Hiljaditi poen Micića u EL 1Foto: Beta/ Xinhua/Xue Yubin

Efes je imao i 25 poena razlike, a dozvolio je da pobednika meča sa Zenitom u 8. kolu rešava bukvalno u poslednjem napadu (90:88).

U prvom evroligaškom El Klasiku Real je bio bolji od Barselone (86:76), dok je Baskonija doživela u Vitoriji pravu blamažu protiv Makabija (83:113).

Turski tim je u dramatičnoj završnici uspeo da ostvari trijumf uprkos tome što su u poslednjih 10 minuta primili gotovo 40 poena. Ipak, nije izgledalo da će imati previše problema kada su sredinom treće četvrtine stigli do maksimalnih 67:42 i čak 25 poena prednosti. Ključnu ulogu u trijumfu odigrao je Vasilije Micić. Reprezentativac Srbije je i ovoga puta briljirao postigavši 24 poena, uz šest asistencija i tri skoka. U šutu za dva je imao 4/4, za tri je pogađao 3/3, da bi i slobodna bacanja bila perfektna – 7/7. Na samom početku meča Micić je uspeo da prebaci 1000 postignutih poena u Evroligi!

– Nismo završili meč na željeni način. Odigrali smo odlično u trećoj deonici, brzo i kreativno, ka čemu suštinski i težimo. Nažalost, ono što nam se dogodilo u poslednjoj deonici jeste zapravo karakteristika sistema u kome se takmičimo u Evroligi i sa čime ćemo se još mnogo puta susretati ove sezone. Najvažnije je da smo pobedili igrajući bez dvojice bitnih igrača. Nisam ni znao da sam imao perfektan učinak, iskreno. Uopšte nisam opterećen ličnim učinkom, prilagođavam se u trenutku i to zapravo radim otkad sam došao u Efes – delovao je skromno Micić posle meča sa Zenitom.

Pet i po godina nakon što je bez osvojene Evrolige i ACB lige napustio Real i otišao u NBA, Nikola Mirotić ispraćen je bučnim zvižducima u „svom“ Madridu kao košarkaš najvećeg rivala, Barselone. Kao 14. igrač u istoriji El Klasika koji je nosio i belo i crveno-plavo, Španac našeg porekla počeo je jako, ali bio zaustavljen u drugom poluvremenu kao i ostatak ekipe našeg trenera Svetislava Pešića.

Mirotić je šest godina nastupao za Real, kojem je ubacio 19 poena. Od kada se 9. februara 2018. vratio na klupu sa koje je u sezoni 2002/03 predvodio Katalonce do njihove prve titule prvaka Evrope posle pet poraza u finalima, Svetislav Pešić je dobio prva tri okršaja sa Pablom Lasom, ali je posle treće vezane pobede Madriđana skor između njih dvojice 4:5.

– Nismo startovali dobro jer je Real startovao savršeno. U drugoj deonici smo igrali onako kako zaista umemo i možemo. Real je u nastavku zaigrao energetski sjajno, pokušali smo da im odgovorimo, ali u nastavku nismo uspeli da pronađemo ritam kao iz prvih 20 minuta. Nismo imali strpljenja; ako padnete za 6-8-10 poena, prvo morate da se poboljšate u odbrani, kontrolišete odbrambene skokove i u napadu igrate strpljivo. Nismo to uradili i to je razlog zašto nismo pronašli svoj ritam do kraja utakmice – obrazložio je trener Pešić razloge drugog evroligaškog poraza ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari