Iznenađenje vredno četvrtfinala 1Foto: Aleksandar Koković/FoNet

Reči Branka Lazića da zbog ritma gostovanja u narednih dvadesetak dana neće stići pošteno da vide ni članove familija ilustrativnu potvrdu počeće da dobijaju od večerašnjeg meča u Malagi, u 11. kolu Top 16 faze Evrolige (20.45).

 Košarkaše Crvene zvezde do kraja marta očekuju tri gostovanja, ukoliko se sa najmanje dva vrate trijumfalno u mnogome bi mogli da ispune i premaše primarne ovosezonske ciljeve. Nakon trijumfa protiv Cedevite na startu polufinala plej-ofa ABA lige crveno-beli su na brzinu spakovali kofere za put u Malagu i večerašnji duel protiv Unikahe (20.45), koji neće biti obojen karakterističnim nijansama moranja sa katastrofalnim posledicama ukoliko izostane pozitivan ishod – kako javnost uglavnom ove sezone tumači poraze aktuelnog srpskog šampiona.

Zvezda ima dve pobede prednosti u odnosu na Efes, koji se sa petog mesta još uvek nada prolazu u četvrtfinale. Unikaha je poslednjim trijumfom nad Cedevitom u Zagrebu zadržala teorijske šanse, mada forma igrača Đoana Plaze nije za poređenje u odnosu na onu iz prvog dela Evrolige kada su se ravnopravno nosili sa recimo CSKA.

Crveno-beli neće imati apsolutni imperativ pobede, jer četvrtfinalni cilj mogu ispuniti i trijumfima u poslednja dva kola protiv Darušafake u Beogradu, odnosno Cedevite u Zagrebu, što deluje znatno realnije i izvodljivije. Iz jednog vida pozitivne opuštenosti Zvezda bi možda mogla i da iznenadi Unikahu, koja u koncepcijskom smislu jednostavno nije u stanju da nadoknadi izostanke dvojice najboljih igrača u spoljnoj liniji: – povređenih: Stefana Markovića i vrsnog šutera Džamara Smita.

– Idemo na težak put posle iscrpljujućeg meča sa Cedevitom. Svako može lako da proceni koliko će nam biti teško u Malagi protiv Unikahe koja je vezala dve pobede. Oni su 12 puta zaredom igrali u Top 16 fazi Evrolige – izuzetno respektuje trener Radonjić večerašnjeg protivnika, koji će moći da računa i na lakše povređenog Tarensa Kinsija.

Unikaha je pre dve poslednje vezane pobede (Cedevita i Saragosa) imala čak šest uzastopnih poraza u Top 16 fazi. Izgubljeni meč u Beogradu (87:73) bio je zapravo i početak izuzetno loših rezultata u Evroligi, zbog čega je čak i bilo postavljeno pitanje poverenja treneru Plazi. Čak tri, od pomenutih šest poraza, Unikaha je doživela u Malagi (Efes, Lokomotiva, Panatinaikos). Nakon povrede Džamara Smita, sjajnog šutera i odličnog individualca, osetno su opali procenti šuta sa distance, ekipa je do duela sa Cedevitom na tri prethodna meča (Fenerbahče, Darušafaka i Panatinaikos) prosečno ubacivala mizernih 57 poena. Poznata po brzoj igri i negovanju tranzicije, dolaskom Demarkusa Nelsona Unikaha se više preorijentisala na pozicioni napad, u kome sa pozicije pleja gotovo da nema realizaciju sa distance, jer ni bivši plej Zvezde, a ni Alberto Dijez nisu dobri šuteri (što je sigurno jedan od razloga loših procenata). U takvoj konstelaciji snaga Zvezda će posebnu pažnju u odbrani morati da posveti Mindaugasu Kuzminskasu, sigurno najkompletnijem igraču Malage u spoljnoj liniji i Viliju Tomasu, snažnom i tehnički izuzetno obučenom krilnom centru. Nemanja Nedović i dalje igra promenljivo, u odsustvu Smita njegovi kvaliteti: individualna tehnika, dobar prodor i solidan šut sa distance, dobili su na većem značaju, ali i dalje nije među nosiocima igre. Pod košem se snagom i korpulencijom sve više nameće Džek Kuli, koji će sigurno namučiti čuvare Cirbesa i Štimca.

– Čeka nas težak i naporan raspored, ali verujemo da ćemo uspeti da sve to iznesemo uspešno. Nekoliko igrača je baš bilo dosta potrošeno sada protiv Cedevite, ali imamo dugu klupu i mislim da smo to pokazivali cele sezone. Mislim da ćemo izneti ovaj period dobro – kao da je Simonović poručio da rezervisti moraju da daju još veći doprinos u mečevima koji tek dolaze.

Aranitović uspešno operisan

Košarkaš Crvene zvezde Telekom Aleksandar Aranitović, uspešno je operisan u sredu uveče u Nemačkoj. Aranitović, koji je pokidao prednje ukrštene ligamente kolena, operisan je na klinici u Augzburgu, a prema prvim procenama doktora, operacija je u potpunosti uspela, i Aranitović će se vratiti na teren tokom jeseni, na početku nove sezone. Višečasovnu operaciju obavio je jedan od najpoznatijih svetskih lekara za ovu vrstu povreda, dr Ulrih Benič. Prema ranije utvrđenom planu, Aranitović će ostati u Augzburgu još sedam dana, a odmah po povratku u Srbiju, počeće sa procesom rehabilitacije kako bi potpuno spreman obukao dres Crvene zvezde. Aleksandar Aranitović je crveno-beli još od kadetskih dana, i smatra se jednim od najboljih bekova u Evropi u svom uzrastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari