Holivudski uspon Karlosa Alkaraza 1foto EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Da je reč o unikatnom talentu pričalo se još kada se prvi put pojavio u profesionalnoj konkurenciji, međutim na mastersu u Madridu postalo je jasno da je Karlos Alkaraz najveći pretendent da nakon silaska sa svetske teniske scene Novaka Đokovića i Rafaela Nadala postane najveći dasa sa reketom u ruci na planeti.

Devetnaestogodišnji momak iz Mursije, u prestonici Španije, postao je prvi teniser koji je u vezanim rundama na jednom turniru na šljaci eliminisao Nadala i Đokovića. Gotovo neverovanto deluje da je pre godinu dana bio 120. na svetu a da će od danas ući u društvo najbolje šestorke na ATP listi.

Holivudski uspon, Alkaraz je počeo da beleži od ovosezonskog izdanja Australijan opena. Karlos je, zapravo, igrač sa najboljim učinkom u muškoj konkurenciji, od uvodnog grend slema u sezoni. Do 25. jula prošle godine, nije imao nijednu titulu u karijeri, a za nepunih godinu dana uspeo je da osvoji čak četiri, od kojih i jedan masters turnir, ušavši i u finale nadmetanja iz serije 1000 u Madridu.

– Spreman sam da se nadmećem protiv njih na svakom turniru, na bilo kojoj podlozi. Na grend slemovima je priča drugačija, kada treba da igraš protiv najboljih u pet setova… Ali mislim da sam spreman – poručio je Alkaraz posle trijumfa nad Đokovićem u polufinalu Madrida.

Momak iz Mursije postao je sa 19 godina i tri dana najmlađi učesnik finala u istoriji mastersa u Madridu. Takođe, u poslednjih 17 godina, Alkaraz je postao najmlađi teniser koji je savladao, u tom trenutku, svetskog broja jedan na ATP listi.

Računajući rezultate od Melburna, koji je osvojio njegov zemljak Rafael Nadal i time sa 21 grend slemom izbio na čelo liste najuspešnijih tenisera svih vremena kada su četiri najveća turnira u pitanju, Alkaraz je podizao pehare na dva turnira iz serije 500 (Rio de Žaneiro i Barselona), dok je osvajanjem Majamija postao treći najmlađi teniser sa masters titulom, posle Majkla Čenga i upravo Nadala.

Uprkos godinama, pokazao je izuzetnost i na tvrdoj podlozi i šljaci, preostaje mu još da se nametne na travi, a prvu veću priliku imaće na Vimbldonu.

U Madridu je demonstrirao da ima veoma kvalitetan bekhend, posebno na meču sa Nadalom koji je konstantno forsirao njegove udarce sa te strane, dok je Đokovića “maltretirao” preciznim dropšotovima iz forhenda. Alkaraz ima i odličan prvi servis i nema sumnje da je najperspektivniji teniser na svetu.

Iako je zabeležio neverovatan uspon, zadržao je prizemnost i skromnost, što je negde i logično, s obzirom na to da je tek na početku seniorske karijere. Alkaraz nije bio decidan u odgovoru na pitanje novinara ko je bolji i uspešniji teniser Rafael Nadal ili Novak Đoković.

– Ne znam kako da kažem ko je bolji od njih dvojice. Obojica su među najboljima u istoriji. Ako gledamo renking, Đoković je najbolji jer je broj jedan – istakao je Alkaraz.

Dva poraza u tri meseca

U impresivnoj je seriji rezultata Alkaraz; od završetka Melburna do danas doživeo je svega dva poraza – od Nadala u polufinalu Indijan Velsa i Sebastijana Korde na startu Monte Karla. U tom periodu ostvario je impresivnih 25 pobeda, a trenutno je u seriji od deset trijumfa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari