I u reketu, i iz daleka 1Foto: STARSPORT

Prva provera u pripremama za neko veliko takmičenje može pokazati mnogo toga, ali ne mora značiti ništa. Košarkaši Srbije rezultatski su potpuno zgromili Grčku (93:62), i tome ne treba pridavati nikakav poseban značaj, ali mnogo toga pozitivnog pokazanog na parketu i te kako ohrabruje dvadesetak dana pred početak Eurobasketa.

Grci su igrali bez braće Adetokumbo i to je u svakom slučaju za njih bio bitan hendikep, ali sastav u kome su Burusis, Printezis, Papanikolau, Kalates, Agravanis, Papas… i te kako je respektabilan i potentan. U punom sastavu oni su sigurno kandidati za visok plasman, a ako se zna i da za Srbiju nisu igrali Teodosić i Raduljica, kao ni povređeni Simonović i Nedović, odnos snaga na parketu bio je sve vreme potpuno neravnopravan. Prva pozitivna stvar je svakako pristup utakmici: svih 13 igrača odigrali su izuzetno odgovorno u odbrani i raznovrsno u napadu.

Selektor Đorđević je rekao da je zadovoljan delom prvog poluvremena, kada je igra Grka bila na nivou, jer su u drugom delu protivnici igrali sa „čudnim“ petorkama.

„Treba samo ići dalje, zaboraviti ovo, razmišljati o sutrašnjem danu. Ja bih voleo da je bila teža utakmica. To nam treba, da igramo na jednu loptu. Moji igrači igraju ovako, to im je karakteristika i mene to može samo da raduje. Skidam kapu za pristup“, rekao je Đorđević.

Srpski košarkaši pogodili su 69 odsto šuteva za dva (24/35) i čak 77 odsto za tri poena (10/13), s tim da bi trebalo istaći da je jedan od ta tri promašaja bio uz zvuk sirene, kada je Dragan Milosavljević šutirao sa polovine rivala. Grci su potpuno nadskočeni (31:16), a Srbija je imala čak 29 asistencija, naspram samo 11 grčkih. U listu strelaca upisalo se svih 13 igrača, poeni su kao i minutaža bili ravnomerno raspoređeni, Đorđević je najviše na parketu zadržao Bogdanovića i Jovića (po 21 minut), a izuzetno hrabri vrlo dobra igra Lučića i Mačvana koji pokrivaju pozicije koje su postale najtanje zbog odsustva Bjelice, Jokića, vrlo moguće i Simonovića. Blistao je Bogdanović koji je očigledno sazreo za vođu ovog tima, i uz Teodosića će verovatno preuzimati odgovornost u utakmicama na jednu loptu koje je Đorđević pomenuo, protiv Grka je uz 14 poena zabeležio i čak devet asistencija. U ovoj fazi priprema, odmah po silasku sa planine, izuzetno ohrabruje šut sa distance i već je vidljivo da će protivnici prinuđeni da pojačano brane reket zbog kvaliteta srpskih centara, morati da ostavljaju prostor spolja.

Selektor Đorđević će prilikom kraćenja spiska sa 17 na 12 imena koja će putovati u Istanbul biće na slatkim mukama kad su u pitanju pozicije „1“ i „5“, ukoliko ga i tu neke povrede ne dovedu do iznudica. Teodosić i Jović su sigurni putnici, ali je i Micić pokazao da je dorastao izazovu. S druge strane, Marjanović, Raduljica, Kuzmić i Štimac prave zaista ogromnu konkurenciju u reketu i Đorđević će tu morati da donese tešku odluku koja će zavisiti od konfiguracije ostalog dela ekipe, odnosno od izbora na pozicijama „3“ i „4“, za koji konkurišu uz Mačvana i Lučića još Kalinić, Birčević i Gudurić, i Simonović ako se oporavi.

Posle „Trofeja Beograd“, selekciju Srbije do početka Eurobasketa očekuju provere na još dva turnira,  Hamburgu od 18-20. avgusta protivnici će biti Nemačka, Poljska i Rusija, a u Grčkoj od 23-25. avgusta, domaćin, Italija i Gruzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari