Iz Hamamacua se kreće ka medalji 1Foto: OSS

Dok njihove kolege finiširaju borbu za medalje na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj, najbolje odbojkašice Srbije broje sitno do početka svog planetarnog takmičenja u Japanu, gde već desetak dana sklapaju poslednje kockice mozaika igre i forme za završno takmičenje duge reprezentativne sezone.

– Značio nam je ovaj boravak u Japanu pre početka šampionata. Imale smo vremena da se adaptiramo na vremensku razliku i različitosti Japana, zemlji u kojoj je sve drugačije nego u ostatku sveta. Radile smo u fantastičnim uslovima i s jakom motivacijom, pa s velikim nestrpljenjem čekamo početak takmičenja. Spremne smo i fizički i psihički i, što je najvažnije, zdrave ulazimo u prve bitke za bodove. U grupi koja nije preteška i gre ćemo protiv mnogih ekipa biti favoriti, ali valja opravdati taj status i polako hvatati ritam za iskušenja u nastavku SP – rekla je primač servisa Tijana Malešević, pre jučerašnje selidbe iz grada Hofua u još veće mesto Hamamacu, poprište duela D grupe 18. SP u ženskoj konkurenciji.

Bezmalo dva meseca su se izabranice Zorana Terzića pripremale za utakmice sa Dominikanskom republikom (ove subote, od 9.10 časova po srednjeevropskom vremenu, Kenijom (nedelja, 12.20), Brazilom (ponedeljak, 12.20), Kazahstanom (sreda, 9.10) i Portorikom (četvrtak, 6.40). I, veruju, uradile baš sve što je do njih kako bi sledećih nedelja, u zemlji izlazećeg sunca, nastavile tamo gde su stale na osvojenom šampionatu Evrope prošlog oktobra.

– Srbija ni na jedno takmičenje ne ide samo da učestvovala na njemu. I sada nam je ambicija da se borimo za medalju, pošto imamo kvalitet za još jedan vrhunski rezultat. Daj bože da nam se isplati naporan rad poslednjih meseci, a dobra igra iz prijateljskih utakmica bude još bolja na prvenstvu. Sve jedva čekamo prvi meč, a ja posebno, zbog pozitivne treme debitanta na Svetskim prvenstvima – primač servisa Bojana Milenković ni timska ni lična očekivanja nije uvila u suzdržane izjave opšteg tipa.

Peti nastup

Seniorkama Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore) ovo će biti peto učešće na SP. U SSSR-u 1978. godine završile su na 16. mestu, 2006. u Japanu osvojile su bronzanu medalju, u istoj zemlji 2010. bile sedme, a pre četiri jeseni u Italiji popravile su plasman za jednu poziciju. Samostalna Srbija je na SP odigrala 40 utakmica i ostvarila 25 pobeda, uz 15 poraza i set količnik 84:59.

Iz grupe u grupu

Plasman u drugu rundu izboriće po 4 najbolje selekcije iz 4 grupe (s po šest ekipa), a tih 16 ekipa biće podeljeno u nove 2 grupe, tako što će u E grupi u Nagoji igrati najuspešniji iz A i D grupe, a u F grupi u Osaki osvajači najviše bodova iz B i C grupe. Dalje idu 3 prvoplasirane selekcije iz E i F obe grupe, od kojih će biti formirane nove dve skupine, a samo (po) dve najuspešnije mogu iz Nagoje u Jokahomu, grad domaćin (polu)finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari