Ako uzmemo u obzir da su upravo završene Mediteranske igre u Peskari bile prve na kojima je Srbija nastupila kao samostalna država i da je naša delegacija došla u dobrom ali ne i u najboljem mogućem sastavu, onda je bilans od 35 medalja od kojih je devet zlatnog sjaja, sasvim dobar.

U konkurenciji zemalja poput Francuske, Italije, Španije, Grčke i Turske, koje su na pomenutim igrama nastupile u najboljim mogućim sastavima, osmo mesto kada je reč o ukupnom bilansu medalja jeste zavidan uspeh i fin podstrek da se već na narednim Mediteranskim igrama isprave određene greške i poboljša učinak naših sportista. Profesor Branislav Jevtić, šef misije srpske delegacije na MI, smatra da je sveukupan utisak nakon takmičenja u Peskari veoma dobar i da su reprezentativci naše zemlje uglavnom ostvarili izvanredne rezultate.

– Nama na Mediteranskim igrama nije bio prioritet osvajanje medalja već namera da se nadmećemo sa vrhunskim selekcijama poput Italije, Francuske ili Španije. Hteo bih da napomenem da su upravo te reprezentacije došle u Peskaru u najjačem mogućem sastavu. Mislim da smo imali kvalitet da se na kraju igara nađemo među prvih pet najuspešnijih selekcija. Međutim, u pojedinim disciplinama nismo nastupili u najboljem sastavu, što se odrazilo na bilans medalja. Bez obzira na tu činjenicu, veoma sam zadovoljan rezultatima, ponašanjem i sveukupnim odnosom srpskih reprezentativaca u Italiji. Takođe, veoma je važno istaći da smo na MI bili jedna od poslednjih delegacija kada je u pitanju broj sportista, što nikako nije smelo da nam se dogodi – istakao je profesor Jevtić.

Kada govorimo o konkretnom uspehu srpskih takmičara, zlatne medalje vaterpolista i rukometaša u vrlo jakoj konkurenciji kao i odličja plivača, karatista, džudista, rvača i strelaca predstavljaju rezultat kojim se svi u Srbiji moraju ponositi. Ipak, u pojedinim sportovima, poput muške košarke ili ženskog rukometa „orlovi“ su neosporno podbacili.

– Želeo bih prvo da napomenem da su u plivačkim disciplinama oborena dva svetska rekorda, što predstavlja najbolju potvrdu koliko su Mediteranske igre bile kvalitetne. Mislim da smo podbacili u košarci. Sastav su činili mladi igrači, bez velikog iskustva. Izuzetno ih je pogodio poraz protiv Italije. Posle te utakmice nisu uspeli da se na psihičkom planu adekvatno oporave. Da nije bilo nekih čudnih rezultata nalik pobedi Crne Gore u duelu sa Francuskom, naše rukometašice bi se sigurno plasirale u polufinale, a lično sam ubeđen da bi se okitile sa jednom od medalja – zaključio je šef srpske delegacije na MI.

Država mora više da ulaže u sport

Srbija godišnje u sport uloži 2,5 evra po glavi stanovnika, dok, recimo, Holandija u jednoj takmičarskoj godini uloži čak trista puta više novca. To je samo dokaz da u našoj zemlji malo ko vodi računa o sportu. Njega moraju voditi kompetentni ljudi. Kada odlazite na jedno veliko takmičenje poput Olimpijskih igara, onda se plan priprema uradi nekoliko godina unapred, a ne dva-tri meseca pred početak takmičenja – upozorio je profesor Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari