Jedni se nadaju medaljama, drugi raduju debiju 1foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srpsku atletiku na Evropskom prvenstvu u Minhenu predstavljaće 14 takmičarki i takmičara, različitog iskustva i potencijala.

Pre samo nekoliko nedelja, u Oregonu, izdeljene su medalje na otvorenom Svetskom prvenstvu u atletici, a već sledećeg ponedeljka, u Minhenu, kreću trčanje, skakanje i bacanje za evropska odličja u istim okolnostima. S adaleko više srpskih predstavnika srpske „kraljice sportova“, pošto su je u SAD predstavljali samo dve skakačice udalj i nacionalni rekorder na 400 metara, a sada osim Ivane Vulete (eks Španović), Milice Gardašević i Boška Kijanovića do izlaska na startna mesta sitno broji još 11 njihovih koleginica i kolega.

I dok se šampionka poslednjeg dvoranskog SP, u Beogradu, uvek računa kao favoritkinja za visok plasman dotle je svet radoznao da vidi šta u seniorskoj konkurenciji mogu mlade i supertalentovane Vuletine zemljakinje, Adriana Vilagoš (u bacanju koplja) i Angelina Topić (skok uvis).

– Ovo prvenstvo biće mi prvo veliko seniorsko takmičenje, otići ću u Minhen bez opterećenja. Cilj mi je da steknem neophodno iskustvo za dlaju karijeru. Nemam zacrtane ciljeve, ali želim da možda opet popravim svoj lični rekord – kaže osamnaestogodišnja Vilagoš, dvostruka uzastopna planetrana prvakinja u konkurenciji do 20 leta, o čijem se ogromnom potencijalu i konstantnom napretku sve više priča u atletskim krugovima.

I naslednica nekada vrhunskog skakača uvis, Dragutina Topića, predstavlja veliku nadu srpske atletike.
– Žao mi je što nismo svi skakali u istim uslovima, jer sam san ranije imala trovanje hranom i nisam uspela da pokažem svoj maksimalni potencijal u ovom trenutku. Ali, bronza sa juniorskog SP predstavlja jednu veliku odskočnu dasku za budućnost i daje vatar u leđa – rekla je 17-godišnja Angelina posle bronze na nedavnom SP U20, a pre puta u Nemačku.

Armin Sinančević ima više iskustva od obe, a obzirom na njegove mogućnosti gotovo da se podrazumeva da uđe u finale bacanja kugle i stane u red za pobedničko postolje.
– Gajim velika očekivanja od ovog EP i trudim se da se što bolje pripremim. Tamo ću se naći sa velikim brojem dobrih takmičara. Daću sve od sebe i nadam se da ću i biti jedan od najboljih po plasmanu – optimista je ovaj 25-godišnjak, s trećim rezultatom ove sezone.

Elzan Bibić nije klinac kao Adriana i Vilagoš, ali će mu ovo biti najveće takmičenje od kako je, pre godinu dana, postao deo seniorske konkurencije na 5.000 metara.
– Prvi put ću se takmičiti sa najboljima u Evropi na ovako velikoj sceni… Spremao sam se na Pešterskoj visoravni, gde sam obavio visinske pripreme, a specificne treninge sam radio u Novom Pazaru na atletskom stadionu. Odradio sam dobar posao. Konkurencija je jaka, tu su osvajači medalja sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva. Daću sve od sebe i boriti se za visok plasman – najavio je 23 leta star Bibić, koji je izborio normu i za trku na 1.500 metara, ali se odlučio za dužu deonicu, gde je u 2022. na 23. mestu na rang listama od ukupno 25 atletičara (13:24,42).

Osim pobrojanih, u Minhen idu Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Lazar Anić, Strahinja Jovančević (skok udalj), Anja Lukić (100 metara prepone), Dragana Tomašević (bacanje diska), Luka Trgovčević (110 m prepone) i Milana Tirnanić (100 m).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari