Ivana Španović svetska prvakinja 1Foto: FoNet/ AP

Ivana Španović osvojila prvu titulu na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu.

Od kada je pre deset godina prvi put stala na svetsku scenu među seniore na Olimpijskim igrama u Pekingu Ivana Španović želela je rezultate koji će njeno ime upisati u istoriju atletike. Iz godine u godinu ih je i ostvarivala, s tim da joj je zlato sa šampionata sveta izmicalo ponekad zbog jače konkurencije a ponekad zbog okolnosti na koje nije imala uticaja, kao prošle sezone u Londonu. Ovoga puta na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Brmingemu stigla je do najsjajnije medalje, skokom od 6,96, ostavivši iza sebe svoju najveću rivalku i jednu od najuspešnijih skakačica u dalj u istoriji Britni Ris (6,89m), dok je treće mesto pripalo Sostene Moguenari Tarum (6,85m).

-Nakon toliko pokušaja, toliko drugih medalja, toliko dobrih skokova, konačno imam i skok vredan svetskog zlata. Zaista sam srećna. Ris je specijalna, da nije nje verovatno ne bih ovoliko napredovala. Mi na takmičenje dolazimo sa istim ciljem, a to je zlato. Ona je želela da ga odbrani, ja da ga osvojim. Nekada je ona bila uspešnija, sada sam to bila ja, ali uvek je lepo takmičiti se sa njom – rekla je Španović odmah po osvajanju zlata.

Do ovog takmičenja srpska atletičarka sakupila je devet medalja a među njima nije bilo zlata sa šampionata sveta. Na prethodnom prvenstvu u dvorani u Portlandu Španovićeva je osvojila bronzu (tada je Risova bila pobednica) dok je prošle godine na takmičenju na otvorenom u Londonu spletom nesrećnih okolnosti, kada joj se otkačio papir sa takmičarskim brojem, ostala bez medalje iako je imala najbolji skok. Atletičarka iz Zrenjanina tada je poručila da će prvom narednom prilikom pokazati svoju vrednost i umeće, što je juče i učinila.

Već u prvoj seriji imala je sjajan skok od 6,89 metara, a pratila ju je Britni Ris sa rezultatom 6,76m. Španovićeva je prvo mesto držala sve do četvrte serije kada je Amerikanka samo nakratko izbila na čelo tabele, stigavši razdaljinu od 6,89. Međutim, već posle nekoliko minuta Ivana je poletela 6.96 metara. Kako je njena najveća rivalka podbacila u oba preostala pokušaja, Risova je u petoj seriji imala rezultat 6,72, a u poslednjoj 6,64, Ivana više nije ni skakala. Ovim odličjem Ivana Španović objedinila je svetsku i evropsku titule. Pored ovog zlata, koje predstavlja najveći uspeh srpske atletike, do sada je osvojila i olimpijsku i svetske bronze, svetsko i evropska srebra.

Af Kolašinac pretposlednji

Asmir Kolašinac zauzeo je 15. mesto u bacanju kugle na SP. Srpski atletičar je u prvoj seriji  bacio 19,29m, u drugoj je prestupio, a u trećoj je imao rezultat 19,34m, što je ujedno bio i njegov najdalji hitac na ovom takmičenju, koji ga je stavio na 15. mesto. Da bi se našao među osam najboljih Kolašincu je bilo potrebno da baci 20,96 metra, što je bio rezultat osmoplasiranog Rajana Vajtinga iz SAD. Iza Srbina, ostao je samo takmičar iz Australije Damijen Birnknhed, rezultatom 19,11m.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari