IKODINOVIĆ: Posle bezmalo mesec i po dana priprema, najbolji vaterpolisti Srbije, aktuelni vladari Evrope i planete, rano jutros po našem vremenu (1.40), počeli su borbu za odličja na 12. svetskom prvenstvu u Melburnu. Duel sa Nemačkom, koja odavno nije napravila pažnje vredan rezultat, ali ume da namuči favorite ukoliko ovi imaju slab dan, važan je iz više razloga.

IKODINOVIĆ: Posle bezmalo mesec i po dana priprema, najbolji vaterpolisti Srbije, aktuelni vladari Evrope i planete, rano jutros po našem vremenu (1.40), počeli su borbu za odličja na 12. svetskom prvenstvu u Melburnu. Duel sa Nemačkom, koja odavno nije napravila pažnje vredan rezultat, ali ume da namuči favorite ukoliko ovi imaju slab dan, važan je iz više razloga. Prvenstveno zbog bodova u trci za prvo mesto u grupi A, čije osvajanje donosi direktan plasman u polufinale, verovatno eskiviranje večitog rivala Mađarske u pomenutoj fazi turnira i duži predah do konačne raspodele mesta na pobedničkom postolju, ali i zbog atmosfere u ekipi i uvida u trenutni nivo igre, koji na velikim takmičenjima obično raste iz utakmice u utakmicu. Kontinuitet osvajanja medalja, koji u slučaju Vujasinovića, Šapića, Ikodinovića i ostalih traje još od 2000. godine, potvrđuje da plavi znaju kako se to radi.

Satnica plavih

Razlika između srednjoevropskog i australijskog vremena iznosi čak deset sati, pa će ovdašnji ljubitelji vaterpola morati kasno na spavanje ako hoće da na RTS gledaju plave u prva dva mondijalska kola, protiv Nemačke, danas od 1.40, i Italije, sutra s početkom u 3 sata. Meč sa Japanom na programu je 24. marta, sat pre ponoći.

– Na ovakvim takmičenjima je najteži početak. Treba da se oseti atmosfera, voda, način suđenja. Nikada nije lako na startu, ali kako vreme prolazi bude sve bolje i bolje – tvrdi iskusni Dejan Savić, koji je preturio mnogo ovakvih takmičenja preko glave.
Direktor reprezentacije Nenad Manojlović, koji je do pre dve godine kao selektor predvodio naše vaterpoliste, puno nade polaže u mlađi deo tima, koji je, recimo, na letošnjem EP u Beogradu doneo prevagu u nekoliko bitnih utakmica.
– Dosta je mladih igrača, koji treba da ponesu odgovornost. Oni se još uvek kale, ali moraju biti spremni da zagrizu i preuzmu stvar u ruke ako ne krene sve kako treba. Svi, po inerciji, očekuju da uzmemo zlato ovde, ali ne treba ekipu opterećivati ciljevima. Oni sami znaju zbog čega su došli u Melburn i koji su im lični limiti, nisu im neophodni nikakvi motivi sa strane. Samo ih treba pustiti da rade po svome, korak po korak, i, uz malo sreće, stići će tamo gde su naumili – smatra tvorac nekih od najvećih uspeha našeg vaterpola.
Najbolji golman današnjice Denis Šefik već razmišlja o sutrašnjem derbiju naše grupe sa Italijom, koji bi trebalo da odluči definitivan raspored na vrhu tabele.
– Sve je u našim rukama. Odigramo li hladne glave i najbolje što umemo, ne vidim kako bismo mogli da izgubimo taj meč. Svaka čast Italijanima, ali mislim da je Srbija kvalitetniji tim. U svakom smislu – apsolutni je optimista čuvar mreže plavih, koji su na nedavnom turniru na Novom Zelandu remizirali sa „azurima“.
Danilo Ikodinović, svojevremeno perjanica nekoliko klubova sa Apeninskog poluostrva, upozorava na mogući uticaj faktora van bazena na ishod ovog duela.
– Poznato je kakav Italijani imaju uticaj u vaterpolo forumima. Osim što glumataju i igraju prljavo u vodi, često se oslanjaju na podršku sudija. Kada su nam oni protivnici, moramo, samo iz tih razloga, da uložimo i više od 100 odsto svojih mogućnosti – kaže prvotimac ruskog Sinteza, koji, kao i svi u našem taboru sanja reprizu finala u Montrealu (2005), Pertu (1991) i Madridu (1986), zlatnim godinama za naš vaterpolo na mondijalima.
Pioritet je, ipak, plasman među tri najbolje selekcije i „viza“ za Olimpijske igre 2008. godine u Pekingu, koji obezbeđuje takav učinak na australijskom turniru. Za to će, naravno, biti potrebno mnogo snage i znanja, pa i sportske sreće, jer se istom nadaju Mađari, Španci, ponovo jaki Hrvati, Grci i Italijani – koji, sa Srbijom, sezonama unazad pripadaju krugu najozbiljnijih pretedenata na medalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari