Iz poraza koji se Đokoviću sručio na glavu: Čile dao jednog prvoplasiranog tenisera i dvojicu koji su prvoplasirane pobedili 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Marselo Rios, jedini čileanski teniser koji je bio prvoplasirani na svetskoj listi, istina samo šest nedelja iz dva puta 1998, i prvi Južnoamerikanac kome je pošlo za rukom da izbije na vrh (zatim i Brazilac Gustavo Kuerten) samo se jednom u karijeri sreo s prvim „reketom“.

Bilo je to u drugom kolu Rolan Garosa 1994, njegovog debitantskog turnira za grend slem, na koji se probio iz kvalifikacija.

Izgubio je od Amerikanca Pita Samprasa, kome je s nepunih 19 godina pružio žestok otpor – 7:6 (7:5), 7:6 (7:4), 6:4.

Da se sastao s vodećim i u najboljim danima svoje igre, možda bi mu ime još istaknutije zasijalo u nacionalnoj teniskoj istoriji kao što jeste i po tome da je jedini Čileanac pobednik na turnirima masters serije i prvi ikada u teniskom sportu s trijumfima na sva tri iskušenja na šljaci iz te kategorije (Monte Karlo 1997, Rim 1998, Hamburg 1999).

Gde u poglavljima čileanskog tenisa nema Riosa sebe je upisao Alehandro Tabilo, 26-godišnjak, 32. na svetskoj listi, koji se rodio u Torontu jer su mu se roditelji tamo doselili u potrazi za boljim životom, pokrećući firmu za čišćenje.

Tabilo se sručio na glavu Novaka Đokovića u Rimu.

Prvi put se nadmetao s prvoplasiranim i odmah pobeda, i to takva (6:2, 6:3) da srpskog asa, jednog od najboljih tenisera svih vremena, niko brže nije savladao na zemljanoj podlozi (67 minuta).

Iz poraza koji se Đokoviću sručio na glavu: Čile dao jednog prvoplasiranog tenisera i dvojicu koji su prvoplasirane pobedili 2
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Ubedljivo je uzeo oba seta, a u poslednjih 16 godina samo je jedan njegov sunarodnik osvojio bar jedan u duelu s igračem sa čela.

Nikolas Jari, koji je na 24. mestu vodeći teniser svoje zemlje, izgubio je prošle godine od Španca Karlosa Alkaraza u trećem kolu Vimbldona sa 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, 7:5. Skupo je, dakle, prodao kožu na megdanu sa mladim lavom koji ne samo da je nastavio put dalje nego je i prigrlio titulu u dramatičnom finalu s Đokovićem.

Za prvi pređašnji primer treba se vratiti do Rolan Garosa 2008. i poraza Fernanda Gonzaleza u četvrtfinalu protiv švajcarskog asa Rodžera Federera sa 2:6, 6:2, 6:3, 6:4.

Gonzalez je bio jedna od Federerovih stalnih mušterija.

U međusobnom skoru višestruki grend slem šampion je imao 12:1, pobedio je i u finalu Australijan opena 2007, a taj jedini Gonzalezov uspeh bio je do juče poslednji čileanski kad je s druge strane mreže vodeći u poretku.

Nekadašnji petoplasirani na listi pao je s Federerom u grupu na završnom turniru sezone u Šangaju 2007. Iznenadio ga je s 3:6, 7:6 (7:1), 7:5.

Svejedno, švajcarski as je prigrabio trofej na finalnom takmičenju, kada se prvi put među osmoricom najuspešnijih u godini probio Đoković.

Iz poraza koji se Đokoviću sručio na glavu: Čile dao jednog prvoplasiranog tenisera i dvojicu koji su prvoplasirane pobedili 3
Foto: EPA/CEZARO DE LUCA

Bombarder iz La Rejne (opština u Santijagu gde je rođen) našao je slabu tačku prvoplasiranom još dvaput.

Australijanca Lejtona Hjuita je savladao sa 6:1, 3:6, 6:0 u osmini finala (treće kolo) u Hamburgu 2003.

Tabilov podvig protiv Đokovića je prvi uspeh čileanskog tenisera protiv najboljeg na svetu na mastersu od tada (nemački grad jedan od devet domaćina do 2008).

Kasnije te godine umesto Hjuita je na vrh došao proslavljeni američki igrač Andre Agasi, koji se u svojih poslednjih 12 nedelja na prvom mestu od ukupno 101 sreo s Gonzalezom u polufinalu u Vašingtonu uoči JU-Es opena. Čileanac je pobedio sa 3:6, 6:4, 7:6 (7:5).

Uz Gonzaleza i Tabila nema trećeg koji je u eri profesionalizma (od 1968) uzeo meru prvom „reketu“.

Istorija Rolan Garosa beleži da je jedini čileanski finalista bio Luis Ajala 1958. i 1960, oba puta kratkih rukava.

U prvom pohodu izbacio je u polufinalu Autralijanca Ešlija Kupera, u to vreme najboljeg na svetu po rangiranju britanskog sportskog novinara i istoričara tenisa Lensa Tingeja, koji je uvažavan do početka kompjuterskog obračunavanja bodova pod ATP 1973.

Kuper je 1958. trijumfovao na ostala tri turnira za grend slem.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari