Jaramaz biran od NJujork Niksa 1Foto: Starsport

U petak rano ujutro završen je Draft NBA održan u Bruklinu, koji je po Megu bio veoma berićetan, dok Marko Gudurić iz Crvene zvezde nije izabran, u odnosu na saigrača Džone Boldena, koji će pokušati tokom leta da ubedi stručni štab Filadelfije da zaslužuje ugovor već od naredne sezone.

Siksersi su očekivano izabrali plejmejkera Markela Fulca kao prvog “pika, kojeg su neposredno pred “lutriju” dobili od Seltiksa u zamenu za treći “izbor”, dok su Lejkersi sa drugog mesta pokupili Lonza Bola. Boston je Džejsona Tejtuma sa Djuka “pretvorio” u trećeg “pika”, uz verovatnoću da u paketu bude trejdovan u Indijanu. Bogdan Bogdanović bi od naredne sezone mogao da bude saigrač u Sakramentu sa izuzetno talentovanim Deronom Foksom, plejmejkerom sa Kentakija, kojeg su Kingsi pokupili sa petog mesta, dok se Finiks opredelio da Džoša Džeksona, izuzetnog atletu sa Kanzasa, odabere sa četvrte pozicije.

Mega je postala jedini tim van SAD koji je u tri navrata dao po tri igrača na Draftu. Na ovogodišnjem su sva trojica izabrani u drugom krugu, što znači da neće imati garantovane ugovore i da će, najverovatnije, ostati u Evropi naredne sezone. Slovenac Vlatko Čančar (20) izabran je od Denvera sa 49. pozicije, a na samom kraju petočasovnog programa Ognjena Jaramaza (22) pokupili su NJujork Niksi sa 58. mesta, nakon odličnog izdanja na Adidas Eurokampu, dok je Alfa Kaba (22) kao poslednji – 60. pik izabran od strane Atlante Houks. Od igrača koji su prošle sezone nastupali za srpske klubove, najbolje je prošao Džona Bolden iz FMP. Australijanac je sa 36. mesta izabran od Filadelfije, ali su mu šanse da ostane u Pensilvaniji naredne sezone vrlo male, prema svedočenju Kolanđela, generalnog menadžera Siksersa. Povratak u Srbiju, tačnije igranje u Zvezdi, odnosno Evroligi, daleko je realnija opcija u ovom trenutku, uprkos tome što je Bolden nakon Drafta izjavio kako bi voleo da odmah zaigra u NBA.

Mega je tako zadržala prosek od trojice igrača po draftu, s obzirom na to da su prošle godine selektirani Timoti Luvavu-Kavaro (24. pik, Filadelfija Seventisiksers), Ivica Zubac (32. Lejkersi) i Rade Zagorac (35. pik, Boston pa trejd u Memfis).

Pretprošle sezone, Mega nije imala igrače koji su birani na draftu, ali je 2014. takođe tri puta pominjana, kada su birani Nikola Jokić (41. Denver), Vasilije Micić (52. Filadelfija) i Nemanja Dangubić (54. pik, Filadelfija, pa trejd u San Antonio).

Među prvih 10 pikova od Evropljana birani su Finac Lauri Markanen sa 7. pozicije od Minesote, koja je to zapravo uradila za Čikago u sklopu trejda koji je obavljen tokom Drafta. Francuz Frenk Ntilikina biran je sa 8. pozicije, a odmah nakon Drafta morao je da se vrati u otadžbinu, pošto je njegov Strazbur sinoć igrao odlučujući pet meč finala francuskog prvenstva protiv Šalona. Inače, Ntilikina (18) je bio među najmlađim igračima na Draftu; rođen je u Belgiji, a majka mu je poreklom iz Ruande. Zanimljivo je da su mu rođena braća lekari, kao i majka.


Trejd “jači” od Drafta

Na samom početku Draft lutrije u Bruklinu objavljeno je da su se Čikago i Minesota dogovorili u vezi sa trejdom koji je podrazumevao prelazak Džimija Batlera, najboljeg igrača Bulsa, u redove Timbervulvsa, dok su u suprotnom pravcu otišli talentovani bek Zek Lavin, pobednik u zakucavanju na Ol-staru pre dve sezone) i plejmejker Kris Dan. Čikagu je i pripao 7. pik u liku Finca Markanena, dok su Vulvsi sa 16. pokupili centra Džastina Petona sa Krejgtona. Zanimljivo je da su za Batlera bili zainteresovani Klivlend i Boston, ali se sjajni defanzivac opredelio za dolazak u tabor trenera Toma Tibodoa, sa kojim je odlično sarađivao u Bulsima. Tibodo je morao da se odrekne Krisa Dana, iako je u prošlosezonskom rukiju video startnog pleja u godinama koje dolaze. Tokom Drafta pojavila se vest da je Pol Džordž iz Indijane trejdovan u Boston u zamenu za Patrika Beverlija, Markusa Smarta i tek izabranog Džejsona Tejtuma, ali do kraja “lutrije” zvanična potvrda nije objavljena.

Prvih 20 “pikova”’]

1. Markel Fulc Filadelfija Vašington
2. Lonzo Bol Lejkersi UKLA
3. Džejson Tejtum Boston Djuk
4. Džoš Džekson Finiks Kanzas
5. Deron Foks Sakramento Kentaki
6. Džonatan Ajzak Orlando Florida Stejt
7. Lauri Markanen Čikago Arizona
8. Frenk Ntilikina NJujork Strazbur
9. Denis Smit Junior Dalas En Si Stejt
10. Zek Kolins Portland Gonzaga
11. Malik Mank Šarlot Kentaki
12. Luk Kenard Detroit Djuk
13. Donovan Mičel Denver Lujvil
14. Bem Adebajo Majami Kentaki
15. Džastin Džekson Portland Severna Karolina
16. Džastin Peton Minesota Krejgton
17. Di Džej Vilson Milvoki Mičigen
18. Ti Džej Lef Indijana UKLA
19. Džon Kolins Atlanta Oregon
20. Heri Gils Portland Djuk

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari