Kalendar već pred pucanjem 1Foto: Euroleague

Prošla je i prva trećina januara 2021. a u ABA ligi još uvek nisu uspeli da se ratosiljaju prtljaga iz 2020. godine.

Pandemija korona virusa baš se surova poigrala sa regionalnim takmičenjem koje je u sve većim problemima kako se približava plej-of fazi.

Iako su prethodnog vikenda odigrane utakmice 14. kola, poslednji put kada su u zapisnicima bili zavedeni rezultati svih šest mečeva (Primorska u međuvremenu i definitivno istakla „belu zastavu“) desilo se, sada već dalekog 13. decembra prošle godine.

Na repertoaru su bili dueli 10. runde posle koje je usledio serijal odloženih utakmica.

U naredna četiri kola, zbog korona virusa, datumi odigravanja pomereni su za čak osam utakmica čiji su protagonisti i učesnici Evrolige, Evrokupa i FIBA Lige šampiona.

S tim u vezi, problemi pronalaženja adekvatnih termina sigurno će biti multiplikovani, naročito jer su obaveze Crvene zvezde, odnosno Partizana, Cedevita Olimpije, Budućnosti i Mornara izuzetno velike na međunarodnoj sceni, počevši od januara pa sve do aprila meseca.

Zbog velikog broja odloženih utakmica, s pravom se pominje i regularnost takmičenja.

Termini pojedinih mečeva mogli bi da budu određeni znatno kasnije od onih koji su u skladu sa redovnim kalendarom.

Istovremeno, uprkos i ovako prenatrpanom rasporedu, učesnici Evrolige, Evrokupa i FIBA Lige šampiona moraće da se pomire sa mogućnošću da u intermecu, umesto odmora, na programu imaju umetnute termine odloženih mečeva u rasponu od 48 sati.

Crvena zvezda samo ove nedelje ima dupli program Evrolige (ukupno sedam ove sezone).

Iskusili su crveno-beli i ove sezone svu surovost igranja četiri meča u sedam dana i s obzirom na izuezno zgusnut kalendar, ABA liga će imati ozbiljan izazov da negde umetne već odložene utakmice između Zvezde i Cedevita Olimpije, i susret crveno-belih sa Cibonom.

Kad se situacija sa virusom bude stabilizovala, pronalaženje termina za duele u kojima su isključivo protagonisti abaligaši biće znatno lakše.

Zadar, Cibona, Budućnost i Cedevita Olimpija trenutno su klubovi sa najviše odloženih mečeva.

Koliko je situacija teška, specifična i upitna pokazuje i primer prema kojem će Budućnost i Cedevita Olimpija odigrati dva meča u dva različita takmičenja u razmaku od samo 48 sati. Naime, Podgoričani i Ljubljančani sastaće se 19. januara u okviru Evrokupa, a već 21, takođe u prestonici Slovenije, u odloženom meču 5. kola ABA lige.

U Ligi su uvereni da će se svi mečevi odigrati i da će uspeti da pronađu adekvatne termine do početka plej-ofa.

Ukoliko okolnosti u vezi sa korona virusom ostanu slične u naredna dva meseca razmatraće se sve iole izvodljive opcije.

Jasno je da vremenski intervali između dve utakmice ne smeju biti kraći od 48 sati.

U klubovima za sada imaju razumevanja i poprilično su predusretljivi.

Pitanje je da li će u takvom raspoloženju biti kada se bude zahuktala bitka za mesto u plej-ofu.

Realno je da među konkurentima bude onih izuzetno opterećenih rasporedom utakmica, dok bi pojedini klubovi znatno relaksiranije mogli da dočekaju odlučujuće mečeve.

Ideja je i da se odigravanje odloženih mečeva geografski poveže tako da klubovi vežu gostovanja pa iz recimo Bara samo produže za Zadar ili iz Zagreba za Ljubljanu.

Nema sumnje da će kalendar do kraja regularnog dela biti prenatrpan i da je već sada upitno da li će se poslednji meč regularnog dela odigrati 16. aprila. Samo sedam dana kasnije trebalo bi da startuje plej-of.

Zvezda najveća glavobolja

Zakazivanje termina odloženih mečeva Crvene zvezde biće najveći izazov za čelnike ABA lige. Crveno-bele do kraja ligaškog dela Evrolige očekuju još četiri dupla programa. Na repertoaru je i završnica domaćeg Kupa Radivoja Koraća. Puleni Dejana Radonjića već su odložili dva meča, protiv Cedevita Olimpije (što još više usložnjava problem) kao i sa Cibonom. Nalik novembru 2020, Zvezda bi ponovo mogla da se suoči sa odigravanjem četiri utakmice u svega sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari