Jarni i Šuker bili na korak od Zvezde 1Foto: STARSPORT

Dileme oko nikad ostvarenih transfera Roberta Jarnija (Hajduk) i Davora Šukera (Dinamo Zagreb) u Crvenu zvezdu pre 30 godina i dalje traju.

Na izjavu trenera crveno-belih Ljupka Petrovića Danasu da ih je „Zvezda kaparisala 1991. godine“ reagovao je Robert Jarni koji tvrdi da nikad nije bio blizu oblačenja dresa srpskog tima.

Da su crveno-beli želeli da vide hrvatske igrače u svom timu za Danas potvrđuje i tadašnji direktor, a sadašnji počasni predsednik Crvene zvezde, Dragan Džajić.

– Zovu me svi prijatelji i poznanici i govore mi kako su pročitali tu vest o mom transferu u Zvezdu. Moram da priznam da je nisam video, dok mi nisu poslali link na mobilni. Jednostavno ne mogu shvatiti zašto je to Petrović izjavio kad to nije istina. Sa mnom o transferu u Zvezdu niko nikad nije pričao, niti me pitao da li bih ja tamo igrao. Da stvar bude još čudnija, ne znam kome je to Zvezda dala kaparu za moje usluge. Pojma nemam – rekao je Jarni za „Slobodnu Dalmaciju“.

Ljupko Petrović kaže za Danas da mu nije želja da polemiše sa Jarnijem, ali da nije tajna da ga je zaista te sezone hteo u svom timu.

– Da ne bude dileme, kada sam rekao da smo „kaparisali“ Jarnija i Šukera nisam tvrdio da smo potpisali ugovore već kao što ste već preneli, da smo bili blizu toga da ih dovedemo. I sada sam prilično siguran da bi došli u Zvezdu da nije izbio rat.  Njih dvojica su uz Slavišu Jokanovića ostali moje neostvarene želje. I dalje tvrdim da bi sa tim triom vladali Evropom narednih godina i da Bari ne bi bio jedina radost navijača – priča Petrović.

Trener koji je sa crveno-belima 1991. godine osvojio Kup evropskih šampiona objašnjava kako su se stvari odvijale te sezone.

– Šukera sam znao iz Osijeka gde sam mu bio trener. Sa njim sam pričao posle prvog meča Zvezda – Dinamo te jeseni u Beogradu. Bili su na tom razgovoru prisutni i članovi uprave, ali ja sam mislio da ću ga kao njegov nekadašnji trener lakše nagovoriti da iz Dinama dođe u Beograd. Treba da razumete momenat i tok događaja te godine jer je već tada bila velika tenzija u državi i tim igračima nije bilo ni malo lako da se odluče na takav korak. Jarnija nisam lično poznavao i sa njim je razgovor obavio jedan član uprave nakon što je vrh kluba dao zeleno svetlo za moju želju. On tada nije odgovorio ni negativno ni pozitivno. Meni je odmah po preuzimanju Zvezde u leto 1990. trebao jak igrač po levoj strani i razmišljali smo o njemu i o Siniši Mihajloviću, koga sam znao iz Vojvodine. Na kraju je ispalo da je klub uspeo da na zimu dovede Mihajlovića, pa je prestala potreba za daljim ozbiljnijim kontaktom sa Jarnijem. To naravno ne znači da smo odustali od njega jer i dalje verujem da bi ga u bliskoj budućnosti doveli da je sve ostalo normalno u zemlji. Znao sam još tada da je vrhunski igrač, što je kasnije pokazao u klubovima gde je igrao, kao i u reprezentaciji Hrvatske – tvrdi Petrović.

Dragan Džajić objašnjava za naš list da je tih dana bilo normalno da postoje neformalni razgovori i da se mahom unapred znalo koji bi igrač hteo da dođe na „Marakanu“.

– Čitao sam šta je Ljupko rekao u Danasu i baš sam i prethodnih dana pričao sa njim o svemu tome. Nemojte mi zameriti što se ne sećam svih detalja jer je to ipak bilo pre 30 godina, ali nije tajna da sam i ja jako cenio Jarnija i Šukera. Tada su njih dvojica kao reprezentativci Jugoslavije redovno dolazili na pripreme u Beograd i bilo je normalno tih dana da postoje neformalni kontakti. Zvezda nije poslala formalnu ponudu za njih, ali nije nikakva tajna da smo ih pratili i da smo želeli takve igrače. Znalo se tada kako to ide, igrači su i između sebe razgovarali o svemu tome i znalo se unapred ko bi došao u Zvezdu, a ko ne. A verujte mi, malo je tada bilo igrača koji ne bi želeli da dođu u Zvezdu, pogotovo i što smo pre Barija imali veoma uspešne evropske sezone – ističe Džajić.

Jedan od glavnih kreatora uspeha iz Barija kaže i da je saglasan sa Petrovićem da bi hrvatski dvojac bio veliko pojačanje za Zvezdu.

– Lično nisam razgovarao sa njim, ali mislim da je bio jako dobar igrač i znam da sam želeo da ga vidim u dresu Zvezde. Ne bih se sad vraćao na sve detalje 30 godina unazad, ne bih ni njemu da pravim probleme. Potpuno razumem da je za svakog igrača sa ove distance i dalje teško da priča o tome, a naročito posle svih dešavanja koja su usledila usled raspada Jugoslavije. Razumem i to da igračima iz Hrvatske ne odgovara da kažu da li su razmišljali o dresu Zvezde i na tome zaista ne mogu nikome ništa zameriti. S druge strane, žao mi je što je i posle ovoliko vremena to i dalje nezgodna tema. Sećam se da je Ljupko odmah tog leta hteo da dovedemo Šukera, ali je znao da to nije bilo jednostavno jer smo u timu već imali Darka Pančeva. Verujem da bi obojica obukli jednog dana dres Zvezde da nije bilo rata, raspada države i sankcija- zaključuje Džajić.

Prosinečki bio magnet za hrvatske igrače

– Zvezda je godinama unazad dovodila najbolje igrače iz cele Jugoslavije. Ne treba da posebno podsećam da smo te sezone u timu imali Pančeva, Prosinečkog, Najdoskog, Savićevića, Šabanadžovića… Robert Prosinečki je bio magnet za hrvatske igrače i garancija da mogu da uspeju u Zvezdi. Došao je u Beograd kao odbačeni igrač Dinama, a postao je zvezda. Bio je od prvog dana prihvaćen u ekipi i jedan od najbitnijih igrača te sezone. Kasnije je nažalost imao probleme što je bio član te generacije iz 1991, ali nemam dilemu da su mu to i dalje najlepši momenti karijere – tvrdi Dragan Džajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari