Kako je prošlo kolo Bundeslige podsetilo na nemačkog igrača mađarskog porekla s korenima u kovinskom selu Skorenovac 1Foto: EPA/GERRY PENNY

U 19. kolu nemačkog fudbalskog prvenstva pala su dva het-trika, a oba trostruka strelca su domaći igrači.

Dortmundska Borusija je kod kuće s 3:1 slomila otpor Bohuma, koji se do 72. minuta držao za bod.

Sva tri gola za domaćina dao je Niklas Filkrug, učesnik Mundijala u Kataru prošle godine, koji je u prethodnoj sezoni podelio prvo mesto na listi strelaca Bundeslige s Francuzom Kristoferom Nkunkuom  (po 16 pogodaka). Nkunku je iz Lajpciga otišao u Čelsi, a Filkruga je Borusija dovela iz Verdera za 13 miliona evra.

Mimo 72. minuta, kada je gostujuća odbrana poklekla drugi put, dva gola su postignuta iz penala, u 6. i 90. minutu.

Filkrug je u nemačkom šampionatu bio trostruki strelac u jednoj utakmci i u Hanoveru (2018) i u Verderu (2020).

S tri različita kluba su u ovom veku het-trik imali još samo Miroslav Klose (Kajzerslautern 2003, Verder 2004. i 2005, Bajern 2007) i Mario Gomez (Štutgart 2008. i 2009, Bajern 2010/11 pet puta, 2011/12. tri puta, Volfzburg 2017).

Bohum, u čijem je timu štoper Erhan Mašović odigrao ceo meč, izjednačio je autogolom uoči samog odlaska na predah.

U derbiju kola, s obzirom na mesto na tabeli, trećeplasirani Štutgart je pred svojom publikom bio dominantan protiv petoplasiranog Lajpciga – 5:2.

Tri pogotka je dao napadač „švaba“ Deniz Undav – za 2:0 u 30. minutu, za 4:2 u 56. i za 5:2 u 75.

 

Kurdskog je porekla, iz provincije koja se na jugoistoku Turske graniči sa Sirijom. Rođen je u Nemačkoj pre 27 godina, ali je do Bundeslige stigao naokolo. Engleski premijerligaš Brajton ga je letos pozajmio Štutgartu.

S prvim het-trikom u vodećoj ligi svoje domovine dosegao je do 12 golova na četvrtom mestu liste strelaca.

Ispred njega su Belgijanac afričkog porekla Loi Openda (Lajpcig) s 13, saigrač Seru Girasi sa 17 (igraće s Gvinejom i u četvrtfinalu kontinentalnog prvenstva u Obali Slonovače) i briljnatni engleska gol-mašina Hari Kejn (Bajern) s 23.

Jovan Milošević (18), napadač, dete Vojvodine koje je minulog leta pristupilo Štutgartu, dobio je šansu u poslednjem minutu.

Da dva nemačka igrača budu trostruki strelci u istom kolu nije se desilo od 23. kola sezone 1999/2000.

Martin Maks je bio jedan od najplodnijih napadača tog doba.

U toj godini Bundeslige prigrabio je s 19 golova zvanje najubojitijeg srelca, a Minhen 1860 je zauzeo četvrto mesto, najbolje u svojoj prethodnoj epizodi u glavnom društvu (1994-2004). Stao je na prag Lige šampiona, ali je u plej-ofu Lids bio uspešniji i u Engleskoj (2:1) i u revanšu na Olimpijskom stadionu (1:0).

Minhen je 4. marta 2000. kod kuće savladao Hanzu s 4:3. Maks je postigao prva tri gola za svoje.

Dan ranije goleada je viđena i na Volfzburgovom igralištu, i u uzbudljivijoj utakmici u Gornjoj Saksoniji nego što je bila u Bavarskoj.

Hamburger, treći na kraju, ali takođe s velikim zaostatkom u odnosu na prvaka Bajera i vicešampiona Bajera (bitku biju i ove godine, a onda je u bodovnoj poravnatosti presudila bolja gol-razlika), vodio je i s 3:0 i s 4:1.

„Vukovi“ su se ipak zbili u čopor. Uzeli su bod – 4:4.

Prva tri njihova gola dao je Zoltan Šebešćen, prvi i treći glavom, kome golgeterske odlike nisu bile primarne, ali je s osnovnog mesta desnog beka neretko stavljan i na desnu polutku i sa ofanzivnim i sa defanzivnim zadacima na sredini terena.

Šebešćen je rođen u Nemačkoj 1975. U potrazi za boljim životom njegovi roditelji, Mađari, skrasili su se u Ehingenu na Dunavu, nezaobilaznoj varoši pivskog turizma.

Došli su iz južnobanatskog sela Skorenovca u opštini Kovin, koje je uglavnom naseljeno mađarskom manjinom. I njih dvoje su tu imali duboke korene, ali su pošli gastarbajterskim drumom.

Do te sezone Šebešćen je bio drugoligaški igrač u Štutgart Kikersu, gde je i ponikao.

Pre volšebnog het-trika bio je u Bundesligi po jednom strelac protiv Bajera (3:1) i Hanze u Roštoku (1:1).

S dolaskom u Volfzburg počeli su da mu se ostvaruju najlepši snovi.

U jesen 1999. proslavljeni nemački golgeter Horst Hrubeš ga je stavio u B tim Nemačke za revijalnu utakmicu s drugim timom Rusije na Dinamovom stadionu u Moskvi (1:1).

U zimu 2000, 23. februara, selektor A tima Erih Ribek dao mu je šansu od početka prijateljskog meča s Holandijom na Ajaksovom stadionu u Amsterdamu.

Kako je prošlo kolo Bundeslige podsetilo na nemačkog igrača mađarskog porekla s korenima u kovinskom selu Skorenovac 2
Foto: EPA/ANJA NIEDRINGHAUS

Šebešćen, prvi igrač Volfzburga u reprezentaciji, zauzeo je s brojem 5 mesto u poslednjem bedemu uz 39-godišnjeg Lotara Mateusa, kome je domaći reprezentativac Klarens Sedorf uoči utakmice poklonio buket cveća za 144. utakmicu u nemačkom nacionalnom timu i novi evropski rekord.

Susret je i jednima i drugima trebalo da posluži i kao pripremni za Prvenstvo Evrope koje se kroz četiri meseca igralo prvi put u dve zemlje (Holandija i Belgija).

Pred 50.000 gledalaca u jednom od klasika Starog kontinenta poveo je tim Franka Rajkarda preko Patrika Klajverta u 15. minutu.

Kristijan Cige je poravnao u 22, a šest minuta kasnije Budevajn Zenden je levicom još jednom savladao Olivera Kana. Bio je to i konačan rezultat.

 

Ribek je na poluvremenu izvršio jednu izmenu. U igru je poslao Sebastijana Dajslera umesto Šebešćena, koga je okrivio za oba gola. I imao je pravo, jer mu je Zenden umakao oba puta.

Drugi deo utakmice mađarski Nemac je po Ribekovom nalogu proveo – u autobusu.

I dan-danas je jedan od više od 300 nemačkih fudbalera koji su u reprezentaciji igrali samo jednom.

U leto 2001. je prešao u Bajer za 6.000.000 evra.

Među prvim utakmicama bili su mu okršaji s Crvenom zvezdom u plej-ofu za Ligu šampiona.

Na Marakani, kada su mreže ostale mirne, odigrao je ceo meč, a u pobedi s 3:0 u revanšu zamenjen je u 79. minutu.

Na njegov centaršut u 31. minutu domaćin je udvostručio prednost. Golgeterski lisac Ulf Kirsten je u stvari prvo udarcem glavom pogodio prečku gola Vladimira Dišljenkovića, ali je pored smušene odbrane crveno-belih prvi stigao da se na odbijenu loptu pokloni pred nebranjenom mrežom.

 

Bajer je dogurao i do finala s Realom na Hempden parku u Glazgovu. Šebešćen je igrao do 65. minuta

Pošto je madridski velikan vodio s 2:1, a drugi pogodak je bio remek-delo francuskog asa Zinedina Zidana iz voleja na izdisaju prvog poluvremena, trener nemačkog tima Klaus Topmeler je sve karte bacio na napad, uvodeći Kirstena.

Ostalo je 2:1.

Kako je prošlo kolo Bundeslige podsetilo na nemačkog igrača mađarskog porekla s korenima u kovinskom selu Skorenovac 3
Foto: EPA ANJA NIEDRINGHAUS

Zaista dobre igre Šebešćena nisu opredelile selektora Rudija Felera da ga povede na Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji 2002.

Posle još dve godine u Bajeru završio je karijeru s nepunih 29, jer je bio prinuđen na to.

Zbog ujeda krpelja je dobio lajmsku bolest. To mu je oslabilo kolena. Imao je nekoliko operacija, ali uzalud. U sezoni 2003/04. zapravo nije odigrao nijedan meč.

Na Vikipediji o selu Skorenovac među poznate Skorenovčane upisan je i Zoltan Šebešćen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari