Italijanski fudbalski klubovi izgubili 3,6 milijardi evra tokom pandemije korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Italijanski profesionalni fudbal izgubio je 3,6 milijardi evra u periodu od 2019. do 2022. godine, zbog ograničenja u vezi s pandemijom korona virusa, navodi se u danas objavljenom izveštaju Fudbalskog saveza Italije (FIGC).

Prema izveštaju italijanska prva, druga i treća liga, gubile su u proseku 1,2 milijarde evra godišnje tokom pandemije korona virusa, dok su njihovi kumulativni gubici iznosili 412 miliona evra u poslednjoj godini pre kovida.

Gubici za sezonu 2021/22, poslednju koja se nalazi u izveštaju, iznosili su 1,4 milijarde evra, najviše ikada zabeleženo otkako je ovaj izveštaj prvi put objavljen pre 15 godina.

Zaduženost italijanskog profesionalnog fudbala dostigla je 5,6 milijardi evra u sezoni 2021/22, što je povećanje za 4,4 odsto.

„Već nekoliko godina skrećemo pažnju na potrebu da profesionalni klubovi usvoje dobre sisteme i modele kako bi uskladili rashode sa svojim mogućnostima za stvaranje prihoda“, rekao je Federiko Musi, iz revizorske kuće Prajs voterhaus kupers.

U izveštaju se navodi da bi do povećanja prihoda od ulaznica došlo renoviranjem stadiona, kao i da je najbolja prilika za to zajednička kandidatura s Turskom za organizaciju Evropskog prvenstva 2032. godine.

Prihod od prodaje ulaznica u italijanskom fudbalu je za sezonu 2021/22. iznosio 254 miliona evra, u poređenju sa 226 miliona evra godinu dana ranije, ali je još uvek daleko od 341 milion evra iz sezone 2018/19, poslednje sezone pre pandemije.

Primera radi, Mančester junajted je u sezoni 2021/22, prema izveštaju revizorske kuće Deloit, sam ostvario prihod od prodaje ulaznica u iznosu od 126 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari