Ima li "spasa" za ovu sezonu 1Foto: STARSPORT

Generalno loša sezona na svim poljima; kako rezultatski, igrački, kadrovski, logistički… lako bi mogla da se večeras završi epilogom podvedenim pod jednostavnu i vrlo ilustrativnu imenicu – bruka.

Partizan je, može se reći rutinski preslišan od Mege na startu polufinala plej-ofa Superlige (94:86) i u serijalu na dve pobede, večerašnji meč za crno-bele će imati težinu takmičarskog opstanka u sezoni (19.00). U Hali sportova „Ranko Žeravica“ drugi meč plej-ofa predstavljaće i za trenera Acu Matovića „malu maturu“ nakon par meseci rada sa prvim timom.

Jasno je i laicima da će za nekih desetak dana klub na čelu sa Zoranom Savićem, sportskim direktorom, krenuti u potpunu kadrovsku rekonstrukciju, ne samo ekipe, već i stručnog štaba.

Većina i to „dvotrećinska“ neće dočekati početak letnjih priprema i večerašnji susret biće im poslednja prilika da se nametnu ili razuvere rukovodstvo da je otkaz jednostavno neminovnost.

Tim bez lidera na terenu, jasne vizije i načina kako zamišljeno sprovesti u delo, posledično i razumljivo u prvoj četvrtini uvodnog meča polufinala, primio je čak 34 poena.

Trener Matović trebalo bi dobro da razmisli da li svrsishodnosti ima u planu da Mika i Nikola Janković čine tandem u centarskoj liniji, u rosteru bez klasičnog plejmejkera i sa šuterima dometa Dangubića i Trifunovića.

Iako ni Mega sa Simonovićem na četiri ne dobija neku sigurnu opciju u širenju igre i šutu sa distance, videlo se da sa Zagorcem na krilnom centru Partizan deluje daleko konkretnije u napadu i agresivnije u odbrani.

Kardinalni kadrovski promašaji tokom sezone, evidentni su i u konkurenciji koju čine isključivo superligaši.

Plejmejkerski rejting i konstantnost Perkinsa i trenera Matovića primorava da na jedinici eksploatiše Jaramaza, odnosno da u nekim vremenskim intervalima igra bez organizatora igre.

Napadački među talentovanijim centrima u Evropi, Petrušev se defanzivno ne troši previše, baš kao i Simonović i u tim činjenicama Partizan bi trebalo da večeras pronađe načine daleko efikasnije igre.

– Spremićemo se za drugu utakmicu u za nas, specifičnim okolnostima. Imali smo igrače koji su se tek oporavili od povreda; pojedini još uvek nisu sa nama i sa takvim kadrovskim rešenjima nadam se da ćemo odigrati bolje. Mi smo morali da prihvatimo određene koncepcijske rizike koji nam se jednostavno nisu isplatili u prvom susretu. Mega je pogađala iz pozicija koje mi nismo mogli da pokrijemo i koje smo morali da trpimo – istakao je trener Matović.

Partizan je defanzivno u prvom susretu imao silnih problema u odbrani protivničkog pika. Mega se sita nadavala poena kažnjavajući svaku lošu ii zakasnelu rotaciju na strani pomoći.

Crno-beli su primili čak 15 trojki (44 odsto) a Mika naprosto nije nogama mogao da isprati Petruševa i njegova otvaranja od koša i šuteve sa distance 3-4 za tri).

Partizan u odsustvu Tomasa i Mozlija jednostavno nema visoke igrače sa brzim bočnim kretnjama, a stalna kašnjenja igrači kalibra Petruševa, Simonovića pa čak i Matkovića umeju vešto da kazne.

Kao i mladi Kazalon, u prvom susretu (23p, 4/6 za tri).

Bespotrebne provokacije

Na samom kraju utakmice zakuvalo se između igrača Mege i Partizana. Na isteku poslednjeg minuta, Rade Zagorac potrčao je ka Filipu Petruševu isprovociran ponašanjem mladog centra u poslednja tri minuta meča. Petrušev je odlučujuće poene proslavljao tik pored klupe Partizana, busajući se u grudi, pogledom prateći reakcije rezervista crno-belih. Njegove prenaglašene reakcije isprovocirale su, ne samo Zagorca, već i ostatak ekipe Partizana.

Polufinale plej-ofa

Partizan – Mega                19.00 (0-1)

Crvena zvezda – Borac    petak (17.30)

* polufinale se igra na dve dobijene

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari