Još uvek sposoban za velika dela 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Dugoočekivani povratak Rodžera Federera na teren, završen porazom 35-godišnjeg tenisera, ponovo je nametnuo pitanje da li je šestomesečna pauza bila dobar izbor, odnosno da li Švajcarac može da osvoji još neki grend slem ili masters.

Jednog od najboljih igrača u istoriji tenisa nadigrao je 19-godišnji Aleksandar Zverev, teniser za koga mnogi kažu da je budući broj jedan, a poraz po svemu sudeći nije mnogo poremetio Federera koji je posle meča uzeo bongo u ruke, našalivši se – „Imam obezbeđenu rezervnu karijeru svirača bonga“. O svom protivniku govorio je u superlativima.

– On je veoma dobar. Nije zapravo ni morao da mi to pokaže ponovo. Znao sam to iz prethodnih mečeva u Rimu i Haleu. Bilo je dobro igrati dva i po sata – rekao je Federer.

Švajcarac je pre Hopman kupa poslednji put igrao na Vimbldonu prošle godine, kada je u polufinalu izgubio od Miloša Raonića. Osvajač 17 grend slem titula odlučio je da propusti ostatak sezone kako bi dozvolio kolenu da se potpuno oporavi, a u svim izjavama datim u tom period naglašavao je da nema nameru da okonča karijeru.

– Ako pauziram šest meseci tokom dvadesetogodišnje karijere, to je u redu. O penzionisanju razmišljam samo kada me mediji za to pitaju. Planiram da igram još dve-tri godine – objasnio je Rodžer.

Federer je svoju poslednju grend slem titulu uzeo na Vimbldonu 2012. kada je imao 30 godina (samo trojica igrača Sten Vavrinka, Andrea Agasi i Ken Rouzvol bili su stariji kada su podigli trofej na jednom od četiri najjača teniska turnira). S obzirom na to da je pao na 16. mesto na ATP listi, na predstojećem Australijan openu može se sresti u ranijim fazama sa najbolje rangiranim teniserima.

Pol Anakon, koji je bio Federerov trener od 2011. do 2013, kaže da pozicija na ATP listi ne znači da Švajcarac nema nikakve šanse da osvoji Australijan open, podsećajući da je Pit Sampras uzeo titulu na US openu 2002, kao 17. nosilac.

– Bio sam sa Pitom Samprasom kada je osvojio US open. U tom trenutku nije uzeo titulu ni na jednom turniru 26 meseci. Rekao mi je: „Baš me briga za poziciju na ATP listi, to više nije važno. Sada je bitno da dođem u situaciju da mogu da osvojim turnire, pogotovu velike turnire“, Siguran sam da Rodžer pristupa stvarima na isti način. Kada se radi o takvim igračima, nikada ne znaš za šta su sposobni – objasnio je Anakon.

Rod Lejver razmišlja na sličan način. Australijanac ipak dodaje da dosta toga zavisi od žreba.

– Ako bude imao dosta teških mečeva, možda mu ne ostane dovoljno snage za finale. Ali mislim da je svakako sposoban da osvoji još neku grend slem titulu – kazao je Lejver.

Australijan open počinje 16. januara, a Rodžer Federer kao 16. igrač nalazi se iza Lukasa Pujola, Roberta Bautista Aguta i Nika Kiriosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari