Igraju kvote, a ne lopte 1Foto: STARSPORT

Na poslednjoj sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije usvojene su izmene i dopune disciplinskog pravilnika, a javnosti su najinteresantnije novine u domenu sankcionisanja nameštanja utakmica.

Najvažnija stavka je da će se klub za koji nadležni organi Evropske fudbalske federacije dostave FSS pisanu informaciju o tome da je svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozio ili povredio integritet utakmica ili takmičenja, kazniti iznosom od jedan do 10 miliona dinara.

Za dobijanje prve dojave tog tipa iz Niona. Ukoliko sa iste te adrese stigne još jedna informacija o popularnom štelovanju rezultata klub će biti kažnjen oduzimanjem od tri do 12 bodova, a krajnja mera bi bila diskvalifikacija u najmanje jedan niži rang.

Istom prilikom su pooštrene i sankcije za odgovorna lica. Tako za dobijanje prve informacije iz UEFA o fudbalskim radnicima za koje se utvrdi da su učestvovali u nečasnim radnjama tog tipa istima sleduje zabrana vršenja bilo kakvih aktivnosti u vezi s fudbalom u periodu od godinu dana.

Ponovni takav prestup povlači od 12 do 24 meseci udaljavanja iz sveta loptanja. Suma sumarum, utisak je da je FSS teret raskrinkavanja nedozvoljenih, a vrlo unosnih radnji prebacio na krovnu organizaciju, kao da ova ima bolji uvid u ono što se dešava pred našim očima.

– Kao članica UEFA, Fudbalski savez Srbije obavezan je da postupa po njenim sugestijama ili direktivama. U ovom slučaju da reaguje na osnovu sumnji službe zadužene za opservaciju ogromnog broja kladionica. Tim sistemom je pokriven ceo svet, pa za razliku od FSS, koji nema monitoring ni nad jednom kladionicom, može da isprati čudne promene kvota na određenu utakmicu. Delegati prisutni na mečevima nemaju uvid u to da li u nekom kutku planete iz sata u sat opada visina potencijalne zarade kladioničara. Drugo, ugovaranje rezultata je krivično delo, a njegovo dokazivanje i sankcionisanje su posao policije i tužilaštva. Mi iz FSS nemamo sredstva prinude. U teoriji, ako bi bilo ko od nas iz Saveza laički primetio određene nepravilnosti na bilo kom meču te informacije bi trebalo da prijavi pomenutim državnim organima – kaže na početku razgovora za Danas predsednik Disciplinske komisije FSS Žarko Stevanović.

* Šta su onda ingerencije Saveza? Šta može da kažnjava?

– Sumnja UEFA u regularnost je sama po sebi dovoljna za izricanje sankcija, novčanih ili bodovnih za klubove, odnosno suspenzija za fizička lica. Možemo da delujemo i po osnovu izveštaja naših službenih lica, ukoliko isti sadrže indicije dovoljne za otvaranja postupka utvrđivanja elemenata subjektivne odgovornosti. Ili na osnovu prijava pojedinaca, bilo da su to igrači, treneri ili funkcioneri. Prvi bi trebalo da primete nečije izrazito nezalaganje, čudne autogolove, preveliki broj aktera s minornom minutažom u prethodnom periodu… A drugi nam izjave da ih je neko na nešto terao, u smislu nameštanja rezultata. Onda bi naš posao bio da utvrdimo objektivne činjenice vezane za prekršaj, kao i subjektivnu odgovornost lica u smislu ugovaranja rezultata. Što je znatno kompleksnije nego u slučaju kada dobijemo izveštaj UEFA, a razlika je u tome što u slučaju njene prijave ne utvrđujemo tzv. subjektivni odnos počinioca prekršaja prema samom prekršaju, što moramo činiti u slučaju prijavljivanja od strane službenih lica. Kada imamo tako nešto onda se utvrđuje i krivica aktera utakmice.

* Zbog čega oduzimanje bodova nije primarna nego sekundarna kaznena mera, kada bi sigurno imala veći efekat na eventualne grešnike?

– To su sada već pravničke finese. Uglavnom, dogovaranje rezultata je krivično delo i kao takvo povlači teže sankcije, dok su ostalo prekršaji i kao takvi donose blaže kaznene mere. Da zaključim, sama sumnja UEFA u nameštanje rezultata ne može povući istu ili težu sankciju kao u slučaju kada naš fudbalski ili državni organi utvrde takvo delo i nečiju krivicu – kaže naš sagovornik, inače sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, uz podsećanje da Komisija FSS na čijem je čelu „ne donosi propise nego se stara za njihovu promenu“.

Partizan i Radnički se provukli

Disciplinci našeg Saveza prošlog meseca su poslednji put izrekli kazne po prijavi UEFA. Najgore je prošao Proleter, jer je određeno da mora da plati rekordnih 2,5 miliona dinara, zbog čudnog preokreta Radničkog (N) u drugom poluvremenu meča s njima, odnosno „grešaka“ mladog reprezentativca Zarije Lambulića posle dominacije i vođstva domaćina. Zbog sumnje u regularnost duela sa Partizanom i Radničkim (ubedljivi porazi) s 1,5 miliona dinara je kažnjen Dinamo iz Vranja, a po istom osnovu, odnosno sumnjivih radnji protiv Zlatibora ove i Dinama (V) prošle sezone, beogradski Sinđelić (Prva liga) mora da se odrekne dva miliona u korist FSS. Budućnost iz Dobanovaca opomenuta je za duel protiv Dinama (V), Zemun zbog sumnje u regularnost utakmice sa Proleterom, kao i Inđija za meč sa istim rivalom. Partizan i Radnički (N) su ostali „netaknuti“, a svi zajedno ipak dobro prošli, obzirom da je prvi čovek našeg fudbala Slaviša Kokeza najavio oduzimanje bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari