U susret Mundijalu: U Grupi C skoro sve zavisi od napadačkog DNK fudbalera Argentine 1Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Grupa C je jedna od nezanimljivijih na Mundijalu, makar kada se govori o potencijalnim iznenađenjima za prolazak dalje.

Jasno je da je prvi favorit grupe Argentina, a da se Meksiku daju mnogo veće šanse za prolaz dalje nego Poljskoj, dok je Saudijska Arabija potpuni autsajder u istoj.

Argentina ne samo da je favorit grupe, već je jedan od glavnih takmaca za osvajanje samog Svetskog prvenstava.

Ovo je poslednji Mundijal za jednog od najboljih fudbalera ikada i poslednja šanša „Gaučosima“ da im Leo Mesi donese „Zlatnu Boginju“ u domovinu, po čemu bi bio legitimni naslednik čuvenog Dijega Armanda Maradone.

Argentinu sa klupe predvodi ne tako davno bivši reprezentativac ove zemlje, sa kojim je u jednom delu reprezentativne karijere zajedno na terenu igrao i Lionel Mesi.

U pitanju je 44-godišnji stručnjak Lionel Skaloni, nekadašnji bek južnoameričke selekcije. Iako je čitavog života igrao u poslednjoj liniji tima, Skaloni forsira veoma ofanzivan stil fudbala što odgovara potencijalu koji Argentina ima.

A ako Argentina nešto u svom fudbalskom DNK ima onda su to napadači.

Argentina je u 17 odigranih utakmica u kvalifikacijama za Mundijal osvojila 39 poena, a zabeležila je učinak od 11 pobeda i šest nerešenih rezultata, bez ijednog poraza.

Tokom kvalifikacija Skaloni je najčešće igrao u formacijama 4-3-3 i 4-2-3-1, a u obe koncepcije igra je bila u službi napada.

A u navalnoj liniji Skaloni ima izbor kakav malo koji njegov kolega ima na svetu. Leo Mesi, Hulio Alvarez, Hoakin Korea, Lautaro Martinez će sasvim sigurno rešetati mreže protivničkih ekipa, a na asistencije Anhele Koree, Anhela di Marije i Lukasa Okamposa. Prava bi šteta bila da Mundijal propusti Paolo Dibala koji je povređen i čiji se povratak na teren očekuje u poslednjem kolu Serije A pred Mundijalsku pauzu.

Kako će biti više od mesec dana van stroja, pitanje je da li će ga Skaloni voditi u Katar, jer se čini da će omaleni Argentinac biti van forme po povratku na travnati teren.

Ako navalni deo tima bude funkcionisao kao švajcarski sat, onda vezni red može i da „odmori“. U njemu će svakako ključnu ulogu imati Rodrigo De Paul, Leandro Paredes i Ezekel Palasios pre svega kao bedem ispred odbrane koja je uigrana i koju čine iskusni štoperi i izuzetno brzi bekovi.

Kada je reč o štoperima izvesno je da će Skaloni u Katar voditi Kristijana Romera, Hermana Pecelu, Nikolasa Otamendija, dok će neko od brojnih štopera igrati i na mestu štopera a među njima su Johan Fojt, Nehuel Molina, Lukas Martinez Kvatra, Gonzalo Montijel i Nikolas Taljafiko.

Za mesto među stativama će se boriti Huan Muso i Heronimo Rulji dok će treći golman zasigurno biti Franko Armani budući da je Emilijano Martinez povređen i da će najverovatnije propustiti Svetsko prvenstvo.

Poljska igra slabo u poslednje vreme, iako je do Katara došla kroz baraž. Njihova igra se svodi na Roberta Levandovskog, a ako protivnička odbrana „uštopuje“ jednog od najboljih napadača u ovom veku, Polska nema „plan B“ i onda lako gubi utakmice.

Meksiko je taj koji je izraziti favorit da uz Argentinu prođe u osminu finala Svetskog prvenstva.

Nakon sedam uzastopnih ispadanja sa Mundijala u osmini finala, konačno su Meksikanci u Rusiji pre četiri godine uspeli da odu korak dalje i dođu do četvrtfinala.

Sada će želeti da u najmanju ruku ponove taj rezultat.

Predvođeni Irvingom Lozanom biće opasni po svaku ekipu na šampionatu. Lozano neće biti usamljen u fazi napada već će veliku pomoć imati u liku i delu špica Vulvsa Raula Himeneza.

Na sredini će sav teret pasti na bivšeg igrača Atletiko Madrida Ektora Ereru i sadašnjeg veznjaka PSV-a Erika Gutijereza, a u odbrani na bivšeg štopera Selte iz Viga Nestora Arauha.

Na golu će stajati neprikosnoveni Giljermo Očoa, a Meksikancima će definitivno faliti povređeni vezista Sevilje Hesus Korona za koga se još ne zna kada će se vratiti na teren pa će dešavanja iz Katara verovatno pratiti iz svog doma putem TV prijemnika.

Saudijska Arabija se plasirala u Katar, ali će najverovatnije to biti maksimalni domet ove azijske reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari