Iga Švjontek šampiona Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Poljska teniserka Iga Švjontek osvojila je Rolan Garos pobedom u finalom nad Čehinjom Karlonom Muhovom 2:1 (6:2, 5:7, 6:4).

Meč je trajao skoro tri sata, a najbolja igračica na svetu je još jednom pokazala zbog čega se nalazi na prvom mestu WTA liste tako dugo.

Prvi set je Švjontek relativno rešila u svoju korist i činilo se da ide ka maksimalnoj pobedi u velikom finalu.

Za samo 45 minuta igre je slomila otpor nezgodne Čehinje u prvoj deonici igre i išla je ka sigurnoj odbrani titule budući da je na početku drugog seta imala vođstvo od 3:0 u gemovima.

Međutim, Muhova se nije predavala i majpre je izjednačila, a onda i napravila brejk za 5:4 i servirala za drugi set.

Nije uspela tada da ga reši u svoju korist, ali jeste nešto kasnije, pa je meč otišao u treći set koji je obilovao brejkovima.

Muhova je u poslednjoj deonici meča vodila sa 2:0 i 4:3, ali pritisak je učinio svoje i pod istim je popustila onda kada je bilo najvažnije.

Iskusna Švjontek je prepoznala da je momentum na njenoj strani i sa tzri vezana osvojena gema došla do velikog trofeja.

Ovo je četvrta gren slem titula za Poljakinju u karijeri, a ukupno treća na Rolan Garosu.

Švjontek je Rolan Garos osvajala 2020. i 2022. godine ranije, a Barbora Krejčikova, koja je trofej u Bulonjskoj šumi podigla 2021. godine.

Na putu do titule na Rolan Garosu fantastična Poljakinja je, pre duela sa Muhovom, bila bolja od Kristine Bukse, Kler Liju, Vang Sinju, Lesije Curenko, Koko Gof i Beatriz Hadad Maje.

Muhovoj je plasman u finale RG najveći rezultat karijere – u pitanju je prvo grend slem finale u karijeri za 26-godišnju teniserku iz Olomuca. Ona je pre turnira u Parizu zauzimala 43. mesto WTA liste, a posle velikog uspeha obezbediće plasman karijere i mesto među 20 najboljih igračica planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari