Jokić bitniji od Lebrona 1Foto: Beta / AP Photo/Jack Dempsey

Ove subote i nedelje u Šarlotu će se održati 68. Ol-star vikend NBA lige.

Centralni događaj biće organizovan 17. februara u Spektrum centru, koji je 2005. izgrađen kao novi dom tada Šarlot Bobketsa, odnosno Hornetsa od 2014. kada je čuveni Majkl Džordan, kao većinski vlasnik, uspeo da vrati staro ime franšize koja je profesionalni košarkaški sinonim za Severnu Karolinu.

Prema novom formatu, koji je uspostavljen 2018. a kojim je ukinut rivalitet između Istoka i Zapada, ustanovljen davne 1951. godine u Boston Gardenu, ekipe će predvoditi Lebron Džejms sa zapada, odnosno Janis Adetokumpo sa istoka. Njih dvojica su birali svoje timove od igrača izabranih na osnovu glasova navijača, novinara i od strane trenera. Posle punih 15 godina Srbiju će reprezentovati Nikola Jokić, as Denver Nagetsa, koji se na utakmici našao na osnovu odluke struke, jer prema primarnom parametru (glasovi navijača) nije mogao da se meri sa veličinama poput Stefa Karija, Kevina Duranta, Džejmsa Hardena….

Legitimni kandidat za najboljeg srpskog košarkaša u NBA ikada, u svojoj tek četvrtoj sezoni u Denver Nagetsima, na osnovu briljantnih partija, zadebljanih podatkom da je trenutno na 28 tripl-dablova u karijeri, po čemu se izjednačio sa neprevaziđenim Majkl Džordanom na 12. mestu večite liste, apsolutno je zaslužio da se nađe na najprestižnijem revijalnom sportskom događaju u Americi.

Jokićev izbor dobija na dodatnoj važnosti ako se zna da su za njegovo učešće ruke podigli treneri, dakle oni koji su najkompetentniji i iz večeri u veče podrobno analiziraju brojne veštine, koje će Srbin demonstrirati i 16. februara u takmičenju implementiranom 2003. „skil čelendž“. Njemu će to biti drugo učešće u pomenutom takmičenju; 2017. je u četvrtfinalu eliminisao Entonija Dejvisa, a onda u polufinalu izgubio od Kristapsa Porzingisa. Letonac je tada slavio i postao tek drugi Evropljanin uz Tonija Parkera 2012. koji je trijumfovao u toj disciplini.

– Već negde u decembru se znalo da će Nikola Jokić biti na Ol-star vikendu. U godinama koje predstoje, ovo će postati standard i verujem da ćemo ga još dugo gledati kao deo ekipa sastavljenih od najboljih igrača u NBA. Ono što je još bitnije, pokazalo se koliko ga zapravo cene treneri i igrači, takozvani superstarovi.

Prema novom formatu, od prošle godine, naprosto je genijalno kada te Janis Adetokumpo, kao kapiten jednog ol-star tima, izabere sa druge pozicije, odmah posle Krisa Midltona, koji je inače njegov saigrač u Milvoki Baksima – mišljenja je Milun Nešović, poznati i vrlo cenjeni košarkaški novinar, koji poslednjih godina veoma revnosno prati dešavanja u NBA ligi.

Adetokumpo, čija je životna priča prava holivudska od dolaska njegovih roditelja iz Nigerije u Grčku, preko prodavanja šešira i kačketa na plažama od Atine do Soluna, zatim odlaska sa još trojicom rođene braće u Ameriku, pa sve do iznenadne smrti oca Čarlsa 2017, potpuno je svesno i planski izabrao Jokića u želji da njegov tim dobije ekipu Lebrona Džejmsa, koji je slavio prošle sezone u istorijskom susretu novog formata.

Inače, odluka Adama Silvera, komesara NBA lige, da prošle sezone ukine rivalitet Zapad-Istok, uprkos određenim kritikama, ispostavila se kao plodonosna. Garnirana direktnim prenosom drafta za Ol-star meč 2019. podigla je gledanost takmičenja koje je poslednjih godina bilo poprilično dosadno i negledljivo.

– Novi format je omogućio daleko veće uzbuđenje. Adam Silver, generalni komesar NBA, konstantno uvodi novine i sa novim konceptom ol-star utakmice potpuno je pogodio. Činjenica da je draft za Ol-star direktno prenošen dodatno je povećala uzbuđenje. Uprkos tome što su veliki asovi, milioneri, nikome od učesnika nije bilo svejedno sa koje će ih pozicije birati Lebron Džejms ili Janis Adetokumbo. Njima je izuzetno stalo da vide koliko ih drugi cene i nikome nije bilo svejedno kada je poslednji izabran, bez obzira na to kolika je zvezda. Svi oni, doslovce, misle da su najbolji, bez ikakve sumnje, i niko od njih neće zaboraviti to što je poslednji izabran. Takođe, novinari su napravili priču od toga što je Lebron za saigrače izabrao Entonija Dejvisa, Kevina Duranta, Kajrija Irvinga, dakle sve one koji će sledećeg leta postati slobodni agenti ili deo trejda. Iako je do ostvarenja potencijalnih trejdova, odnosno dolaska istih u Lejkerse dugačak i neizvestan put, podigla se dodatno prašina, od čega NBA ima i te kako benefit. To je to „meso“ koje evropska košarka nažalost nema – odlične je i poučne analogije izveo Nešović, podsetivši samo na umešnost i znanje Amerikanaca da u sportu od svega naprave proizvod koji će na tržištu, uglavnom, imati paprenu cenu.

„Obična“ NBA vest važnija od Superboula

– Koliko je NBA popularan svedoči i primer Entonija Dejvisa. U danu kada je zatražio trejd iz Nju Orleansa, potrefilo se da je igran Superboul između Nju Iglanda i LA Remsa (Petriotsi osvojili šestu titulu prim.aut). To je verovatno najgledaniji sportski događaj u SAD, a tog dana je vest u vezi sa Dejvisom bila ubedljivo najčitanija, daleko više od dešavanja na Superboulu u Atlanti. Krucijalan pokazatelj ogromne popularnosti NBA, paprenih TV prava i porasta budžeta za plate igrača od po 10-20 miliona dolara svake godine“, podvukao je Nešović.

Srbija rekorder

Izborom Nikole Jokića za ovosezonski Ol-star meč, Srbija je postala zemlja sa najviše igrača koji su rođeni van SAD učesnika ovog događanja u istoriji dugoj 68 godina. Vlade Divac je bio prvi Srbin na Ol-star meču 2001. u Vašingtonu, dok je Predrag Stojaković biran zaredom od 2002. do 2004. Popularni Peđa je 2002. i 2003. čak osvojio pehar u šutiranju trojki.

Sastavi ekipa

  • Lebron Džejms
  • Kevin Durant (Golden Stejt, 10. učešće)
  • Džejms Harden (Hjuston, 7. učešće)
  • Kajri Irving (Boston, 6. učešće)
  • Lebron Džejms (LA Lejkers, 15. učešće)
  • Kavai Lenard (Toronto, 3. učešće)
  • Lamarkus Oldridž (San Antonio, 7. učešće)
  • Bredli Bil (Vašington, 2. učešće)
  • Entoni Dejvis (NJu Orleans, 6. učešće)
  • Demian Lilard (Portland, 4. učešće)
  • Ben Simons (Filadelfija, 1. učešće)
  • Klej Tompson (Golden Stejt, 5. učešće)
  • Karl-Entoni Tauns (Minesota, 2. učešće)
  • Dvejn Vejd (Majami, 13. učešće)
  • Trener: Majkl Meloun, Denver Nagets

 

  • Janis Adetokumpo
  • Stef Kari (Golden Stejt, 6. učešće)
  • Janis Adetokumpo (Milvoki, 3. učešće)
  • Džoel Embid (Filadelfija, 2. učešće)
  • Pol Džordž (Oklahoma, 6. učešće)
  • Kemba Voker (Šarlot, 3. učešće)
  • Blejk Grifin (Detroit, 6. učešće)
  • Nikola Jokić (Denver, 1. učešće)
  • Kajl Lauri (Toronto, 5. učešće)
  • Kris Midlton (Milvoki, 1. učešće)
  • Dirk Novicki (Dalas, 14. učešće)
  • Viktor Oladipo (Indijana, povređen)
  • Dianđelo Rasel, Bruklin, 1. učešće)
  • Nikola Vučević (Orlando, 1. učešće)
  • Rasel Vestbruk (Oklahom, 6. učešće)
  • Trener: Majk Budenholzer, Milvoki Baks

Uz rame Džordanu

Denver Nagetsi pobedili su Sakramento Kingse (120:118) u poslednjem meču pred pauzu zbog Ol-star vikenda. Meč će ostati zapamćen po povratku pleja Ajzee Tomasa koji je u dresu Nagetsa odigrao svoj prvi meč još od 22. marta 2018, kada je iz dresa Lejkersa otišao na operaciju kuka. Jokić je protiv Kingsa ostvario 28. tripl dabl u karijeri (20p, 18sk, 11as), po čemu se izjednačio sa Majklom Džordanom na 12. mestu večite liste u pomenutoj kategoriji. Za Sakramento, Bogdanović je ubacio 16 poena, a Bjelica 13.

U društvu sa Bogdanom

Nikola Jokić neće biti jedini Srbin protagonista na 68. Ol-star vikendu. Njemu će društvo u Šarlotu praviti Bogdan Bogdanović, koji će drugu godinu zaredom učestvovati u utakmici „zvezde u usponu“. Košarkaš Sakramenta je prošle godine dobio priznanje za najkorisnijeg igrača na pomenutom meču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari