Još dugo na teniskom tronu 1Foto: EPA-EFE DAVID CROSLING

Praćen čitavom vojskom medijskih poslednika iz raznih delova sveta, brojnim australijskim Srbima i ostalim navijačima oba pola, svih uzrasta i rasa, Novak Đoković je jutro posle maestralnog tenisa u finalu sa večitim rivalom Špancem Rafaelom Nadalom prošetao čuvenom Botaničkom baštom u Melburnu, kako to tradicionalno čine šampioni prvog grend slema u sezoni.

I na kraju rekordnog sedmog „šepurenja“ s trofejom Australijan opena otkrio gde će posle još jedne blistave epizode fenomenalne karijere, čiji se krajnji dometi još ne daju naslutiti.

– Sledi odlazak u Evropu. Lepa je Australija, ali dom je dom. Uskoro ću sa porodicom u Beograd gde ću provesti nekoliko sedmica, sa roditeljima, braćom i mojim narodom. Tamo ću odraditi i pripreme za nastavak sezone. Moj sledeći turnir je najverovatnije masters u Indijan Velsu, tako da imam dovoljno vremena da se i opustim i spremim – objavio je osvajač 73 titule, od čega čak 15 na turnirima „velike četvorke“ (US open, Vimbldon, Rolan Garos, AO) i ostavio statističarima, konkurentima, prognostičarima, bivšim velikanima „belog sporta“, stručnjacima i „sedmoj sili“ da seciraju prošla i buduća dostignuća 31-godišnjeg Beograđanina u sledećih mesec i kusur dana.

Recimo, njegova konstantna pomeranja granica. Petnaesti GS „skalp“ još više ga je približio Nadalu (17) i Švajcarcu Rodžeru Federeru (20), a juče započeta 236. nedelja na prvom mestu ATP liste smanjila njegov zaostatak za šest godina starijim Federerom u trajanju na tronu (310 sedmica). Dok bude sustizao legendarnog veterana samo neko veliko čudo može da ga spreči da prešiša penzionisane veličine poput DŽimija Konorsa (268), Ivana Lendla (270) i svog idola Pita Samprasa (286). U količini skupljenih bodova već mu nema premca, jer je još 2016, posle osvajanja pretposlednjeg AO, zadao domaći zadatak budućim teniskim pokoljenjima (16.875), a kako u ovom trenutku ima već 10.955 bodova nije nemoguće da popravi svoj skor. Pri čemu mu ide na ruku to što je pre i posle operacije lakta, tokom teške krize igre i renking sunovrata u drugoj polovini 2017. i prvih šest meseci prošle godine, rano ispadao sa mnogih turnira ili ih preskakao, pa sada brani „tanke“ plasmane iz 2018.

Tako će na na vezanim mastersima u pomenutom Indijan Velsu (7-17. mart) i Majamiju (20-31. mart) braniti svega 20 od mogućih 2.000 bodova, jer su ga „tamo neki“ Taro Danijel i Benoa Per prošlog proleća vratili bez slavlja iz SAD. Pogotovo što je rekorder po broju „duplih kruna“ na ova dva turnira, s ukupno 11 šampionskih čekova u gradovima na Floridi i u Kaliforniji. Ako bude zdrav i prav, pošto motivacija (više) nije sporna, realno je da na tvrdoj podlozi napravi još veću zalihu u bodovima u odnosu na Nadala, pre nego što krene serija na Špancu berićetnoj šljaci. Uz rasterećenje u vidu pozitivnih efekata loših nastupa u Monte Karlu, Madridu, Rimu i na Rolan Garosu, jer je samo na turniru u glavnom gradu Italije dobacio do polufinalnog meča.

Jezikom brojki rečeno, do povratka u Englesku i prelaska na travnatu podlogu, Đoković će gledati da ponovi makar 855 od mogućih 5.000 bodova, zaključno sa grend slemom u Parizu. Dalje, ukoliko bi na RG ponovo uzeo pehar Beograđanin bi 32. rođendan proslavio novom verzijom čuvenog „Nole slema“ iz 2015. i 2016. godine, kada je potukao konkurenciju na sva četiri GS u nizu. Tada je i krenula kriza iz koje se na skroz nestvaran način „iščupao“ puna 24 meseca kasnije, nakon što je u četvrtfinalu Rolan Garosa izgubio od Marka Čekinata. To je od tog dana do danas ostao jedini Novakov poraz na najjačim turnirima, na kojima je u seriji od 21 pobede.

Iz perspektive brutalne dominacije poslednje tri nedelje, zaokruženih „gaženjem“ ratnika Nadalovog kalibra, taj niz bi mogao dugo da potraje. Baš, baš dugo, kao i teniska vladavina čoveka čija je rečenica „cilj mi je da postanem prvak“, izrečena sa svega sedam leta, često pokazni primer sportskih trenera svih profila u radu sa klincima i klincezama.

– Osvojio sam tri grend slema zaredom, a preda mnom su samo dva rivala, Rafael Nadal i Rodžer Federer. Imam tek 31 godinu, relativno sam mlad, ima vremena za mene i sustizanje njih dvojice – izjavio je u Melburnu srpski as, uz ogradu da ne želi da zvuči arogantno.

Čak i kada bi hteo da pošalje takvu potcenjivačku poruku sportsmen kakav je Novak to ne bi uspeo, jer je uvek imao i ima poštovanja za rivale. Dok im se ne ukrste putevi, jer se onda pretvara u zver gladnu pobeda i titula.

Pat Keš: Raspametio nas je

– Naleteo sam na nekoliko tenisera i svi su mi rekli da nikada u životu nisu videli da neko tako udara lopticu. Novak to može, igrao je tenis koji nas je sve raspametio. Ni u jednom trenutku nije dozvolio Rafi da se namesti, radio je sve što je želeo na terenu i u nekim trenucima se igrao sa Nadalom, što je poprilično opasno činiti – fascinacija osvajača Vimbldona iz 1987. godine samo je jedna u moru hvalospeva na Novakov račun.

Vanja Grbić: Jednostavno poseban

– Šta ste rekli? Ne može da se vrati? Možete da ga mrzite, možete da mu govorite iza leđa. On samo pobeđuje i njegove pobede govore istinu. Jednostavno poseban – ovako je sedmu AO titulu Novaka proslavio proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari