Švajcarska se ispucala protiv Srbije, siloviti Portugal ukočio Sajdžije i goleadom otišao u Top osam 1EPA-EFE/Rolex dela Pena

Bivši šampion Evrope i bez pogotka i naročite minutaže Kristijana Ronalda demonstrirao taktičku perfekciju u osmini finala Svetskog prvenstva u fudbalu – 6:1 (2:0).

Mada su Švajcarci ozbiljna ekipa posle samo pola sata igre na „Lusail“ stadionu u Dohi bilo je jasno da je pobeda nad Srbijom, na kraju grupne faze, njihov krajnji domet u Kataru.

Posle takozvanog početnog obostranog opipavanja pulsa, s oprezom u oba pravca igre, Portugalci su ubacili u treću brzinu i krenuli rezultatski da šamaraju izabranike Murata Jakina.

Mrežu oporavljenog Jana Zomera prvi je u 17. minutu pogodio Gonsalo Ramos, momak koji je u špicu startnih 11 zamenio nespremnog i sporijeg kapitena Kristijana Ronalda.

Dobio je u šesnaestercu loptu od Žoaa Feliksa i bez pardona ispalio „raketu“ u bliži ugao. Čuvar mreže Borusije iz Dortmunda nije stigao ni da podigne ruke na šut centarfora Benfike.

Dupliranju vođstva prethodio je korner (33), kom je kumovala greška Fabijana Šera. Prekalkjeni štoper Pepe nadskočio je Manuela Akandžija i glavom zakucao svoj osmi gol za nacionalni tim.

Nisu puleni Fernanda Santoša imali milosti prema rivalu ni posle pauze, naprotiv, nezasito su nastavili da opsedaju suprotni šesnaesterac i savijaju ličnu nemoćnim igračima zadnje linije Sajdžija.

Najviše prodorni Ramos, kom je pošlo za rukom da još dva puta „poentira“. Najpre tako što se pravovremeno ubacio u prostor, na dodavanje Dioga Dalota, pa ćušnuo loptu kroz noge Zomeru (51).

Da bi najlepšu partiju u reprezentativnoj karijeri krunisao u 67. minutu. Žoao Feliks ga je prosto spojio sa golom, pa mu tako veštom nije bilo teško da sa peterca prebaci skroz nemoćnog golmana.

Između ove dve egzekucije glavne figure meča na listi strelaca mu se pridružio Rafael Gereiro. Otavio je otvorio kontru, Feliks je nastavio do Ramosa, ovaj je produžio do levog beka, a defanzivac Borusije iz Dortmunda zakucao udarac pod prečku (56).

Neverovatno nadahnutu i efikasnu rolu nekadašnjeg prvaka Starog kontinenta zaključio je Rafael Leao u 90+2 minutu. Ubrzo pošto je ušao sa klupe za rezerve, napadač Milana se namestio u kaznenomm prostoru i „kiflom“ u dalji ugao poslao snažnu poruku sledećem izazivaču Maroku.

Manuel Akandži je iskorišćenim kiksem Gonsala Ramosa u 58. minutu samo podsetio gledaoce da na terenu postoji još jedan, tragično inferioran, tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari