom iz Minhena, tako ubedljivom i ove sezone u LŠ da mnogi tipuju na Bavarce kao na nove (stare) osvajače naslova najboljeg tima Starog kontinenta, dok PSŽ ne sme ni sekunda da se opušta.

Jeste 1:4 na Barseloninom „Kamp Nou“ baš golem kapital, ali kada hoće i drugi mu pomognu Lionel Mesi može sam da napravi (skoro) sve. Čak i u sezoni koja ide po zlu i mogla bi vrlo loše da se završi.

U znaku Bajerna i Halanda

Statističari Evropske fudbalske federacije prate sve parametre UEFA takmičenja, pa tako najnoviji presek kaže da je na 104 meča Lige šampiona palo 313 golova ili 3,01 u proseku, tj da su golmani na 31 minut vadili loptu iz mreža. Najviše oni što su imali tu nesreću da se suoče sa Bajernom, čijih su 22 pogotka trenutno najbolji skor, jer ih Barselona i Pari Sen Žermen imaju (po) pet manje, Borusija (M) 16, eliminisani Mančester junajted 15… Zanimljivo je da strelci branioca titule nisu ni u prvih pet, pošto kolo vodi čudo od deteta iz špica Borusije (D), Erling Braut Haland (8), a prate ga PSŽ-ov Nejmar (6), Markus Rašford iz Mančester j. (6), Čelsijev adut Olivije Žiru (6) i Juventusov as Alvaro Morata (6).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari