Čovek koji je Saudijskoj Arabiji doneo neradan dan: Ko je Erve Renar, selektor koji je srušio Argentinu na Mundijalu? 1Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

Kralj Saudijske Arabije Salmana ibn Abdulaziz el Sauda proglasio je ovu sredu za državni praznik i neradni dan u celoj zemlji u znak proslave pobede fudbalera protiv Argentine (2:1) na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Tamošnji mediji tvrde da će posle Mundijala odlikovati idejnog kreatora najvećeg iznenađenja u Kataru – selektora Erve Renara.

Francuski stručnjak uspeo je da od saudijskog tima, sastavljenog samo od igrača iz domaćeg prvenstva, napravi odbrambeni blok koji ni Leo Mesi nije uspeo da probije. Posle skromne igračke karijere po franucskim niželigašima tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, Renar započinje trenersku karijeru 1999. godine.

Ne uspevajući da se u otadžbini popne kao stručnjak na lestvici do klubova iz najjačeg nivoa takmičenja, odlučuje da 2008. godine prihvati ponudu Zambije, što se ispostavlja kao ključan korak u njegovoj karijeri.

U drugoj dekadi 21. veka postaje prvi trener koji je sa dve različite reprezentacije osvojio Kup afričkih nacija – sa Zambijom (2012) i Obalom Slonovače (2015). Zanimljivo je da ga Obala Slonovače angažuje posle finala 2012. u kojoj ih je nadigrao sa Zambijom, tada totalnim autsajderom na takmičenju.

Potom je usledio povratak u Francusku gde sa Sošoom u Lilom ostvaruje prosečne rezultate, ali se ubrzo vraća u reprezentativni fudbal u kojem Maroko posle 20 godina vraća na Mundijal (Rusija 2018). Saudijsku Arabiju preuzima 2019. godine uz javno obećanje princu Mohamedu bin Salmanu da će odvesti državni tim na Svetsko prvenstvo u Katar, za šta je dobio mesečnu platu u iznosu od dva miliona dolara.

Pobedom nad Argentinom lestvica je podignuta još više i sada se očekuje da ponovi uspeh Saudijaca sa Mundijala u SAD 1994. kada su prvi i jedini put igrali u osmini finala.

Rođen je u Savoji nadomak francuskih Alpa 30. septembra 1968. godine. U mladosti je paralelno uz fudbal radio u kompaniji koja se bavi održavanjem i čišćenjem stambenih kompleksa. Po završetku fudbalske karijere osnovao je svoju kompaniju u istoj delatnosti.

Oženjen je sa Vivijen Daje, udovicom čuvenog francuskog trenera Bruna Mecua. Ima troje dece – Kandid, Odri i Kevina. Želja mu je da jednog dana sedne i na klupu Poljske, zemlje iz koje vuče poreklo po prababi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari