Kako iznenaditi favorita 1Foto: BETAPHOTO/FIVB/MO

Za razliku od Francuske i njene prilično glatke eliminacije Italije u tri čina, muška odbojkaška reprezentacija Srbije prošla je sito i rešeto u četvrtfinalnoj utakmici sa Ukrajinom, što je jedan od argumenata onih što u njoj vide favorita u borbi ove dve ekipe za zaključnu utakmicu prvenstva Evrope u četiri zemlje domaćina.

I u taboru našeg tima tu prednost na papiru prepuštaju „trikolorima“, ali se u isto vreme nadaju da su u stanju da večeras slave u njihovom Parizu i tako nadmaše plasman sa prošlog EP, kada im je pripala bronzana medalja.

– Ulogu favorita prepuštam Francuzima, jer su, uz Poljake, najviše pokazali na ovom šampionatu, a i domaćini su. Pokušaćemo da ih napadnemo, napravimo iznenađenje i uđemo u finale – svestan je startne pozicije svog tima, ali i vrlo rešen da sa saigračima da sve od sebe srednji bloker Marko Podraščanin.

Za igru vrlo bitni primač Uroš Kovačević je manje oprezan u prognozama.

– Ako protiv Ukrajine nismo igrali na našem nivou i takvi uspeli da dobijemo jednu tešku utakmicu onda možete zamisliti koliko još možemo. Gledaćemo da sve te preostale rezerve upotrebimo u polufinalu, a onda i u finalu, nadam se.

Nemanji Petriću takođe ne pada na pamet predaja pre ispaljenog „metka“. Baš suprotno od toga, iskusni primač servisa veruje da Srbija ima šansu da prođe do same završnice šampionata koji je na izmaku.

– Ako je svaka utakmica škola, onda bi trebalo da smo naučili lekciju iz teškog trijumfa nad Ukrajinom. Videli smo šta ne sme i kako mora, a protiv Francuske greške i minus faze moraju biti svedene na minimum. Takav rival je ozbiljna prepreka, ali i velika inspiracija. Zato očekujem da izvučemo maksimum svojih trenutnih mogućnosti. Videćemo šta i koliko će nam to doneti – smatra srpski reprezentativac.

NJegov kolega i prvi poenter ekipe Aleksandar Atanasijević posle nedavnog kraha na prvom kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre sledećeg leta, konstatovao je da Srbija nije trenutno u prvih pet selekcija na svetu i da, shodno toj istini, ne treba imati neka preterana očekivanja u bliskoj budućnosti, međutim to se nije previše osećalo u dosadašnjim partijama „orlova“ na prvenstvu.

A, polufinale sa Francuzima pokazaće je li novi selektor Slobodan Kovač u stanju da od svojih izabranika preko noći izvuče više nego što je to (u)radio njegov prethodnik Nikola Grbić ili će morati da nastavi da popravlja razne stvari i u hodu diže rejting naše reprezentativne muške odbojke, koja je već neko vreme u rezultatskoj senci ženske selekcije. Predsednik srpskog Saveza i tvorac nekih od najvećih uspeha u istoriji naše muške odbojke Zoran Gajić „tipuje“ na prvi scenario.

– Nadam se da će odbojkaši biti u situaciji kao što je Ukrajina bila protiv nas, da nemaju šta da izgube, da igraju rasterećeno i pokažu svoj kvalitet. Kao domaćin, Francuska je favorit celog turnira, ali zbog toga bi trebalo da bude malo psihološki opterećena. Tu treba pronaći našu šansu. Znamo odbojku, a ako nam „poleti“ servis sa malim brojem grešaka tada možemo da se nosimo sa favoritom – tvrdi prvi čovek OSS.

Slovenija sa Poljskom

Prvi finalista odlučen je sinoćnjim duelom u LJubljani, gde su se sastali domaćin takmičenja Slovenija i Poljska. Prva reprezentacija se prošle godine prvi put kvalifikovala za Svetsko prvenstvo, četiri sezone ranije uzela je evropsko srebro, ove bila najbolja u Čelendžer kupu, a na putu do polufinala tekućeg EP oduševila je protiv Bugarske i Rusije. Druga selekcija ima dužu trofejnu tradiciju, s čak 22 medalje na raznim velikim takmičenjima, s tim što aktuelni planetarni prvak još od bronze iz 2011. godine čeka plasman u Top tri na EP.

Evropske medalje Srbije

zlato

2011. godina

bronza

2007, 2013, 2017.

* Uspesi posle osamostaljivanja države

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari