Gvardiolina 900. utakmica: Čovek koji je imao m.da da iz B pređe u A 1Foto: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Španac Đozep Gvardiola (53) pripada srednjoj generaciji fudbalskih trenera i pred njim je još mnogo izazova, ali ime mu je već upisano među velikane svog posla.

Uz riznicu s pregršt klupskih trofeja o njegovoj veličini svedoči i broj utakmica koje je skupio od početaka pre 17 godina.

U prvom meču osmine finala Lige šampiona, na kojem je s Mančester sitijem načinio veliki korak ka četvrtfinalu, budući da je evropski prvak u gostima pobedio Kopenhagen s 3:1, zabeležio je devetstotu.

Pola je s engeskim timom (od 2016), 161 s Bajernom (2013-16), 247 s Barselonom (2008-12), a 42 s Barselonom B.

Gvardiola, Barselonino dete, postavljen je za trenera rezervnog tima katalonskog kolosa 2007, šest godina posle odlaska s Nou Kampa na Apenine u igračkim danima, koje je okončao 2006. u meksičkom fudbalu.

Barselona B, to jest Barselona Atletik, nastala je 1970. Krenula je kao trećeligaš, a posle dve sezone ispala je 1972. u niži stepen, ali se i ekspresno vratila u treći rang.

Sledeći put kada je pala među četvrtoligaše bilo je upravo 2007. Rešeno je da se bivšem igraču ukaže poverenje iako je bio početnik, 37-godišnjak.

Gvardiolin tim, u kojem su igrali i Serhio Buskets i Pedro, potonji osvajači najznačajnijih trofeja u klasi s argentinskim asom Lionelom Mesijem, a kapitensku traku je nosio Mark Valijante, Partizanov igrač u sezoni 2018/19 (okačio kopačke o klin pre godinu), zauzeo je prvo mesto u ligi s 20 klubova.

Gvardiolina 900. utakmica: Čovek koji je imao m.da da iz B pređe u A 2
Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

To nije bilo dovoljno za povratak u viši razred španskog fudbala. Četiri prvoplasirana su igrali plej-of, a samo je konačni pobednik mogao da stekne kartu.

Barselona B je u prvoj utakmici polufinala igrala bez golova protiv tima Kastiljo iz Gran Kanarije, a u revanšu kod kuće, na pomoćnom stadionu koji danas nosi ime po igračkoj i trenerskoj legendi kluba Holanđaninu Johanu Krojfu, rival s Kanarskih ostrva je preslišan sa 6:0.

U odlučujućim duelima Barbastro iz Aragona je savladan i u gostima (2:0) i zatim (1:0).

Bili su to Pepovi prvi mačići.

Barselonin predsednik Đoan Laporta mu je još sredinom te sezone predočio da će ga postaviti na klupu glavnog tima ukoliko Holanđanin Frank Rajkard ne opravda očekivanja, što i nije (bez trofeja u tri takmičenja).

„Nemate m.da za to“, rekao je vodećem čoveku.

„Ako imate m.da, bićete sledeći trener Barselone“, dočekao ga je Laporta.

Gvardiola je u idućoj sezoni predvodio Katalonce do duple krune u Španiji i do trona Evrope.

U Kopenhagenu je ostvario 655. pobedu. Poraza je 107, a remija 138. Gol-razlika 2.220:705.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari