Kako će dupliranje broja stranaca uticati na budućnost srpskog fudbala? 1Foto: STARSPORT

Kada vrhuške Crvene zvezde i(li) Partizana nešto odluče onda ostalima u srpskom fudbalu ostaje samo da to aminuju ili bez prevelike buke prihvate posledice eventualne štete, pa tako ne treba sumnjati da će klub sa „Rajka Mitića“ izgurati svoju potrebu za većom „potrošnjom“ silnih stranaca sa platnog spiska, na čija su obeštećenja i ugovore potrošeni milioni i milioni evra.

Gotovo uniformna podrška drugih klubova inicijativi crveno-belih da se dozvoli više od četiri igrača u protokolu mečeva Superlige samo je formalna predigra onoga što će se desiti na Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Srbije, a jedina dilema je da li će sledeća cifra biti 8, kako se šuška, ili će se uvesti neograničena upotreba fudbalske uvozne radne snage na utakmica od Subotice do Surdulice.

Isto važi i za predlog aktuelnog šampiona da prvotimci iz zemalja Evropske unije nemaju status stranaca u zemlji na pragu ulaska u EU. O „ugnjetavanju“ domaćih fudbalera u takvim okolnostima (posebno mlađih), naravno, malo ko razmišlja, a još ređe govori, jer su sebične dnevno-sportske potrebe povlašćenih stavljene iznad opštih.

– Odavno sam pobornik stava da se ne uzimaju stranci, međutim, to je već neko vreme neminovnost u našem fudbalu. Kada je već tako onda bi morale da se razgraniče njihova brojnost u Evropi i Superligi. Neka ih tamo igra koliko god hoće oni što ih dovode, ali za našu talentovanu decu bilo bi pogubno povećavati njihov broj u prvenstvu. Pre bih taj novac uložio u trenersku struku, posebno u deo zadužen za „pravljenje“ prvotimaca i reprezentativaca – misli nekadašnji Zvezdin napadač Stanislav Karasi i reprezentativac SFRJ, ponikao u fudbalskoj školi crveno-belih.

Sagovornik Danasa bez kočnice priča i o klasi dobrog broja sadašnjih stranaca.

– Ne vidim da donose neku veliku razliku u prvenstvu, kada već pričamo o tome koliko ih treba dozvoliti u Superligi. Poneko od njih ševne, zevne… Ni preko nisu toliko dominantni u odnosu na srpske igrače. Nekada su klubovi u Evropi igrali i s 11 momaka iz svoje „proizvodnje“, a pred njima padali velikani – pamti drugačija vremena Karasi.

Nekadašnji vezista i trener Partizana Vladimir Vermezović pretpostavlja iste, loše konsekvence otvaranja širom vrata strancima u ovdašnjim bitkama za bodove.

– Takva odluka može da donese više štete nego koristi našem fudbalu. Ne vidim nijedan opravdan razlog za takvo izlaženje u susret interesima dva kluba, jer većina ostalih nema novca ni za ispunjavanje postojeće kvote fudbalera iz drugih država. Nisam za to da se umnožava broj stranaca, jer time zatvaramo put našim dečacima iz omladinskih škola u prve timove njihovih klubova, ali i usporavamo i komplikujemo razvoj potencijalnih reprezentativaca – kaže za naš list Vermezović.

Direktor Omladinske škole Čukaričkog Igor Matić na identičan način percepira problematiku koja bi mogla samo još više da unazadi stvari u srpskom fudbalu, Iako je FSS (od sledeće sezone) uveo obavezno igranje dvojice igrača od 21 godinu i mlađih.

– Nisam za više stranaca u razvojnoj ligi, kakva je naša. Baš suprotno, mislim da bi trebalo još više prostora davati mladim srpskim fudbalerima, a ne sužavati im mogućnosti za učenje i afirmaciju na velikoj sceni. Čukarički će ostati dosledan svojoj strategiji i u slučaju donošenja takvog propisa, jer želimo da stvaramo neke nove Tediće – smatra Matić, inače rezervisan prema kvalitetu stranaca u trenutnoj ponudi.

– Nisam siguran ni koliko je za najzainteresovanije za podizanje ove brojčane granice, Zvezdu i Partizan, dobro da forsiraju strance na uštrb svoje dece. Možda im to donese kratkoročnu rezultatsku korist, međutim, verujem da im je na duže staze korisnije što duže zadržavati svoju decu, pomoći im da se u Srbiji do kraja formiraju, pa kada dođe vreme za to vratiti ulaganja u njih – u pravu je sagovornik Danasa.

Tomislav Karadžić: Šest je razumna mera

Počasni predsednik FSS Tomislav Karadžić „pliva“ između NE i DA pomenutoj inicijativi.

– Prvo, trebalo bi poštovati Statut FSS, odnosno tajming eventualnog uvećavanja broja stranaca u protokolima utakmica srpske Superlige. Drugo, razumljiva mi je potreba učesnika Lige šampiona i Lige Evrope za takvim pojačanjima, da bi mogli da se ravnopravno nose sa rivalima tamo, a tim pozitivnim rezultatima konstantno popravljaju svoj materijalan položaj. Ostali, platežno manje sposobni klubovi, trebalo bi da stave akcenat na rad s mlađim kategorijama. S tim što ni ovi „veliki“ ne bi smeli da zapostave svoju „proizvodnju“ prvotimaca – kaže za Danas godinama prvi čovek srpskog fudbala i iznosi svoj nezvanični predlog.

– Trebalo bi imati meru u svemu, pa i ovome. Osam stranaca bi vodilo u gušenje domaćih igrača, zbog čega mi se šest takvih fudbalera čini kao razumnija mera.

Stolica menja Milovanovića

Rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije posle samo dve utakmice neočekivano je odlučilo da napravi promenu na mestu selektora mlade reprezentacije. Dosadašnjeg selektora Nenada Milovanovića će zameniti Ilija Stolica. „Orliće“ ovog meseca očekuju dve utakmice u kvalifikacijama za PE 2020, protiv Bugarske 11. oktobra i Poljske, takođe, u gostima četiri dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari