Levandovski i dalje ključan za nade Poljske na Svetskom prvenstvu 1Foto: EPA-EFE/ LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Šanse Poljske na Svetskom fudbalskom prvenstvu ne zavise samo od Roberta Levandovskog, ali je malo drugih igrača koji će imati toliku težinu očekivanja na svojim plećima.

Ovaj 34-godišnji napadač Barselone neprimetno je preneo svoju napadačku snagu iz minhenskog Bajerna u špansku ligu.

Levandovski je postavio Poljsku na put ka Svetskom prvenstvu u martu prvim golom u pobedi protiv Švedske od 2:0 u baražu, kada je svoj broj golova za reprezentaciju povećao na 75 u 129 nastupa.

Kapiten Poljske je postigao gol gde god da je igrao, postigavši neverovatnih 312 golova na 384 bundesligaške utakmice za Bejern i Borusiju Dortmund.

Postoji samo jedno mesto gde Levandovski još nije postigao gol – na Svetskom prvenstvu. On nije uspeo da se upiše u strelce na svom jedinom prethodnom nastupu na Mundijalu, u Rusiji 2018. godine, kada je Poljska ispala posle grupne faze nakon poraza od Senegala i Kolumbije. Već eliminisana Poljska je potom pobedila Japan u poslednjoj utakmici.

Levandovski je prvo ime selektora Poljske Česlava Mihnjeviča. Jedino pitanje na koje treba odgovoriti ko će da igra uz njega i kako.

„Nema smisla raspravljati da li Robert treba da ima drugog napadača pored sebe. To je besmisleno“, rekao je Mihnjevič posle pobede Poljske nad Velsom u septembru.

„Na kraju, on može da igra kao jedini napadač u klubovima kao što su Bajern i Barselona i da postiže stotine golova. Jednostavno, moramo da mu damo odgovarajuću ulogu“, dodao je on.

Teški rivali

Poljska će se u poslednjem meču pred Svetsko prvenstvo sastati sa Čileom 16. novembra, pre nego što takmičenje u Grupi C počne duelom protiv Meksika 22. novembra. Četiri dana kasnije igraće sa Saudijskom Arabijom, pre potencijalno odlučujuće utakmice protiv Argentine 28. novembra.

Rat u Ukrajini je bio očigledan kao pozadina priprema Poljske za Svetsko prvenstvo. Levandovski je nosio kapitensku traku u bojama ukrajinske zastave, dok je Poljska bila domaći teren ukrajinskim timovima u evropskim takmičenjima otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara.

Poljska je trebalo da igra upravo protiv Rusije u Moskvi u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali je odbila da igra taj meč u znak protesta zbog rata. Fifa je potom isključila Rusiju iz takmičenja, čime je Poljska prošla u finale baraža gde je pobedila Švedsku.

Takođe, defanzivac Maćej Ribus isključen je iz reprezentacije nakon što je 11. juna potpisao dvogodišnji ugovor sa Spartakom iz Moskve.

Golman Vojćeh Ščensni, posle 66 nastupa za Poljsku, velika je prednost za tim.

Jan Bednarek je postigao gol u poslednjem nastupu Poljske na Svetskom prvenstvu i očekuje se da će uspostaviti sjajno partnerstvo sa iskusnim Kamilom Glikom kao poslednjom linijom odbrane.

Gžegož Krihovjak će pružiti defanzivnu podršku veznog reda, dok će napadački vezni Pjotr Zelinski, koji je često jedan od najboljih igrača Napolija, pokušati da diriguje i stvara šanse za Levandovskog.

Međutim, Levandovski će ostati ključni igrač ako Poljska želi da se plasira u nokaut fazu Svetskog prvenstva prvi put od 1986. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari