Kanzas Siti Čifsi osvojili Superboul 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Kanzas Siti Čifsi osvojili su Superboul 57 pošto su u Glendejlu savladali Filadelfija Iglse 38:35.

Superboul je počeo bombastično. Prva dva drajva ukupno su trajala osam minuta i završena su tačdaunima. Prvo je Džejlen Hurts izveo kvoterbek snik i postigao tačdaun. Ali već u narednom drajvu, posle samo tri minuta, Patrik Mahoms je proigrao Trevisa Kelsija i proverena kombinacija donela je tačdaun Čifsima i izjednačenje – 7:7.

Potom su odbrane stupile na scenu. Čifsi su zaustavili napredovanje Filadelfije i naterali su Iglse na pant. Ali ni ekipa iz Kanzas Sitija nije uspela da postigne tačdaun, ali je za razliku od protivnika došla do prilike da dođe do poena posle fild gola. Međutim, Herison Batker je sa 42 jarda pogodio stativu, piše Sport Klub.

Rezultatom 7:7 završena je prva četvrtina, a posle samo tri sekunde u drugoj sjajno dodavanje Džejlena Hurtsa od 45 jardi u end zonu za Ej Džej Brauna koji hvata tačdaun za novo vođstvo – 14:7. Već tada se videlo da Filadelfija ima bolji ofanzivan ritam, pošto Čifsi ponovo nisu uspeli da dođu do poena. Ali taman kada je delovalo da Iglsi mogu do prednosti od dva poseda, veliku grešku napravio je Hurts, izgubio je loptu a fambl je pokupio Nik Bolton i vratio ga za tačdaun.

Čifsi su ponovo došli do poravnanja, ali Džejlen Hurts nije klonuo duhom. Režirao je sjajan drajv, koji je kasnije krunisao tačdaunom, drugim istrčanim, čime je ušao u istoriju superboula. Jer je postao tek drugi igrač, a prvi posle Džima Mejhona kvoterbeka Čikaga koji je 1986. uspeo da istrči dva tačdauna. Filadelfija je povela 21:14.

Ostalo je Kanzas Sitiju i Patriku Mahomsu dva minuta i 20 sekundi. Međutim, nisu uspeli da organizuju uspešan drajv, pa su morali da prepuste loptu Filadelfiji na minut i 12 sekundi do kraja. To Iglsi koriste i uspevaju da dođu do fild gola za vođstvo na poluvremenu 24:14.

Posle Rijaninog „Halftime show“ očekivao se odgovor Kanzas Sitija. I zaista, Čifsi su munjevito odgovorili. Za svega pet minuta postigli su tačdaun, tačnije istrčao je Ajzea Pačeko i smanjili su vođstvo Filadelfije na 24:21. Zatim je usledio jako čudan drajv. Pregledavanje snimaka u dva navrata je spasilo Iglse. Prvo je promenjena prvobitna odluka da je bio fambl koji je Nik Bolton ponovo vratio za tačdaun u nekompletan pas. A potom je jedno sumnjivo hvatanja Dalasa Gederta ipak dosuđeno kao hvatanje.

Filadelfija je uspela da te povoljne okolnosti samo delimično iskoristi i postigne fild gol za povećanje vođstva na 27:21. To je bio rezultat posle tri četvrtine. A posle samo tri minuta poslednje deonice Kanzas Siti Čifsi preokreću i vode prvi put 28:27. Patrik Mahoms poveo je odličan drajv, koji je završio proigravanjem Kaderijusa Tonija za tačdaun i, kao i pre tri godine kada su pobedili San Francisko, ponovo su Čifsi uspeli da nadoknade -10.

Od tog trenutka potpuno se menja momentum. Napad Filadelfije je zaustavljen, morali su Iglsi da pantuju. Odlično ga je vratio Kaderijus Toni, koji je istrčao čak 60 jardi i doveo ekipu na svega pet jardi od end zone. Očekivano, tu priliku ugrabio je Patrik Mahoms, bacio još jedan tačdaun, ovog puta Skaj Muru i Kanzas Siti je poveo 35:27. Ostalo je još devet i po minuta.

Ipak, Filadelfija i posebno Džejlen Hurts nisu izašli sa belom zastavom. Upravo je kvoterbek Filadelfije inicirao napad koji je doneo nove poene. Postigao je novi tačdaun, drugi posle kvoterbek snika, ukupno treći istrčan. Time je postao prvi kvoterbek koji je to uspeo, a pošto je istrčao i konverziju za dva poena, doneo je izjednačenje – 35:35 pet minuta pre kraja.

Ali, Čifsi su ipak sačuvali glavu i odradili šta treba u poslednjih pet minuta. Maksimalno su pojeli vreme, a povrh svega Bredberi je napravio defanzivan holding na trećem pokušaju i praktično poklonio Čifsima priliku da zadrže vreme skoro do kraja. Herison Batker pogodio je fild gol osam sekundi pre kraja za vođstvo 38:35, a na kraju i veliku pobedu.

Kod pobednika Patrik Mahoms je prebacio 182 jarda, ali i istrčao 44 uz zna se kakvu povredu zgloba. Pride je bacio tri pasa za tačdaun, koje su hvatali Trevis Kelsi, Kaderijus Toni i Skaj Mur. Jedan je istrčao Ajzea Pačeko. Na drugoj strani prvo ime svakako je bio Džejlen Hurts sa tri istrčana tačdauna. Još je imao 304 prebačena jarda i jedan bačeni tačdaun uz još 70 istrčanih jardi. Taj tačdaun uhvatio je Ej Džej Braun, a vredan hvale bio je i učinak Devonte Smita koji je uhvatio 100 jardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari