Još jedna Đokovićeva "žrtva" 1Foto: FoNet / AP

U iščekivanju sledeće teniske bitke na svom omiljenom gren slemu, u subotu oko devet ujutro po srednjeevropskom vremenu sa Albertom Ramosom-Vinjolasom, Novak Đoković vodi borbu sa organizatorima Australijen opena, ali i organizatorima ATP turnira generalno.

Posle meča drugog kola sa Gaelom Monfisom, odigranom po temperaturi od 39 stepeni u hladu i 70-ak na terenu „Margaret Kort Arene“, najbolji srpski teniser digao je glas u svoje ime, u ime poraženog Francuza („umirao sam na terenu“), Aliz Korne (pozlilo joj tokom duela sa Elizom Mortens), Petre Martić („uopšte nisam osećala patike“)… tj. svih učesnika ovogodišnjeg AO, izloženih rizicima „reketanja“ po nesnosnim vrućinama.

– To su bili trenuci za koje čovek ne može u potpunosti da se spremi. Za sve postoji granica prihvatljivosti, treba uzeti u obzir zdravlje igrača, ali očigledno je to sekundarno u današnjem svetu, u sportskoj industriji čiji smo deo. Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, da se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom-petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu. Na neki način smo posmatrani kao životinje u kavezu… Finansijski jako dobro stojimo i privilegovan sam što se bavim sportom koji volim, ali imam pravo i smatram da je ispravno da kažem svoj stav glasno. Ovakvi dani nešto su o čemu treba da se razgovara i istaknu stvari koje mislimo da nisu korektne – apelovao je na ljudsko razumevanje teniskih birokrata šestostruki osvajač tekućeg turnira u Melburnu, ali je umesto toga dobio oštar odgovor domaćina AO.

– Mi želimo da ostanemo događaj na otvorenom dokle god je to moguće. Naravno, da istovremeno obezbeđujemo i sve što je potrebno za zdravlje i dobrobit igrača. Naše „Pravilo o vrućini“ je doneto baš posle konsultacija sa igračima. Uostalom, oni su profesionalci – poručio je šef organizacionog odbora Australijan opena, Kreg Tajli.

A kada je tako, onda je dobro to što će Novak posle duela sa Donaldom Jangom i Monfisom, po najvećoj jari, protiv Španca izaći na teren u večernjem terminu, uz najavljeni pad temperature na 27 stepeni.

U prilog mu ide i dosadašnji skor sa Ramosom-Vinjolasom, jer ga je dobio u sva četiri dosadašnja duela. Nekada planetarni teniski vladar, a posle šestomesečne takmičarske pauze zbog povrede lakta 14. u poretku tenisera, i 22. igrač na ATP listi prvi put su se sastali na Mastersu u Indijan Velsu pre dve godine (7:5, 6:3), zatim na Mastersu u Monte Karlu (6:1, 6:4) iste sezone, te u Dejvis kup dvoboju Srbije i Španije (6:3, 6:4, 6:2) i na Rolan Garosu prošlog leta (7:6, 6:1, 6:3). Ili, jezikom statistike rečeno, pravi protivnik u pravom trenutku, jer su svi parametri pa i trenutna forma na strani Đokovića. Još ima prostora i vremena za napredak Novakovog tenisa, što će mu biti potrebno u nastavku AO i sezone, počev od najverovatnijeg susreta osmine finala sa Nemcem ruskog porekla i četvrtim teniserom sveta Aleksandrom Zverevim.

Nadal slistio Džumhura

Rafael Nadal melje na ovom Australijen openu. Pre meča trećeg kola Španac nije izgubio nijedan set protiv Argentinca Leonarda Majera i Viktora Estrelje Burgosa iz Dominikanske republike, da bi perspektivnom teniseru Bosne i Hercegovine Damiru Džumhuru „dao“ samo pet gemova – 3:0 (6:1, 6:3, 6:1). Naredni rival 1. na ATP listi i prošlogodišnjeg finaliste AO biće Argentinac Dijego Švarcman, postavljen za 24. nosioca u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari