Intervju - Dragoslav Stepanović: Ne smemo da se svetimo Švajcarskoj, sanjam "orlove" u polufinalu 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bivši reprezentativac Jugoslavije i trener koji je radio u velikom broju nemačkih klubova Dragoslav Stepanović optimista je kada je u pitanju nastup reprezentacije Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru.

Ipak, u razgovoru za Danas ne krije da je razočaran atmosferom u kojoj se igra najvažnije fudbalsko takmičenje u svetu i činjenicom da se mediji i javnost u velikoj meri bave temama koje nisu vezane za teren.

„Glavni krivci za to što se takmičenje održava u Kataru su Sep Blater i Mišel Platini, a kažem da su krivci zbog toga što je mesto odigravanja postalo glavna tema, a ne fudbal. Sad u Nemačkoj svi diskutuju o tome koliko je radnika stradalo tokom izgradnje objekata za Mundijal, da li će kapiteni nositi trake u duginim bojama ili stanjem ljudskih prava u Kataru i ljudi koji vole fudbal su izgubili interesovanje za prvenstvo sveta. Niko ne kupuje dresove, suvenire ili gleda mečeve u restoranima, pa će zbog toga finansijski propasti oni kojima je to posao. Jednom rečju katastrofa. Nadam se da će fudbal uspeti da prevaziđe ovu situaciju i da će u prvi plan doći stvari koje imaju veze sa terenom“.

Svetsko prvenstvo se prvi put igra u ovom terminu, da li će to uticati na kvalitet mečeva?

„Ne očekujem dobar kvalitet fudbala u grupnoj fazi jer su evropske reprezentacije i ovih nekoliko iz Južne Amerike mnogo iznad ostalih. Vidim da se najavljuje da će na sledećem Mundijalu igrati skoro 40 ekipa. To nije dobra odluka, jer sve do nokaut faze mečevi neće biti zanimljivi. FIFA želi da na Svetskim prvenstvima igra što veći broj reprezentacija, ali mislim da nema dovoljno kvalitetnih selekcija za veći broj učesnika. Recimo, na prvoj utakmici šampionata između Katara i Ekvadora gledaoci su počeli da napuštaju stadion pola sata pre kraja, što znači da u mnogim zemljama ljude fudbal ne zanima. Dobra stvar je činjenica da se igra u pola sezone i igrači nisu istrošeni pa očekujem da bi mogli da prikažu dobre partije“.

Nemački mediji bojkotuju Mundijal

Kakva je atmosfera u Nemačkoj fudbalskoj javnosti povodom Mundijala?

„Nikakva, ali očekujem da će se promeniti posle prve pobede Nemaca na Svetskom prvenstvu. Problem je to što se u medijima bojkotuje ovaj Mundijal, a čak su se i meni smučili kakve su razmere te propagande. Na televizijama se prikazuju dokumentarni filmovi i reportaže o radnicima koji su učestvovali u izgradnji infrastrukture i lošim uslovima u kojima žive u Kataru. To su strašne scene, međutim, oni tako žive u svojim zemljama, ali to nikoga ne interesuje. Čini mi se da su Nemci išli na to da se prvenstvo u Kataru otkaže i da se domaćinstvo prebaci u neku evropsku zemlju“.

Šta očekujete od Nemačke reprezentacije na Svetskom prvenstvu?

„Nemačka reprezentacija igra onako kako igra Bajern u Bundes ligi. Kad Bajern igra dobro, dobra je i reprezentacija. Selektor Flik ima sjajan odnos sa igračima i oni su spremni da sve urade za njega. Od njega se očekuje najmanje plasman u polufinale. U grupi imaju Španiju, Japan i Kostariku i nisu nemoguća iznenađenja. Prvu utakmicu igraju sa Japanom i taj meč bi mogao da nam da neke odgovore. Najslabiji deo tima je odbrana i puno nedostaje Humels, koji je imao fenomenalnu sezonu u Bajernu. Navodno, problem su njegove izjave posle utakmica, u kojima on dosta otvoreno kritikuje saigrače“.

Brazil (pre)dugo čeka titulu prvaka sveta

Ko su favoriti za titulu prvaka sveta?

„Pre svih Brazil, jer dugo nisu bili prvaci sveta. Tu su još i Francuzi, Englezi i Španci. Mi smo već napravili veliki uspeh samim tim što smo se plairali na Mundijal, ali imam neki osećaj da bismo mogli da napravimo rezultat kao onaj 1962. u Čileu i da uđemo u polufinale“.

Većina stručnjaka ističe da je Brazil glavni favorit, a ta reprezentacija je i prvi protivnik Srbije u grupi.

„Brazil je reprezentacija koja trpi najveći pritisak javnosti, ovde su se pojavile čak i informacije da njihovom selektoru prete da će ga ubiti ukoliko ne osvoji prvenstvo. Mi i ne znamo kakav je njihov kvalitet, već dugo nisu igrali protiv neke evropske reprezentacije. Pre četiri godine, na šampionatu u Rusiji se nisu baš proslavili, a imam neki osećaj da nisu puno napredovali od tada“.

Intervju - Dragoslav Stepanović: Ne smemo da se svetimo Švajcarskoj, sanjam "orlove" u polufinalu 2
Foto: Sasa Djordjevic/Starsport

Da li vam se dopada igra reprezentacije Srbije pred Mundijal?

„Srbija igra fenomenalno, čak i na generalnoj probi protiv Bahreina prikazali su sjajnu partiju i postigli pet golova. Jedino što bi moglo da bude problem je to što Piksi nikada nije vodio reprezentaciju na takmičenjima u kojima su posle grupne faze dolazili i mečevi na ispadanje. Do sada je uvek imao mogućnost da ispravi kikseve, a sada nema kalkulacija. Pred njim su dva glavna zadatka – regeneracija i odmor igrača. Ako tu bude našao rešenja i balans mislim da će Srbija biti uspešna“.

Piksi napravio atmosferu

Mnogi ističu to da konačno na jednom velikom takmičenju Srbija ima selektora koji ima autoritet kod igrača?

„Nije on autoritet, nego uspesi koje postiže. Da je izgubio u poslednjoj kvalifikacionoj utakmici od Portugalije onda bi se našlo puno skeptika i kritičara. On ima isti tim koji je imao i njegov prethodnik Tumbaković, ali razlika je u tome što je napravio atmosferu, ulio im samopozdanje i uverio ih da su bolji od protivnika. Ono što je još važnije je to da ovaj tim nema tu osobinu da je u stanju da pobedi najbolje reprezentacije na svetu, a da odmah potom izgubi od ekipa koje su puno lošije. Imali smo slučaj na prvenstvu u Južnoj Africi da je Antić pobedio Nemačku, a zatim izgubio od Australije – čini mi se da se Stojković izborio sa takvim mentalitetom“.

Šta su glavni aduti reprezentacije Srbije?

„Mitrović i Vlahović su neverovatan tandem i nadam se da će biti potpuno spremni obojica. Takođe, Tadić je u životnoj formi i čudi me da ne igra u nekom velikom klubu, poput Reala. On jeste u ozbiljnim godinama, ali još uvek može da igra na vrhunskom nivou ako mu se nađe uloga, on je „desetka“ koju nema niko na svetu“.

Koja utakmica u grupnoj fazi će biti odlučujuća?

„Poslednja, protiv Švajcarske. Posebno podvlačim tu utakmicu zato što ne smemo da se svetimo zbog dešavanja na prvenstvu u Rusiji. Ko god je pokušavao da se sveti na terenu taj nije igrao fudbal. Treba da igramo i da pustimo njih da prave orlove, lome prste sami sebi, dube na glavi ako žele ili da pljuju po nama. Oni nisu bolji od nas i trebalo bi da presudi naša samouverenost i svest da smo bolji. Znate odakle sam ovo uzeo? Od našeg predsednika Vučića, koji je stavio u vladu sedam žena, jer su one mnogo mudrije i nisu kao mi muškarci da kad se desi nešto što nam se ne sviđa odmah skačemo i radimo po sistemu „sad ćemo da pokažemo ko je jači. Ne, one polako dolaze do cilja i iscrpe sve mogućnosti. To je najvažnije da i Piksi uradi ako ima još usijanih glava koje žele revanš za ono što se desilo pre četiri godine. Sećam se da tada nije sviran onaj penal nad Mitrovićem i da su posle toga naši igrači potpuno izgubili glavu. Umesto toga trebalo je da im daju još jedan gol, da im pokažu na terenu da su bolji. Mi smo takvi, kad god je važno mi napravimo neko sranje. Nadam se da ovog puta idemo tamo da igramo fudbal, ako treba postignemo gol i u poslednjem minutu za pobedu, kao recimo protiv Portugala, a onda na kraju da im kažemo – jebite se“.

Šta bi bio uspeh za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu?

„Meni je san da uđemo u polufinale i mislim da to nije nemoguće. Naravno, treba da se poklopi puno stvari kako bi stigli do takvog rezultata, a puno će zavisiti i od dešavanja u grupnoj fazi. Ako se izbegnu povrede i ako atmosfera u timu bude dobra možemo puno toga da uradimo. Neuspeh bi bio da ne prođemo u drugu fazu, jer smo bolji od Švajcarske i od Kameruna“, kaže Dragoslav Stepanović u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari