Jović i Avramović već u fokusu 1Foto: KK Crvena zvezda

Rezultatski, košarkaši Crvene zvezde su osvajanjem Superlige završili sezonu na idealan način; triplom krunom ponovili su identične uspehe iz 2015. i 2017. i time stekli dovoljnu zalihu da tokom leta urade posao daleko boljim i smislenijim planom kako bi stvorili perspektivniji i tim koji bi delovao kompetitivnije u evroligaškom društvu.

Dejan Radonjić je jednostavno „talija“ za crveno-bele; čega god da se dotakne pretvara u trofeje; uostalom, pod njegovim vođstvom Zvezda je sve tri triple krune osvojila (2015, 2017. i 2021) i vremenom postala gotovo standardni član Evrolige.

Jasno je da je sastav iz takmičarske 2020/21. dostigao maksimum i da su limiti evidentni tokom nastupa u Evroligi dovoljan razlog da na Malom Kalemegdanu ne podlegnu euforiji niti jeftinim populističkim potezima, već daleko podrobnije pročešljaju domaće i inostrano tržište u potrazi za pojačanjima koja neće trajati samo par meseci ili maksimalno godinu dana.

Crveno-beli, delom i iz objektivnih razloga, dobrano kasne sa formiranjem tima za narednu sezonu; u odnosu na neke prethodne godine, nijedan igrač nije kaparisan, niti je presečno kome će se klub zahvaliti na saradnji. Zvezdi je neophodno da proširi bazu domaćih igrača, kako iskusnijih, tako i onih koji će predstavljati jasnu perspektivu kluba.

Danas je već pisao da je angažman Stefana Jovića prioritet kada je u pitanju pozicija plejmejkera i da je Aleksa Avramović po ukusu trenera Radonjića, kao domaći košarkaš sposoban da pokriva pozicije jedan i dva.

Povratak Luke Mitrovića takođe je realna opcija; bivši kapiten Zvezde imao je veoma dobru sezonu u Budućnosti i u novom timu trebalo bi da bude alternacija startnoj četvorki (izvesno da će biti stranac).

Zvezda ni ovog leta neće moći budžetom da se poredi sa većinom evroligaša; s tim u vezi, na ceni će biti prevashodno oni koji su slobodni na tržištu.

Sa evroligaškom pozivnicom, crveno-beli bi napokon morali da privuku najperspektivnije domaće igrače; odigraju pametno i na neki način pruže garanciju njihovim menadžerima da će dobiti dovoljno prostora da iskažu talenat.

Nikola Jović iz Mege jedan je od njih.

U zavisnosti od toga u kojoj će rundi biti izabran na predstojećem NBA draftu i kakva mu je profesionalna perspektiva u Americi, Zvezda bi mogla da „napadne“ i Filipa Petruševa.

Centar Mege, MVP regularnog dela ABA lige, u mlađim kategorijama jedno vreme bio je upravo u Zvezdi; za napredak u karijeri neophodan mu je iskorak, a igranje u Evroligi sasvim sigurno je nešto najbolje što ima evropska klupska košarka.

Dalibor Ilić iz Igokee neko je ko atletski sigurno ispunjava određene kriterijume; uostalom redovno dobija reprezentativne pozive od strane selektora Kokoškova.

Da li zbog lošeg rada ili čega već, crveno-beli u svojoj školi trenutno nemaju igrača kadrog da uopšte dobije šansu da se tokom leta bori za mesto i ulogu u prvom timu. Dobra je stvar što su bitniji domaći igrači profila Dobrića i Davidovca pod ugovorima za narednu sezonu.

Odlaze Rit, Radanov, Jagodić Kuridža…

Rekonstrukciju tima za narednu sezonu, Zvezda će izvesno početi rasterećivanjem igračkog kadra. Duop Rit nije zadovoljio trenera Radonjića i za njega, izvesno, naredne sezone neće biti mesta. Jagodić Kuridži istekao je ugovor i u 34. godini daleko je bliži selidbi u neku novu sredinu. Za Aleksu Radanova je interesovanje već pokazala Igokea i u 23. godini najbolje bi mu bilo da promeni klub, a upitan je i status Ognjena Kuzmića iako ima ugovor za narednu sezonu. Lendri Nnoko trebalo bi da bude jedini stranac koji će i naredne sezone ostati u Zvezdi.

Šansa za Stefana Lazarevića

Da u relativno kratkom vremenskom periodu čak dva puta nije teže povređivao koleno, Stefan Lazarević bi daleko pre svoje 25. godine dobio priliku da se dokaže u prvom timu Crvene zvezde. Fizički snažan, stamen i defanzivno pouzdan, konstantne prisutnosti na ofanzivnom skoku, ponikao u mlađim kategorijama kluba sa Malog Kalemegdana, Lazarević bi trebalo da od naredne sezone postane deo prvog tima Zvezde. Trener Radonjić bi tako nastavio sa tradicijom „dovođenja“ igrača iz FMP: od Marka Gudurića, preko Ognjena Dobrića, Boriše Simanića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari