Harizmatični Nigerijac otkriva: Čović mi završio Teov dres, Micić kao inspiracija 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Čima Moneke večeras može biti jedan od zahtevnijih igrača za čuvanje i neko na koga će odbrana Partizana morati da obrati posebnu pažnju (20.30).

Susret sa Baskonijom u Beogradskoj areni biće prvi u nizu presudnih koje će crno-beli odigrati pred svojim navijačima.

Od poslednjih pet kola, košarkaši Partizana čak četiri odigraće u ulozi domaćina, što bi trebalo da predstavlja veliki benefit u borbi za plasman u plej-in (13-16).

Izabranicima Željka Obradovića preostala je borba za poslednje, tačnije deseto mesto u plej-inu (od sedmog do desetog) a večeras će naspram sebe imati ekipu koja se nadmeće za što bolje mesto, odnosno poziciju u plej-ofu, u idealnom slučaju (16-13).

Jedan od važnijih aduta Duška Ivanovića na večerašnjem meču mogao bi da bude Čima Moneke, harizmatični Nigerijac koji ove sezone igra na izuzetno visokom nivou (14,2p, 6,9sk u proseku).

Uspeo je Moneke da uspostavi zanimljivu konekciju sa navijačima iz Srbije, koja je intenzivirana nakon duela Baskonije sa večitim rivalima.

– To je nešto neobjašnjivo. Dobijam poruke svaki dan. Sve je počelo posle te utakmice sa Partizanom na početku sezone i od tada, bukvalno svaki dan navijači iz Srbije mi se javljaju. Zahvalan sam na ukazanom poštovanju, na ljubavi. Ne znam šta donosi budućnost, da li ću nekada igrati ovde…ali stvarno iz sveg srca želim da kažem hvala – potvrdio je Moneke da održava komunikaciju sa navijačima iz Srbije.

Između Zvezde i Partizana

Pričalo se prošlog leta, nakon što je imao lošu debitantsku evroligašku sezonu u Monaku, da bi mogao da se preseli u Beograd, odnosno da su za njega bili zainteresovani i Crvena zvezda, kao i Partizan.

– Ne mogu da tvrdim da sam bio blizu da zaigram za Partizan ili Zvezdu. Da li je bilo priče… Možda. Do mene su uglavnom stizale poruke navijača – kao da je Moneke želeo da ostane dovoljno intrigantan, tokom razgovora za Mozzart sport.

Postojale su i priče da je tokom letnjih meseci bio ponuđen Zvezdi, ali da je Duško Ivanović, u tom trenutku šef struke crveno-belih, odbio takvu mogućnosti.

Ironijom sudbine, crnogorski stručnjak je po dobijanju otkaza u klubu sa Malog Kalemegdana upravo preuzeo Baskoniju i poslednjih par meseci uspešno sarađuje sa Nigerijcem.

– Ako je to istina, onda nikada ta informacija nije stigla do mene. Nikada mi nije stigla bilo kakva zvanična ponuda iz Evrolige, osim iz Baskonije. Mnogo toga se desi pre nego što neka ponuda stigne do igrača, ali ono što mogu da kažem je da sam svestan da su mnogu sumnjali u mene posle sezone u Monaku, ali ja nikada nisam sumnjao u sebe. Znao sam šta mogu da uradim na terenu.

Fan Tea i Alekse

Meč protiv Crvene zvezde ove sezone, odigran u Beogradskoj areni, ostao je upamćen i po fotografiji na kojoj Moneke pozira sa dresom Miloša Teodosića.

– Veliki sam fan Miloša Teodosića. Ono što treba ljudi da znaju o meni, na parketu sam baš takmičarski nastrojen i gledam uvek da pobedim, ali van terena… Ja sam navijač. Fan mnogih igrača i obožavam da gledam košarku. Miloš Teodosić je jedan od tih igrača. Još iz perioda kada je igrao u Moskvi, NBA ligi i Bolonji… Pratio sam njegove utakmice i stvarno je spektakularan igrač.

Otkrio je Moneke zanimljiv detalj, s obzirom na to da se neko vrlo uticajan u Zvezdi potrudio da mu nabavi Teodosićev dres.

– Na poluvremenu utakmice u Beogradu, sreo sam se sa predsednikom Zvezde. Razmenili smo par rečenica i on mu je poručio da ako mi nešto treba, mogu slobodno da mu se obratim… Naravno meni je odmah u glavi proradilo da hoću potpisan dres Miloša Teodosića. Tako se desila čitava sitauacija. Bilo je sjajno.

Reprezentativac Nigerije veoma ceni način igre Alekse Avramovića, koji bi večeras mogao da ima veoma bitnu rolu, u meču koji crno-beli ne bi smeli da izgube.

– Ne verujem u pritisak i priče da ga neka ekipa oseća više od druge. Partizan je odličan tim koji ima veliku podršku navijača i zbog svega toga očekujem odličnu utakmicu. Takođe poštujem veliki broj igrača Partizana. Sa Panterom imam prijateljski odnos van terena, poštujem ga izuzetno zbog svega što radi na terenu. Fan sam Alekse Avramovića, isto tako Zeka Ledeja. Žao mi je zbog njegove porodične situacije. Čak i Bruno Kaboklo, kada sam igrao protiv njega pre tri sezone u Francuskoj, odmah sam video da je on evroligaški kalibar. Sa Pi Džej Doužerom imam konekciju preko Sakramenta, volim da gledam Partizan i njihove utakmica.

Pren nego što je stigao u Monako, prošle sezone, Moneke je imao kratku rolu u Sakramentu, međutim nije dobio konkretniju priliku da se nametne i dokaže.

– Imam definitivno nedovršena posla u NBA. Kada sam bio prvi put ispalo je da sam zadovoljan samo što sam deo svega, ako se bude vratio želim da dokažem da sam jedan od najbolji – poručio je košarkaš Baskonije, koji se slaže sa konstatacijama da je razlika između NBA i Evrolige sve manja.

– Nema dileme. Igračima postaje jasno da ako odete u Evropu to ne znači da NBA san više ne postoji. Pogledajte samo šta je uradio Dante Egzum. Kada sam bio u Sakramentu stalno smo pričali o Evroligi, iskreno me je to i iznenadilo. Zato sada posebno navijam sa Simonea Fontekija i Vasu Micića. Obožavam ono što rade i inspirišu me.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari