Jedan gol za suvenir: Kako je Arsenalov novogodišnji poraz osvežio sećanje na kultnog brku Džona Jensena 1Foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Poslednjeg dana 2023. u engleskoj fudbalskoj Premijer ligi su se radovali londonski timovi, ali među njima nije bio Arsenal.

„Tobdžije“ su prvi put posle 12 godina poklekle u gradskom okršaju s Fulamom (prethodno osam pobeda i tri remija), jer je na Krejven kotidžu bilo 2:1 za domaćina, kao i 2. januara 2012.

Totenhem je na svom stadionu savladao Bornmut s 3:1.

Pobeda posle 0:8 u tri utakmice

Arsenal je igrao 31. decembra i 2022, ali je tada, takođe u gostima, bio uspešniji od Brajtona (4:2).

I onda ga je Bukajo Saka doveo u vođstvo tek što je utakmica krenula (2. minut). Fulamovu mrežu je zatresao u 5. minutu.

Novogodišnje želje na „Emiratima“ razvejane su u nastavku meča.

U 29. minutu je izjednačio meksički napadač Raul Himenez (32), koji je prošlog leta doveden iz Vulverhemptona i nije mnogo plaćen s obzirom na svoju golgetersku veštinu (6,4 milione evra). Njegov dolazak, sva je prilika, bio je nagoveštaj da je Aleksandar Mitrović, Fulamov najbolji strelac, prelomio da ode u saudijski fudbal, u Al Hilal iz Rijada, gde se i dalje ističe golovima.

Jedan gol za suvenir: Kako je Arsenalov novogodišnji poraz osvežio sećanje na kultnog brku Džona Jensena 2
Foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Raul Himenez je zbog crvenog kartona na meču s Njukaslom na Sent Džejms parku (preoštaj prekršaj u 22. minutu) propustio sledeća dva kola.

Fulam je i u te potonje dve utakmice u Premijer ligi izgubio „s nulom“ pa je na megdan Arsenalu izašao s gol-razlikom 0:8 iza veličanstvene pobede kod kuće s 5:0 protiv Vest Hema, još jednog gradskog rivala.

Pobedonosni pogodak je u 59. minutu postigao Bobi Dekorodva-Rid, krilo jamajkanskog porekla, a rođen u Bristolu.

Trener domaćina Portugalac Marko Silva nije ukazao šansu Saši Lukiću.

Sumorno popodne na Hajberiju na pragu dočeka 1995.

Arsenal je u Premijer ligi poslednjeg dana u godini igrao 1:1 s Vest Bromvič Albionom u Birmingemu 2017, savladao je Kvins park rendžers s 1:0 kod kuće 2011 (kroz dva dana prošli put poklekao protiv Fulama) i podelio bodove bez golova s Aston Vilom na njenom terenu 2005.

Prethodni put je izgubio 31. decembra 1994, u godini u kojoj je trijumfovao u Kupu pobednika kupova protiv Parme u Kopenhagenu (1:0), što mu je i jedini trofej pod krovom UEFA.

Pre skoro pune tri decenije Kvins park rendžers ga je šokirao 3:1 na Hajberiju, čuvenom domu „tobdžija“ do preseljenja na „Emirate“ 2006.

Pobedu gostiju malo ko je pamtio.

Veću je pažnju privukao jedini pogodak domaćina, koji je bio izjednačujući u 64. minutu.

Postigao ga je danski vezista Džon Jensen, koji je u svom igračkom dobu bio prepoznatljiv po brčićima, a proslavljen kao prvi strelac u senzacionalnoj pobedi s 2:0 protiv Nemačke u finalu Evropskog prvenstva u Švedskoj 1992, nesuđenom jugoslovenskoj reprezentaciji koja je bila uspešnija od Danske u kvalifikacionoj grupi (Jensen igrao u oba okršaja), ali je surovo izbačena zbog sankcija UN pa su Danci dobili šansu iako drugoplasirani.

Nekoliko dana posle podviga na Uleviju u Geteborgu Jensen je iz Brendbija prešao na Hajberi kao veliko pojačanje.

Do sumornog prednovogodišnjeg popodneva 1994. odigrao je 97 utakmica i nijednom nije zatresao protivničku mrežu.

Na Vembliju se nije važilo

Zapravo jeste samo jednom, ali je to bilo na penale.

Prvak Mančester junajted, pobednik premijerne Premijer lige (1992/93) i osvajač domaćeg kupa Arsenal sreli su se u avgustu 1993. na starom Vembliju u meču za Superkup Engleske.

Bilo je 1:1, a „crveni đavoli“ su odneli trofej jer su bili bolji kad se pristupilo izvođenju jedanaesteraca (5:4).

Jensen je u drugoj seriji nadmudrio svog zemljaka Petera Šmajhela, saigrača u Švedskoj.

Navijači su žarko želeli da se najzad upiše u strelce i iz igre. Kadgod bi se s loptom približio golu gostiju koji su iz zapadnog Londona došli u severni, ohrabrivan je s tribina povicima „pucaj, šutiraj“.

 

Superničkog čuvara mreže je zaista savladao efektno, filigranski preciznim udarcem s ivice kaznenog prostora u dalji gornji ugao. I njegova radost i radost publike bila je kad da je postignut presudni gol za neki trofej.

 

U njegovu čast su štampane majice.

Jedan tabloid, verovatno posprdno, stavio je u naslov svoje sportske rubrike: Specijal za suvenir – Posle 98 utakmica, dve godine, četiri meseca, dve nedelje, dva dana, jedan čas i 19 minuta Jensen ga je dao.

U sledećoj sezoni, 1995/96, odigrao je još 23 utakmice u tri takmičenja, opet bez pogotka.

Vratio se posle toga u Brendbi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari