Još jedan propušteni čas 1Foto: eurocup

Košarkaši Partizana su na oproštaju od Evrokupa mogli da se uvere u sve razloge zbog kojih neće biti učesnici Top 8 faze.

Alba je u Berlinu pokazala crno-belima praktičnu primenu moderne, brze i jednostavne košarke u kojoj se do realizacije dolazi iz dva-tri pasa, u ranoj fazi napada, maksimalno koristeći sve prednosti, prevashodno u vidu šuta. Andrea Trinkijeri će naročito zapamtiti gostovanje u prestonici Nemačke, u kojoj je doživeo najubedljiviji poraz od dolaska na čelo Partizana (97:74), svedočeći i najbrže stečenom serijom od strane protivnika (18:2) za svega dva minuta u drugoj četvrtini, koju je takođe rekordno izgubio (11:29).

Odsustvo povređenog Zagorca, kao i umornih Gagića i Pejdža sigurno je uslovilo neshvatljive oscilacije crno-belih u Berlinu. Bukvalno u samo minut-dva gubili su sve stečeno, gledajući nemoćno kako rival u serijama pravi kapitalnu prednost. U porazu od Albe smešteni su faktički svi razlozi eliminacije Partizana u Top 16 fazi. Rival je demonstrirao modernu odbranu, pogotovo prilikom „pika“ crno-belih, sa visokim iskakanjima centara, čiji je rad nogu toliko brz da su bez problema udvajali Nikolića i Renfroa, tako da obojica često nisu mogli ni koš da vide a kamoli upute pas ka saigraču u centarskoj liniji.

– Srećan sam što je Partizan jedini u ovoj grupi koji ih je bar jednom savladao, a što se tiče naše partije, u njoj nije bilo ničega dobrog. Nismo uspeli da im pariramo energetski i tako smo propustili priliku da nešto naučimo – iskren je italijanski stručnjak.

Uprkos pojačanjima, bolje izbalansiranom timu, Partizan je u Berlinu pokazao da praktično ima problema u svim linijama kada naspram sebe ima ekipu sa vrlo pokretljivim četvorkama i peticama. Alba je „ugušila“ Nikolića i Renfroa, naterala ih na čak sedam izgubljenih lopti, a kada je pas i dolazio ka igračima iz unutrašnje linije, zbog brzih iskakanja sa strane pomoći Nikola i Stefan Janković bi se uglavnom gubili o čemu svedoči i njihovih pet „prodatih lopti“. U svojoj biografiji Renfro ima i sezonu provedenu upravo u Albi; u Berlinu je pokazao i limite pogotovo u šutu: za skoro 25 minuta probao je iz igre svega pet puta; često je u tome bio onemogućen zbog izuzetne odbrane rivala na liniji dodavanja (Renfro ima spor šut iz mesta).

– Moram da čestitam Albi. Odličan su tim, a protiv nas im je ruka bila ‘usijana’. Mogli smo bolje da branimo njihov šut za tri poena, da im uskratimo neke otvorene pozicije, ali igrali su zaista odlično – naveo je Renfro, apostrofirajući ujedno još jedan krucijalan problem crno-belih.

Pomalo neverovatno za jedan profesionalan tim, međutim Partizan je u Berlinu potvrdio da ima problem prilikom vraćanja u odbranu; centri obično zaostaju, bekovi se isuviše povlače u reket što ostavlja dovoljno prostora dobrim šuterima da u tranziciji pokušavaju kad god požele. Crno-beli bi trebalo da probleme rešavaju u hodu; ispadanjem iz Evrokupa imaće više vremena za treninge; već za tri dana očekuje ih derbi ABA lige sa ekipom Budućnosti, a zatim i završnica Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

Četvrtfinale od 5. marta

U četvrtfinalu će se od 5. do 13 marta u seriji do dve pobede sastati: Alba – Unikaha, Asvel – Uniks/Andora (sinoć), Valensija – Ritas/Monako (sinoć) i Uniks/Andora – Lokomotiva Kuban. Četiri pobedničke ekipe na dve pobede igraće i u polufinalu, a isti sistem takmičenja je i u finalu. Prednost domaćeg terena u četvrtfinalu imaće prvoimenovane ekipe, a nadalje ekipa koja je imala bolji skor u ligaškom delu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari