Igrači odlučuju da li će igrati 1Foto: Nenad Mihajlovic/ Starsport

Šum u komunikaciji napadača Luke Jovića i selektora Srbije Ljubiše Tumbakovića izbio je u javnost zahvaljujući španskim novinarima koji su prvi objavili da je fudbaler Real Madrida ustvari kažnjen, a ne pošteđen nedobijanjem poziva za mečeve protiv Paragvaja i Litvanije.

Sudeći po reakciji Tumbakovića deluje da je selektora više pogodio način na koji mu je Jović saopštio da neće igrati protiv Luksemburga, nego to što je isfolirao povredu u nacionalnom timu, a sutradan se na treningu Real Madrida nije žalio ni na šta.

Tumbaković je javnost obavestio da ga je Jović o povredi izvestio SMS porukom, mada se sve to odigravalo posle utakmice sa Portugalom u trenucima kada bi napadač još uvek trebalo da se nalazi u trening kampu sa reprezentacijom.

Zbog toga je ostalo nejasno zašto njih dvojica nisu uživo popričali o vrsti povrede i kako je moguće da selektor ne zna da li je igrač zaista imao zdravstvene probleme ili ne, odnosno da ga lekar nacionalnog tima nije o tome izvestio.

Na osnovu Tumbakovićevih reči u praksi ispada da je fudbaler u svakom slučaju sam odlučio da ne želi da ide u Luksemburg, a ko mu je za to dao odobrenje, da li neko drugi iz Saveza (pošto selektor očigledno nije), za sada ostaje pod znakom pitanja.

Najgori mogući scenario u ovom slučaju bio bi da je fudbaler samoinicijativno napustio nacionalni tim, pa potom putem poruke obavestio selektora o tome da je „povređen“, dok istu nije prijavio ni reprezentativnom, a kasnije ni klupskom lekaru. Podsetimo, FSS je javnost tada obavestio putem saopštenja da nekoliko igrača, među kojima je i Jović, zbog povreda neće putovati na meč u Luksemburg, te da će se ranije vratiti u svoje klubove.

Osim pitanja da li će i kada Tumbaković odlučiti da ponovo pozove Jovića, ostaje dilema šta je pravi razlog zbog koga je napadač Reala izbegao put u Luksemburg. Bivši igrač Ajntrahta je protiv Portugala ušao u igru u 87. minutu, pa ne treba isključiti mogućnost da možda nije zadovoljan svojom minutažom. Dodatni problem stvara to što je Mitrović svojim igrama zacementirao poziciju prvog napadača, a teško je verovati da će Tumbaković pristati da ponovi Krstajićev eksperiment sa dva špica koji je u Ukrajini doveo do pet primljenih golova.

Sve ovo ustvari otvara glavno pitanje – da li je FSS pogubio konce i autoritet nad mlađom generacijom igrača? Ukoliko jeste, onda je do toga verovatno doveo niz propusta u prethodne dve i po godine, od smena selektora i kapitena, pa nadalje, a najviše činjenica da su igrači još kod prošlog šefa struke navikli da im je za ulazak u nacionalni tim ponekad bitnije ko im je menadžer od toga kakve igre pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari