Hrvatska na ivici eliminacije 1Foto: Beta (Andy Buchanan, Pool via AP)

Ni na ovom prvenstvu Evrope, fudbaleri Hrvatske nisu poraženi u drugom kolu velikih takmičenja, ali to je preslaba uteha za drugoplasiranu reprezentaciju sa poslednjeg Mondijala, jer joj je remi sa Češkom – 1:1 (0:1) stavio rezulatsku omču oko vrata.

Viceprvak sveta toliko više ne liči na tim iz Rusije da mora da se čupa u zadnjem krugu D grupe, to jest kako zna i ume da pobedi Škotsku da bi prošao u osminu finala. I još navija za poraz protivnika od petka, jer je (i dalje ne očekivani) lider skupio četiri boda i ima dobru poziciju pred konačan rasplet u toj konkurenciji.

Celo prvo poluvreme su “vatreni” bili u kontraritmu… Sporiji i nesinhronizovaniji od protivnika, bez ideje i energije, kao da su već obezbedili prolaz ili nemaju baš nikakve šanse da ostanu na turniru. Jesu na momente uspostavljali ravnotežu na sredini terena, ali su Česi bolje kombinovali, više i agresivnije napadali, stvarali šanse… Pa, opet im se nije dalo da povedu iz akcije nego iz prekida, tačnije rečeno sa penala.

Sve i da Dejan Lovren nije imao nameru da udari Patrika Šika njegov visoko podignut lakat oborio je prvotimca Bajera tamo gde se faulovi najstrožije kažnjavaju, a dok je medicinski tim sanirao povredu okrvavljenog nosa, španski sudija Karlos del Sero Grande odgledao je snimak sporne situacije u šesnaestercu i posle konsultacija sa VAR sobom odlučno pokazao na belu tačku.

Povređeni igrač nije propustio zicer, nego je šutirao u suprotnu stranu od one na koju se bacio Dominik Livaković i u tom 37. minutu, svojim trećim pogotkom na ovom EURO, naplatio bolji fudbal svog tima. Istina,180 sekundi kasnije sav taj trud je mogao biti poništen, da Ante Rebić nije očajnim šutem, u situaciji 1 na 1 sa čuvarom mreže, upropastio svoj beg Čelustki i vrhunsko dodavanje Kovačića.

Jasno je bilo da naše komšije moraju da krenu na sve ili ništa u nastavku, što su i učinili, pa je izjednačenje “palo” nedugo posle znaka da se igra nastavi.

U glavnoj ulozi se našao Ivan Perišić. Andrej Kramarić je munjevito izveo jedan prekid, tj dubinskom asistencijom pronašao vezistu Intera, a on sa levog krila uneo loptu u kazneni prostor i posle još malo kretanja, svojom slabijom nogom, savladao ne baš idealno postavljenog Tomaša Vaclika (46).

To je bio najvredniji trenutak drugog dela meča u Glazgovu. Zlatko Dalić je “mešao karte”, njegovi izabranici se baš upinjali da naprave preokret, ali su do kraja pretili “ćorcima”. U nastavku slabiji i potčinjeni puleni Jaroslava Šlihavija takođe, pa ni jedni ni drugi nisu uzeli ono što su hteli na “Hempden parku”.

Grupa D

I kolo

Engleska – Hrvatska        1:0

Škotska – Češka    0:2

  1. Češka        2  1   1  0  4
  2. Engleska    2  1   1  0  4
  3. Hrvatska    2  0  1  1   1
  4. Škotska     2  0  1  1   1

II kolo (18. jun)

Hrvatska – Češka   1:1

Engleska – Škotska                   0:0

III kolo (22. jun)

Češka – Engleska   (21.00, London)

Hrvatska – Škotska  (21.00, Glazgov)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari