Jubilarno 10. polufinale 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

„Ovo mu je 50. put da igra u grend slem četvrtfinalu, šalite li se vi to sa mnom?! To je potpuno luda stvar!“, šokirao se legendarni Amerikanac Džon Mekinro na pomen surove statistike Novaka Đokovića pred jučerašnji duel osvajača 19 turnira top klase sa Mortonom Fučovičem, kom je to bio debitantski plasman u najboljih osam na takmičenju iste kategorije, a možemo misliti koliko je tek ostao zadivljen pred činjenicom da su poslednjih vimbldonskih 3:0 (6:3, 6:4, 6:4) doneli Srbinu 41. GS polufinale u fascinatnoj karijeri.

Upinjao se 48. reket sveta da zakomplikuje 19. uzastopnu pobedu petostrukog prvaka Otvorenog prvenstva Velike Britanije na londonskoj travi i jeste imao svetle momente u 77. trijumfu branioca titule na toj adresi, ali mogao je samo da čestita lideru ATP liste, iako ovaj nije imao savršen dan.

Novak je „muški“ ušao u duel. To što se Marton držao do 30:30 u uvodnom gemu nije ga sprečilo da povede sa 1:0, a onda odmah „brejkne“ prvog Mađara u ovoj fazi turnira top klase od 1948. godine.

Taktičkim promenama ritma i miksanjem različitih udaraca, bez naročitih problema povisio je prednost na 3:0, da bi potom još jednom bio uspešniji u trenucima kada je rival prvi ubacivao lopticu u teren.

Ni tu se nije zadovoljio, već je za ekspresnih 18 minuta otišao na +5, dobivši poslednji gem bez izgubljenog poena. Tu je Fučovič, na radost svoje podrške i dela publike po definiciji naklonjene autsajderima, najzad pomolio glavu…

Redom: odbranio svoj gem, na talasu protivnikovih grešaka slavio na tuđ servis, još jednom sačuvao startnu prednost i, lepom serijom, smanjio na podnošljivijih -2. Međutim, to je bio njegov limit u datom trenutku, jer je Đoković iskoristio jednu od set lopti da stavi tačku na 43 minuta „reketanja“.

Drugi set bio je prilično ujednačeniji. Teniser iz našeg komšiluka podigao je nivo svoje igre, krenuo hrabrije da napada i uzvraća, pa je Beograđanin sa prebivalištem u Monaku morao više da se napreže i još više razmišlja o svakom sledećem potezu.

U početnom gemu je stvorio dovoljno prilika za brejk, ali je svojevremeni juniorski šampiona Vimbldona uvek nalazio način da se izmigolji.

Izjednačenja su se ređala do 4:4, kada je Đoković prelomio stvari. Strpljivim građenjem i osvajanjem poena.

Nije menjao kurs ni posle maratonske razmene 27 udaraca, za kratkotrajnu sreću mlađeg kolege, nego je nastavio u svom stilu da gura protivnika u provaliju.

Što je hteo to je i dobio. Morton je ponovo pogrešio, s tim što su sada jednom pogođena mreža i jedan aut doneli brejk Novaku. A, on servis vinerom dobio naredni gem i maksimalno se približio 41. grend slem polufinalu u karijeri.

Ni poslednja trećina susreta nije promenila odnos snaga.

I da je bilo nevernih Toma do tog trenutka, posle Novakovog brejka za 1:0 i njima je bilo jasno da ne postoji ništa što može da spreči reprizu prošla dva „sudara“ istih tenisera – na US openu 2018. godine i u Dohi sezonu posle, odnosno jubilarno 10. vimbldonsko polufinale verovatno najboljeg igrača u istoriji ovog sporta, u kom će se za ostanak na nezvaničnom teniskom prvenstvu sveta boriti sa Denisom Šapovalovim, jer je Kanađanin sa 3:2 u setovima savladao Rusa Karena Kačanova (6:4, 3:6, 5:7, 6:1, 6:4).

Njih dvojica imaju šest međusobnih duela iza sebe, a 12 leta stariji Novak iz svakog je izlazio trijumfalno, od Australija opena 2019. godine do ovosezonskog ATP kupa na istom kontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari