Kako dati više od 80 poena 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana danas (17.30) gostuju Lokomotivi u Krasnodaru u trećem kolu Grupe F Top 16 faze Evrokupa, i ta utakmica može na više načina biti ključna za nastavak sezone oba rivala.

Lokomotiva posle početna dva poraza ima imperativ pobede da bi zadržala šanse za prolaz dalje, crno-beli, pak, nastavljaju sezonu „u tranziciji“ i Evrokup im je sada prilika za iskupljenje.

„Lokosi“ su doživeli dva poraza, oba „neočekivana“, pretrpeli su „brejk“ od Metropolitensa na svom parketu, a potom izgubili i „upisane“ bodove na gostovanju Trentu.

Pre toga su u Evrokupu doživeli samo dva neuspeha, oba od Virtusa, i jasno je da bi ih novi kiks definitivno udaljio od plej-ofa.

Ekipa koju vodi Jevgenij Pašutin sastavljena je na visokom budžetu, dva Litvanca i pet Amerikanaca trebalo je da budu garancija visokog dometa, ali su se u igri pojavile ogromne oscilacije koje su im u prva dva kola Top 16 faze i presudile.

Imaju uravnotežen napad, šutirali su duplo više za dva nego za tri poena.

Pokretačka snaga je Mantas Kalnietis sa 7,6 asistencija po utakmici (najviše u Evrokupu), najbolji strelac je Džordan Kroford (16,8 poena po meču), ispred Kamingsa, Kuzminskasa i Herveja.

U proseku imaju čak 14 ofanzivnih skokova, atletski su izuzetno potentni, a napadački su trenutno najbolji u Evrokupu (89.4 poena po utakmici).

Neizvesno je da li će na ovom meču debitovati Vilijams-Gos, veliko pojačanje, nekadašnji igrač Partizana.

Trener crno-belih Sašo Filipovski svestan je da će protivnik biti maksimalno motivisan.

„Poseduju individualan kvalitet, gde je pokretač tima Kalnietis koji kreira igru za svoje igrače iz pik end rola. Na poziciji tri i četiri je Kuzminskas koji ume da napadne spoljne igrače na niskom postu, imaju snažne, prodorne igrače na pozicijama dva i tri, kao i visoke centre sa dobrim skokom“, ocenio je Filipovski.

On je dodao da od svojih igrača očekuje bolju igru u odnosu na prethodne mečeve.

„Pripremali smo se maksimalno za ovu utakmicu, radili na timskoj odbrani, ali i na tome da u napadu takođe igramo još više timski, da lopta kruži i da što više igrača bude uključeno. Očekujem od mog tima reakciju i mnogo bolju igru. Protiv individualnog kvaliteta može se igrati samo sistemom, jer bez discipline i sistemske igre nastaje haos. Dobra ekipa je ona koja od sebe daje najviše kada je to najvažnije“, ocenio je Filipovski.

Bek Partizana Ognjen Jaramaz rekao je da je ekipi potrebna pobeda kako bi ostala u igri za plasman među osam najboljih.

„Lokomotiva se nalazi u nezavidnoj situaciji nakon dva poraza na početku Top 16 faze i sigurno su dodatno motivisani pred ovaj meč. Očekujem jaku i neizvesnu utakmicu i njihovu veliku agresivnost, ali mislim da možemo da pariramo tome. Prethodnih dana smo na treninzima pokušali da napravimo iskorak u našoj igri i ispravimo segmente u kojima smo grešili. Tim Lokomotive čine kvalitetni igrači, a kao posebnu pretnju istakao bih Kamingsa, Kuzminskasa i Kalnietisa koji igra odlično za ekipu“, naveo je Jaramaz.

Crno-beli nemaju imperativ pobede, neuspeh im ne bi oduzeo šanse za plasman dalje, i u tom smislu bi mogli da budu rasterećeniji od rivala.

Mnogo toga će zavisiti i od šuta, jasno je da bi crno-beli morali da prebace 80 poena da bi se nadali pobedi, a biće ovo i prvi meč bez Milera-Mekintajera pa će biti zanimljivo videti kako će veću minutažu iskoristiti novajlija Perkins, i kako će se na poziciji pleja sada snaći Jaramaz.

Partizan i Lokomotiva igrali su prošle sezone u prvoj fazi Evrokupa, obe ekipe ostvarile su pobede u mečevima na svom terenu.

U ukupnom skoru je 5:1 za Lokomotivu, u Evrokupu 3:1.

Crno-beli i u slučaju poraza moraju da pokušaju da to bude sa što manjom razlikom, zbog vrlo mogućeg stvaranja „krugova“ na kraju takmičenja.

Pri čemu su već u plusu sa Trentom, ali i u hendikepu sa Metropolitensom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari